Riktig timing for vektreduksjon

Det er ingen hemmelighet at det å redusere fettprosenten krever en innsats. Innsats krever fokus. Fokus krever energi.

Om du velger feil timing for målet ditt om å redusere fettprosenten, kan det ende opp med å bli en unødvendig slitsom og humpete vei mot mål. Det er derfor lurt å evaluere et par ting før du igangsetter prosjektet.

Spør deg selv;
...Hvordan ser hverdagen min ut nå med tanke på hverdagsplikter, jobb, mentalt og fysisk stress?

Når man skal fokusere på noe som krever mye av deg, er det lurt å legge opp et løp som faktisk kan fungere med hverdagen din. Er du midt i en hektisk periode på jobb eller en periode hvor du vet du må prioritere noe som krever mye av deg, kan det være lurt å heller starte når du vet du har mer å gi. Dersom du ser at du har muligheten til å prioritere fokus på dette nå, er det en fin tid å starte!

...Hva slags grunner har jeg for å ville oppnå dette akkurat nå?

Er grunnene dine drevet av sunne verdier som et ønske om bedre helse og mer overskudd, eller er du kanskje der at du hater kroppen din? Bli bevisst på hva som driver deg, og sørg for at du har positive og solide grunner til at dette er viktig for deg før du starter. Det beste er om du kan motiveres av at du ønsker å gjøre kroppen din godt og at du ønsker å føle deg vel. Mer «overfladiske» grunner med selvforakt som undertone har en tendens til å ikke være holdbare i lengden.

...Hvor er jeg mentalt?

Hva fyller hodet ditt om dagen? Hva bruker du dine mentale krefter på? Om du starter med å være bekymret, stresset og/eller selvdestruktiv kan dette være svært forstyrrende i en slik prosess. Du trenger de kreftene til å ta gode valg for å nå målet og for å være en støtte for deg selv (!). Det er vanskelig å kreve mye av deg selv samtidig som du allerede er okkupert av stress av forskjellig art. Dersom du føler deg positivt innstilt, rolig og klar i hodet, er du mest sannsynlig mer rustet for å gå på med full innsats.

Nå kan det virke som at det aldri vil bli riktig tid for å starte et prosjekt for vektnedgang, men tro meg – det er absolutt ikke det jeg mener å si.
Det er dog viktig å være klar over hva det du har bestemt deg for faktisk innebærer, og om du er klar for det. Av og til bør man kjøre på, mens andre ganger er det lurt å vente til man klarer å tilrettelegge bedre. En reise mot et slikt mål er ikke lett, men det kan gjøres svært mye mer behagelig og effektivt om man stiller med en solid grunnmur ved start. Ved å velge riktig timing kan du unngå å skuffe deg selv ved å ikke fullføre, og istedet gå seirende ut!

Ønsker du hjelp med et tilpasset opplegg for vektnedgang med eller uten oppfølging? Les mer her eller kontakt med på din.pt@live.no

Del gjerne!
error

«Maskinmodus» – vit når du skal kjøre på og når du bør roe ned

«Maskinmodus» – når vi kjører på, setter opp en plan og utfører alt vi skal gjøre. Leverer på alle punkter og presterer gjerne litt over evne og på flere arenaer på samme tid. Avslapping og avkobling blir nedprioritert og handling og effektivitet står i fokus.

Dette er et kjent fenomen for mange.
Man har høye krav til seg selv og egen prestasjon. Yteevnen blir foret av lysten til å gjøre det bra. Hele tiden.

Når skal man skru det på, og når er det best å skru det av?

Jeg kjenner meg godt igjen i dette og har jevnt over veldig høye krav til meg selv. Jeg elsker å komme i havn med mål jeg setter meg, og det gir meg en enormt god følelse å «levere varene». Det krever øvelse å vite hvor grensen går og når man bør ta en pust i bakken. Spesielt når prestasjon og måloppnåelse er som en rus.

Fallgruven er at man føler seg elendig når kropp og hode plutselig sier stopp og man ikke lenger kan kjøre på høygir.

Av naturlige årsaker vil ett eller annet begynne å skrante når vi presser oss selv for hardt for lenge. Det er ikke slik at noen har 50% å gi mens andre har 300%. Vi har alle 100%, og yter vi over evne over tid, vil kroppen si ifra. Utifra egen erfaring har jeg laget en oversikt over faresignaler og når du bør lytte til dem.

SETT PÅ BREMSEN HVIS DU...
…Begynner å sove dårlig.
Et tydelig tegn på stress er når det går utover søvnen. Sen innsovning eller hyppige oppvåkninger tyder på at kroppen er stresset.

…Reagerer sterkere på ting du normalt sett takler
Når begeret begynnere å bli fult har vi mindre overskudd til å takle dagligdagse utfordringer. Får du økt puls av at en sms tikker inn, eller blir du lynings sint av at en sokk ligger utenfor skittentøyskurven? Dette kan være tegn på at du må roe ned.

…Sliter med å slappe av
fordi hodet er fult av ting du tenker på at du skal få gjort. Det er viktig å kunne koble av og sette en tydelig avgrensing på når du skal prestere og når du skal slappe av. Rører du disse to sammen, er det på tide å sette av en konkret tid til å ikke gjøre noen ting.

…Begynner å glemme flere ting enn normalt og/eller sliter med å fokusere
Når vi er stresset (bevisst eller ubevisst) har hjernen begrenset kapasitet til å ta til seg informasjon. Det er på tide å frigjøre litt plass.

…Blir sint/ frustrert når ting ikke går helt etter planen
Aggresjon er en «luksusvare», og er ikke nødvendig å kjenne på dersom man har god balanse i hverdagen. Blir du hissig når noe ikke går helt slik du hadde planlagt, så er det på tide å ta et skritt tilbake og se på løsninger. Livet skjer tross alt, og det bør vi ha ro nok til å takle uten å bli vippet av pinnen.

…Mister lysten og roen til å være sosial og/eller gjøre «uviktige» ting
Hvis du mister lysten til å gjøre hyggelige «uviktige» ting fordi du er besatt med to-do listen din, så bør du absolutt sette på bremsen. Det å være sosial og koble av med ting man ikke nødvendigvis får «betalt» for, er uhyre viktig for å opprettholde god livskvalitet OG for å energi til (-og glede av!) prestere bedre når du først skal prestere.

Det kalles maskinmodus for en grunn. Maskin og menneske er to forskjellige ting. Maskinmodus er helt topp å være i over kortere perioder og når vi skal være effektive, ,en ikke over lenger tid!

Så når er maskinmodus riktig modus…?

...Når du vet hvordan du skal skru det av og på!
Da er det helt ok å legge bort andre ting til fordel for fokusert arbeid mot et konkret mål til en viss tidsfrist eller innenfor en tidsramme. Målet er da naturlig avgrenset og strekker seg derfor ikke over en lenger periode
Et eksempel er for eksempel en arbeidsdag. Man går på jobb kl, 9 og er ferdig kl.16. Da kan du ha fokus på å prestere, for å så koble av når du går fra jobb. Eller om du har et mål på trening, så setter du på maskinmodus når du går inn på gymmet, og skrur det av når du går ut.

Å kunne skru av er en genial egenskap som vil gi deg enormt mye bedre yteevne over tid, samtidig som du sørger for å ha det bra og ta vare på helsen din. Hva er vel bedre enn det!?

Med det ønsker jeg deg en GOD, effektiv OG avslappende tirsdag!


Del gjerne!
error

Tre digge frokostskåler

Er du tom for ideer på frokostfronten?
Her kommer tre digge forslag som gir deg både proteiner, fett og karbohydrater, samt godt med vitaminer og mineraler. I velsmakende blandinger gjør de deg mett lengre og gir deg en knall god start på dagen 😀


Gresk yoghurt, cottage cheese, banan og jordbær
Mager kesam, jordbær, kaki frukt og granola
Cottage cheese, kokosmelk, mandler, blåbær og hakket mørk sjokolade

NYT! 😀

Del gjerne!
error

Tre viktige spørsmål du bør stille deg selv

...om du ønsker å jobbe målrettet mot å utrette noe nytt og bedre.

Tiden har en tendens til å løpe fra oss, og «vips», så har et år gått. Kanskje uten at man har fått utrettet det man skulle ønske. Du kjenner kanskje til fenomenet med at man setter seg mål man skal nå innen ett år, også glemmer man dem helt bort i løpet av kort tid?

Skal man komme i mål med det man ønsker, er det svært viktig å jobbe målrettet, holde fokus og ta bevisste valg som faktisk tar deg nærmere målet og ikke motsatt. Det innebærer også at man virkelig vil oppnå det målet man har satt seg, og ikke bare liker tanken på å oppnå det.

Da jeg gikk tur i skogen tidligere i dag tenkte jeg nøye over dette. Jeg konkluderte med at jeg har tre spørsmål som har vært svært avgjørende for meg å tenke over, og som har hjulpet meg å nå mål jeg har satt meg tidligere. Spørsmålene er som følger;

💡 Hva ønsker jeg å ha oppnådd om et halvt år/et år?

💡 Hva må jeg endre på for å oppnå det jeg ønsker?

💡 Er det noe jeg bruker tid og energi på i dag som hindrer meg fra å oppnå målet mitt?

Skriv gjerne ned svarene på disse spørsmålene. De kan være veldig nyttig å ta en titt på innimellom når man merker at man mister litt fokus.
Det siste spørsmålet syns jeg nesten er det viktigste. Skal man oppnå noe spesifikt så kan man ikke bruke masse tid og krefter på ting som gjør veien mot målet lengre eller som tar bort fokuset ditt. Det er også viktig å evaluere om de tingene som eventuelt tar mye av energien din, faktisk er viktigere for deg enn målet du har satt. Isåfall er det lurt å evaluere målet ditt på nytt og tenke gjennom om du heller burde sette deg andre mål som passer bedre sammen med det andre som betyr noe for deg.

Mål bør være gjennomførbare og forenlige med andre viktige ting i livet ditt. Hvis ikke vil veien mot mål koste deg mer enn det kanskje er verdt.

Husk også på at du er sjefen i eget liv, og det er ingen skam å legge fra seg – eller gjøre om på mål som du ser at ikke lenger trigger deg eller gjør deg noe godt.

Mål skal og bør være noe positivt i hverdagen din og noe som trigger deg til å pushe deg selv til å yte bedre, være bevisst og tenke nytt. Noe som motiverer deg til å erfare, prøve, feile og gjøre bedre når du vet bedre.

Del gjerne!
error

Sunnere snacks VS. «ekte» godteri = hva er egentlig best?

«Sunnifiserte» oppskrifter og erstatninger for vanlige søtsaker, kaker og kjeks har vært i vinden i lange tider. De har florert rundt på blogger, instagram og snapchat så lenge jeg kan huske. En god del sunnere snack- oppskrifter har blitt delt her på hjemmesiden også.

Men… Er denne sunnere snacksen egentlig sunnere, og kan det bli for mye?

La meg først forklare hva jeg mener med sunnere snacks:
Erstatninger for kaker, bakverk, sjokolade og lignende som er søtet med kunstig søtning og hvor mel gjerne er erstattet av mandelmel, kokosmel, havremel og lignende, og som ofte også er tilsatt proteinpulver.

Jeg ble litt i tankeboksen her en dag, og drøftet litt for meg selv rundt dette. For om disse erstatningene for søtsaker blir daglig kost, er det egentlig så bra?

For mye av noe er aldri bra. Det er en regel jeg lever etter og tror på. Hvis det å lage noe sunnere snacks fører til at du spiser tre ganger så mye som du ville gjort av noe med sukker, så går vinninga litt opp i spinninga.
Personlig er jeg forkjemper for at søtsaker (mindre sunne og også sunnere søtsaker) bør være forbeholdt en dag eller to i uken, og ikke som hverdagskost. Søte ting vi spiser har en tendens til å trigge sultfølelse og søtsug, noe som slettes ikke er bra om man ønsker å ha et sunt og næringsrikt kosthold. Hverken raffinert sukker eller kunstig søtning er noe kroppen trenger. Da syns jeg det er logisk at man bør spise mindre av det og mer av næringsrike matvarer om man ønsker å gi kroppen godt med næring.

Så er det en gang slik at man av og til har lyst på noe ekstra godt og søtt. – Noe som er fullstendig innafor selv om man vil leve sunt! Bør man da velge noe «sunnifisert» eller «ekte vare»?

Personlig syns jeg det handler om preferanse og timing. Selv lager jeg gjerne sunnere versjoner av ting rundt juletider for eksempel, når det generelt er mye søtt som inntas. Da er det kjekt å ha noe å spise (og å by på) som har lavere sukkerinnhold. Det er også kjekt å lage noe sunnere snacks hvis man er veldig søtsugen og man vil være litt påpasselig med kaloriinntaket. Da er det dog viktig å tenke på det jeg nevnte over her – at man likevel passer på mengden.

Jeg er fan av å nyte ekte vare hvis man foretrekker det, og heller ha fokus på måtehold. Alt trenger ikke å gjøres sunnere. Iblant er det helt ok å nyte noe med ekte sukker og lite protein rett og slett fordi det smaker godt. Andre ganger kan man fint kose seg med å lage noe sunnere om man ønsker det.

Bottom line vil jeg si er: MÅTEHOLDEN NYTELSE. La søtsakene – ekte eller erstatninger – være forbeholdt kos og ikke hverdagskost. Nyt når du først spiser, og ikke overdriv med noe. Basen i et sunt kosthold mener jeg bør være gode råvarer som er nyttig for kroppen. Så kan «kremen» være søtsaker og kos i moderate mengder.

Liker du søte ting kan du fint lage deg deilige smoothier, gresk yoghurt eller havregrøt med topping av bær, honning og kakaonibs og ha det med i basen i kostholdet ditt. Så kan søtsakene fylle godteskåla en kveld eller to i uka 😉

God mandag! <3

Del gjerne!
error

Dette vil jeg gjøre i november

November er her!

Jeg er egentlig et sommermenneske, men jeg har innsett at jeg bor i Norge (….) og rett og slett bare må nyte alt hva årstidene byr på. Det skal jeg virkelig gå inn for å gjøre fremover! November kan tross alt være veldig fin den, om en bare ser seg rundt 🙂

Denne måneden vil jeg…

Prøve meg på et herbariums prosjekt
Dette var noe vi gjorde på barneskolen, og nå som jeg har oppdaget hvor utrolig mange fine blader det finnes, tenkte jeg å ta det opp igjen. Hvis jeg samler fine blader fra alle sesonger kan det bli en riktig fin samling! Jeg har allerede lagt noen blader til tørk som jeg har funnet på turene mine, så nå mangler jeg bare kontaktpapir slik at jeg kan ta vare på dem 🙂

Dugnad på hytta
Familien skal samarbeide for å fikse opp hytta til bestefar i Gjerstad. Helgen 8-10 november blir satt av til det, og det blir kjempe koselig! Hytta blir full av familie, noe jeg virkelig elsker.

Jogge 5 km med 10 kg’s vektvest
Dette har jeg tenkt på en stund, men ikke fått utført. Denne måneden skal jeg sette av en konkret dato og utføre det. Siden vektvesten hører hjemme på Trimeriet, blir økten utført på mølle. Det blir spennende å se hvor tungt det blir! 😀

Venninnetur til Oslo
15-17 november skal jeg og en venninne besøke en annen venninne som bor i Oslo. Det blir utrolig koselig og jeg gleder meg! Deilig med litt adspredelse i en hektisk hverdag, med bare kos <3

Ferdigstille årets helsekalender til bloggen
Desember kommer fort nok, så jeg skal gjøre alt klart til årets helsekalender her på bloggen. Den vil inneholde mye moro (oppskrifter, giveaways, treningsutfordringer og enkle økter blant annet), så dere kan glede dere til en innholdsrik desember med daglige bloggposter! 😀

Gå til innkjøp av nye sko til løping
Jeg må bare innse at mine høyt elskede Nike air synger på siste verset og er klare for utbytting… En funfact – jeg hater å kjøpe nye sko og bruker alle jeg har helt til de faller sammen. Det blir nok nye helt like de jeg har, for de er virkelig perfekte å løpe på! Ikke noe fancy Asics her nei.

Black friday!
29 november skal jeg kjøre i gang black friday, og da med tilbud på mine PT-tjenester. Følg med for gode tilbud!! 😀

God lørdag folkens <3

Del gjerne!
error

Kaloriøkning – hvordan gå frem?

I dag skal jeg svare på et spørsmål jeg fikk i kommentarfeltet her på bloggen. Et meget aktuelt og interessant spørsmål som jeg vet mange lurer på. Hvordan går man fra et for lavt kaloriinntak til et mer normalt inntak på best mulig måte? ‘

Spørsmålet lyder som følger;

«Hei! Interessant dette med forbrenning og hvordan den adapterer etter å ha gått med et for lavt inntak over tid. Men hvordan ville du rådet folk å gå frem om man ønsker å øke kcal-mengde, men opplever å legge på seg av en minste kcal-økning? Ser det er forskjellige meninger om dette temaet, noen sier man bør gå rett opp på 2500 ++ kcal, mens andre mener man bør øke veldig gradvis uke for uke»

I teorien kan man øke rett opp til 2500 kcal (eller den mengden man bør ha) omtrent fra den ene dagen til den andre, og kroppen vil da oppjustere forbrenningen relativt raskt. Kroppen takler dette fint. Man vil oppleve en vektøkning i form av vannmengde i kroppen og også mer magevolum grunnet større matinntak, noe som er helt naturlig. Har man en god adapsjon, vil dog ikke vektøkningen bli veldig stor (med mindre man øker inntaket opp til et stort kalorioverskudd. Da vil vektøkningen være større, men da over tid)

I praksis ser jeg dog større på det og har derfor egne tanker om det utover det som i teorien fungerer fint.
Alle er forskjellige, og dette med mat og matinntak er for mange mer komplekst enn å bare spise og svelge.
En stor kaloriøkning er ikke bare uvant for kroppen og magesekken. Det kan også være en påkjenning for psyken, selv om kroppen takler selve økningen veldig fint. Har man spist lite over lang tid, er man vant med å kjenne en viss metthetsfølelse eller fraværet av den. Når man da øker matmengden betraktelig, vil man merke stor forskjell både på metthetsfølelsen og den helhetlige følelsen i kropp og hode. Det er et faktum at det for mange vil oppleves problematisk rent psykisk å plutselig skulle innta så mye større mengder mat, og man kan få følelsen av at man legger på seg. Denne følelsen mener jeg at man skal kunne unngå ved å øke inntaket gradvis.

På denne måten sørger man for at magen vender seg til et større og større matinntak, samt at man unngår denne overrumplende følelsen av å være overstadig mett. Øker man for eksempel med 200 kcal av gangen (pr.dag, pr.uke for eksempel) vil man få en nærmest sømløs overgang til et høyere og høyere kaloriinntak. Det er da større sjanse for at man føler at både kropp og psyke «henger med».

Er man typen som ikke bryr seg nevneverdig om det å være veldig mett og kan spise mer uten problemer, er det ingen grunn til at man skal øke gradvis. Da kan man like godt øke det man skal nokså momentant, eller over en relativt kort periode.

Mitt svar er derfor; dette er svært individuelt.
Du kjenner deg selv best, og vet også hvordan du takler et økt matinntak. Det viktigste er at du gjør det i DITT tempo og gjør det som oppleves best for deg. Det er ingen grunn til å utsette seg for en psykisk påkjenning som kan unngåes ved å bruke god tid. Det er heller ingen grunn til å gjøre det til en lang prosess, dersom du vet at du takler å gå rett på.

Jeg håper dette var oppklarende og til hjelp!
Gjør det som passer best for DEG 🙂

God torsdag!

Del gjerne!
error

Melker du dine egne negative tanker?

Her tror jeg mange av oss er skyldige. Kanskje ikke på daglig basis, men spesielt når ting ikke går helt slik vi ønsker eller når vi møter uventet motgang.

Tanker som «hvorfor skjer dette meg?» og «skal det aldri gå min vei?» – typiske ting vi nøster oss inn i og melker så godt vi kan av. Ofte helt ubevisst.

Det er menneskelig å synes synd på seg selv, og det er LOV! Men – om du ønsker å komme ut av det negative mønsteret så må du gi deg selv en tidsavgrensning på når du skal slutte å rulle rundt i gjørma. Vi er ansvarlige for vår egen lykke, og i de aller fleste tilfeller er det ting vi selv kan gjøre for å få det bedre.

Å snu en negativ tankegang er ikke bare bra for å bedre situasjonen du står i. Det er også med å bygge selvtilliten din og troa på at du kan komme deg ut av det og takle ting. For hver ting vi takler blir vi bedre rustet til å takle det neste gang vi havner i en uønsket situasjon. «Dette har jeg kjent på før, og dette vet jeg at jeg kan takle OG komme meg ut av» – det kan bli din nye tanke!

Det går an å snu negative ting til det positive.

Prøv å tenke over hvorfor situasjonen oppsto. Hvorfor skjedde det og hva kan du lære av det? Hva kan du gjøre annerledes neste gang og hva kan du gjøre for å unngå at det skjer igjen?

Dette er problemløsende tanker som vil ta deg FREMOVER!

Jeg leste et sitat på instagram her før helgen, hvor det sto noe slikt som at «Ikke la gårsdagens nederlag holde deg borte fra dagens opptur». Der ligger nøkkelen! La i går være i går, og det som har vært – la det være. Styr nesa frem og ta med deg ny lærdom og erfaring. Vi har I DAG, og kun det kan vi gjøre noe med.

GOD MANDAG 😀

Del gjerne!
error

Fredagsmiddagen? Pita med masse godt!

Forrige fredag hadde jeg og kjæresten en nydelig fredagsmiddag sammen. Pita med alt som er godt!

Blandingen av agurk, eple, rødløk og avocado er utrolig god, og smakene komplementerer hverandre i aller høyeste grad. Prøv! 😀

I min pita hadde jeg;
Skinke, stekt i panna, blandingen med rødløk, agurk, eple og avocado og Alfaspirer.

I kjærestens pita hadde jeg;
Karbonadedeig, blandingen med rødløk, agurk, eple og avocado og litt hamburgerdressing.

Resultatet ble NYDELIG!

Ha en nydelig fredag folkens <3

Del gjerne!
error

Slik får du i deg NOK mat!

Etter innlegget på søndag hvor jeg forklarte hva som skjer i kroppen når man spiser for lite, føler jeg det er på sin plass med et innlegg hvor jeg gir tips til hvordan du kan unngå nettopp dette.

Noen av oss overvurderer hvor mye mat vi faktisk trenger, mens andre undervurderer det, og gjerne også i veldig stor grad. I tillegg er det lett å bli forvirret av kroppens signaler, spesielt hvis man har gått over lang tid og spist for lite, slik at sult og metthetsfølelsen ikke er helt «i vater».

Først og fremst – finn ut hvor mye du faktisk trenger.
Her vil jeg anbefale å oppsøke en fagperson. Det finnes mange kalkulatorer på nett og på apper som kan gi deg tall på hvor mye du trenger av de forskjellige næringsstoffene, men utifra hva jeg har sett så er de ikke alltid til å stole på. En fagperson kan regne det ut for deg, i tillegg til at de kan bruke skjønn utifra egen erfaring og kunnskap – noe som er mye mer enn en formelbasert kalkulator kan.

Når du vet hvor mye mat du trenger i løpet av en dag, er det lurt å tenke over når på dagen du har behov for mest næring. Når er du mest sulten? Jeg skrev et eget innlegg om måltidsrytme, så det kan du lese HER. Planlegg slik at du har så faste tider på måltidene som mulig. Kroppen trives med rutiner, og da vil også sult- og metthetsfølelsen vende seg til rytmen og mest sannsynlig melde sin ankomst.

Ikke dropp måltider! Dette er viktig. Kroppen din blir så glad når den får jevnt med næring, og om du snyter den for et måltid vil du merke det på hvordan du føler deg. Vi trenger energi gjennom hele dagen!

Unngå kullsyreholdig drikke mellom måltider dersom du sliter med at du «aldri blir sulten». Kullsyre fyller magen og lurer deg til å tro at du ikke har plass til mat.

Lag deg delikate matpakker med på jobb og gjør måltidene til noe hyggelig. Inviter noen på middag eller lag mat sammen med venner eller kjæreste. Matglede er en reell greie, og absolutt noe vi bør ta på alvor. Om du hater å kokkelere, kan du søke rundt på matblogger for å finne sunne, enkle oppskrifter.

Ikke bruk sulting som straff! Dette er det viktigste av alle disse punktene. Ikke sett deg selv i en situasjon hvor du straffer deg selv med å ikke spise. Mat er en livsnødvendighet og bør ikke brukes som avstraffing. Kroppen din er uskyldig, ikke la ting som plager deg gå utover den! Er du frustrert eller lei deg over noe, prøv heller å avreagere ved å rydde, vaske, gå deg en tur eller snakk med noen. Problemet er aldri selve maten – da er det heller ting vi må rydde opp i topplokket vårt.

Med det ønsker jeg deg en god tirsdag! og NYT maten 😀

Del gjerne!
error

Enkel og sunn middag med søtpotet og kylling

Jeg elsker at man nå får kjøpt ferdigstekt kylling på butikken! Jeg har ingenting i mot å bruke tid på kjøkkenet, men hvis man er skrubbsulten eller på farta er det virkelig en genial løsning. I denne retten kunne jeg selvsagt stekt kyllingen selv, men benyttet meg likevel av den ferdigstekte denne gangen 🙂

Søtpotetbåtene fant jeg i frysen, så de tinte jeg litt før jeg krydret dem med salt og pepper og stekte i ovnen på 200 grader i ca 20 min. Da blir de crispy på utsiden og myke inni – helt perfekt!

Sammen med avocado (som byr på sunne fettsyrer) ble dette et komplett og nydelig måltid med proteiner, fett og karbohydrater. Enjoy!

Del gjerne!
error

Dette skjer i kroppen når du spiser for lite

Når man ønsker å redusere fettprosenten, er det fort gjort å falle i fella med å spise for lite. Man tror at mindre mat betyr bedre resultater, noe som kan gi fatale følger. Nå skal jeg gi en enkel innføring i hva som faktisk skjer når man spiser for lite over lang tid.

Det jeg tenker de fleste er mest bekymret for er FORBRENNINGEN. Hva skjer egentlig med forbrenningen når vi spiser for lite over lengre tid?
Etter en lengre periode med lavt matinntak, skrur kroppen vår automatisk ned forbruket av energi for å spare krefter. Energistasjonene i cellene våre bli mer effektive slik at vi bruker mindre energi enn vanlig på å utføre de samme oppgavene, og kroppens termostat skrus ned slik at du bruker mindre energi på å produsere varme. Denne «sparemodusen» gjør at kroppen bruker mindre energi på vedlikeholde den vekten du er på nå, noe som ofte kan være én av grunnene til at man sliter med å gå ned i vekt selv om de spiser mindre.

HVA SKJER MED FORDØYELSEN?
Så lenge vi får i oss mat, vil fordøyelsen fungere slik den skal i de fleste tilfeller. Men, om du spiser for lite fett, kan det påvirke hvor god evne kroppen din har til å ta opp viktige fettsyrer og de fettløselige vitaminene A, D, E og K. Disse vitaminene er blant annet viktige for kalsiumopptak, og signalene til musklene våre (sammentrekning og avslapning) og for immunforsvaret.

BEINBYGNINGEN vår er også avhengig av nok mat og blir skadelidende dersom matinntaket er for lavt over lengre tid. Redusert beintetthet kan bli et resultat, og det kan igjen gi høyere risiko for beinbrudd. Nok mat og riktig sammensetning av næringsstoffer samt fysisk aktivitet er viktig for å oppretthold høy beintetthet.

IMMUNFORSVARET svekkes hvis matinntaket er lavt over lengre tid. «Stresset» i cellene våre blir forhøyet, og vi blir mindre motstandsdyktige mot bakterier, virus og sykdom generelt.

…Og hva med HORMONBALANSEN?
Når du får i deg for lite energi kan du oppleve en endring i hormonnivåene i kroppen. Hormonene som styrer appetitten din opp og ned blir påvirket slik at du får økt sultfølelse. I tillegg kan du oppleve en nedgang i østrogen og testosteron. Lavere testosteron kan faktisk føre til ustabil eller ikke eksisterende menstruasjon hos jenter, og over lengre tid kan det også påvirke fruktbarheten både hos menn og kvinner.

Ikke bare kroppen blir skadelindende. HODET trives heller ikke med for lite mat. For lite energi fra mat legger demper på overskudd, energi og humør. Dette påvirker vår evne til å fokusere, tenke rasjonelt og takle hverdagen dårligere. Det varierer dog veldig mye fra person til person i hvilke grad dette merkes.

Som du nå sikkert har fått en større forståelse av, så er vi avhengig av nok næring for å fungere optimalt. Senere i uken vil jeg skrive et innlegg med konkrete tips til hvordan du kan sørge for å få i deg nok mat og være god mot kroppen din! 🙂 God søndag <3

Del gjerne!
error

Gi deg selv hjemmelekse!

Jeg elsker hjemmelekser – og da i form av trening og kosthold:) Flere av kundene mine syns det er kjempe inspirerende og motiverende med små, oppgaver i løpet av uken som de kan gjøre når det passer. Oppgaver som er gjennomførbare, men som samtidig krever litt.

I dag vil jeg oppfordre deg til å gi deg selv hjemmelekse!
Gjerne for 1 uke av gangen.

Et eksempel kan være å utføre 50 knebøy, 2 timers gåtur, å spise to grønnsaker hver dag eller å drikke vann til hvert måltid. Små ting som i det store og hele gjør en positiv forskjell!

Er det spesifikke ting du ønsker endring på med livsstilen din, kan du starte der. Se på om det er små ting du kan gjøre for å komme nærmere målet ditt om en varig endring. Ønsker du å spise mer grønt? Bevege deg mer? Få til litt hjemmetrening? Komme deg mer ut på tur? Spise mindre søtsaker? Lag deg en hjemmelekse på det! Sørg for at det både er gjennomførbart samtidig som du må legge inn innsats.

Akkurat nå har jeg et konkret mål om å øke mobiliteten i brystryggen, drikke mer vann (jeg drikker katastrofalt lite!) samt å trene mer målrettet på løping. Min hjemmelekse for neste uke ser derfor slik ut:

Mandag og onsdag – Mobilitetstrening i 10 min
Tirsdag – Fartslek ute eller på mølle, 20 min
Torsdag – Tempointervall med stigning på mølle, 20 min
Hver dag – Drikke 1,5 stor drikkeflaske med vann i løpet av arbeidsdagen

Hva blir DIN hjemmelekse? Bruk helgen på å tenke ut noe smart (og gøy!)

GOD FREDAG!

Del gjerne!
error

Forslag til tre effektive «miniøkter»

I går snappet jeg for Aktivejenter, og der snakket jeg om begrepet «miniøkt». Det er ikke noe fasit på hva en slik økt innebærer, og det kan være mye forskjellig. For min del kan det variere i alt fra for eksempel sprintintervaller, sirkeltrening, AMRAP eller rointervaller. Kjennetegnet er at økta er utført på 15-20 min.

Jeg fikk en del respons på dette, og derfor ble jeg inspirert til å dele tre gode miniøkter med dere i dag! Perfekt om man har lite tid, eller som meg i går- at man ikke har fått trent i løpet av en hektisk dag og bare vil ha en «kjappis» før man drar hjem.

Her er tre effektive miniøkter:

15 min AMRAP (as many rounds as possible)
Start med 5 min som du bruker på dynamisk oppvarming. Finn deretter frem utstyret du trenger. Utfør så mange runder du klarer på 15 min med følgende øvelser;
Knebøy eller utfall bakover – 15 reps
Rumensk markløft med manualer- 15 reps
Skulderpress – 15 reps
Fremoverbøyd roing – 15 reps

Ellipseintervaller
Start med 4 min moderat hastighet som oppvarming.
Deretter kjører du 2 min med tung belastning (så tungt at det er vanskelig å holde høyt tempo) etterfulgt av 2 min med lett belastning og høyt tempo. Gjenta 3-4 ganger.

EMOM – Every minute, on the minute
Økten går ut på å kjøre x antall repetisjoner av en øvelse i løpet av hvert minutt. Den tiden som er igjen av minuttet brukes til hvile. Hvert minutt får du en ny øvelse.
Start med 5 min dynamisk oppvarming. Finn deretter frem utstyret du trenger. Sett på timeren og følg med på tiden underveis. Hver av disse øvelsene har du 1 minutt på å utføre:

Minutt 1 = 10 utfall bakover pr.bein
Minutt 2 = 15 kettlebell swing
Minutt 3 = 20 sek strak planke
Minutt 4 = 15 burpees eller spensthopp
Minutt 5 = 15 omvendt roing eller facepulls med strikk
Minutt 6 = 15 pushups på bakken eller til benk
Gjenta alle disse to ganger

Lykke til og god onsdag! 😀

Del gjerne!
error

Hvem er du som «treningsperson»?

Jeg har hørt mye på Treningspodden med Pia Seeberg og Silje Torstensen i det siste, og der snakker de en del om dette med å finne ut hva slags treningspersonlighet man ønsker å ha.

Hva slags person ønsker du å identifisere deg med?

Jeg syns spørsmålet er interessant, for det gjør meg bevisst på hva slags utfall valgene jeg tar, får. Om jeg ønsker å være en helseentusiast som brenner for aktivitet og sunn mat, må jeg ta valg som står i stil med det.

Da jeg var yngre identifiserte jeg med med en typisk «fitnessjente» som trente for å bygge muskelvolum og symmetri. Jeg spiste «fitnessmat» som riskaker, brokkoli og torsk og tenkte lite på om maten var god eller ikke. Jeg hadde med meg matbokser over alt og skippet aldri en eneste trening, uavhengig av dagsform. Etter som årene har gått har jeg gått veldig bort ifra denne måten å leve på, og har funnet mer min greie.

Jeg ønsker ikke å være en person som skipper trening, finner unnskyldninger, bruker mange timer på sofaen, begrenser bevegelsesmengden fordi kroppen er vond og fyller kroppen med mindre bra mat. Jeg ønsker heller ikke å være en person som ofrer alt for trening og mat, som velger bort sosiale settinger og bygger hele hverdagen rundt treningsøktene og måltidene.

Jeg ønsker å være en helseentusiast!

En helseentusiast, slik jeg ser det, tar gode valg for kropp og sinn.
Uansett hva følelsene eller humøret sier, så velger en det en vet er best for helsen. Samtidig så kjenner man forskjell på latskap og behov for en dag med treningsfri, og velger det beste for kroppen utifra det.
En helseentusiast er også ivrig på å utfordre kroppen og gi den forskjellige prøvelser i form av variert aktivitet. En liker å være funksjonell, og har fokus på å styrke svakheter for å ha en kropp som takler det den utsettes for. Balanse og harmoni i livsstilen er viktig for en helseentusiast, og de velger utskeielse med omhu og vet godt å nyte. Livsstilen skal ikke oppleves som et jag og et mas, men som en gave til kroppen og hodet. En helseentusiast ønsker å være et forbilde for de rundt seg ved å spre treningsglede og iver over sunn og god mat.

Hvem ønsker DU å være?
Skriv det gjerne ned, og tenk over hva slags valg og/eller endringer som kreves for at du skal oppnå nettopp det!

God onsdag <3

Del gjerne!
error

BEDRE LØPEFORM (nybegynner); slik kan du legge opp treningsuken

Er du nybegynner og ønsker du å forbedre kondisjonen og/eller løpeformen? Her får du helt konkrete tips til hvordan du bør gå frem!

Når man skal starte med jogging, er det uhyre viktig å starte rolig. Man ønsker å bygge opp toleranse for treningsformen og samtidig gjøre det lystbetont. Vær derfor ekstra nøye med å gjøre det gjennomførbart i starten. Startfasen er ikke tiden for å kjenne på blodsmak og melkesyre. Her er mestring i fokus.


Slik kan du legge opp treningsuken:

Mandag – 20 min med intervaller
Start med å gå raskt i 5 minutter. Deretter prøver du å småjogge (et tempo som tillater deg å prate) i 1 min og gå raskt i 1 min, fem ganger. Avslutt økta med 5 min rolig gange.
Gjør det mer avansert ved å øke lengden på løpeintervallene. Øk til f.eks. 2 min lett jogg og 1 min rask gange.

Onsdag – Løype
Finn en rundløype eller et område du vil nå rundt som tar deg til sammen ca 30 min, gjerne i ulendt terreng. Gå i oppoverbakkene og nedoverbakkene, og småjogg på slettene.

Fredag – Fartslek
Start med å gå rolig i 5 minutter. Deretter spurter du/løper fort ca 50 steg (ca 50 meter), for så å gå 100 steg (ca 100 meter). Gjenta 6-8 ganger. Ta pauser underveis ved behov. Avslutt med 5 min rolig gange.


Cluet er å hele tiden holde litt igjen slik at man unngår å bli overrumplet av følelsen av at man ikke får det til. Press deg litt og litt, akkurat nok til at du er litt ukumfortabel, samtidig som du mestrer det du bestemmer deg for. Ønsker du et tilpasset opplegg for å øke kondisjonen og løpeformen, send meg gjerne en mail, så hjelper jeg deg!:) din.pt@live.no

God tirsdag!

Del gjerne!
error

ROSA SLØYFE LØPET 2019

På lørdag gikk det av stabelen her i Kristiansand!
Rosa sløyfe løpet 2019 – Et løp for en veldig god sak.

Jeg har snakket om dette helt siden sommerløpet i sommer, og endelig var dagen her. Planen min var egentlig å trene nokså målrettet mot dette siden det var tidtaking, men det gikk ikke helt slik jeg hadde håpet på. Lange dager på jobb og mye på privaten gjorde rett og slett at løpingen ble nedprioritert fremfor andre (viktigere) ting. – Noe som er helt ok. Jeg fikk noen gode økter i forkant, og det viste seg å være nok til å få en god opplevelse!

Kroppen føles lett og fin og kondisen hang absolutt med. Det må være noe av det beste jeg kjenner på – en kropp som virkelig fungerer! Jeg fikk med meg min eldste storebror, David, også. Han har aldri vært med på noe slikt før og liker egentlig best gåturer i skog og mark. Likevel ble han med og løp derfor også 6 km sammenhengende for første gang i sitt liv! Det beste av alt var at han mestret det utrolig bra og kjente på at det fristet til gjentakelse. Det blir jeg SÅÅ glad for å høre 😀

Løpeglede er noe jeg aldri trodde jeg skulle kjenne på da jeg ikke er noen «typisk løper» (hva enn det betyr?). Nå kjenner jeg virkelig på glede og iver over løping og løpetrening. Det gir meg så mye å ha en funksjonell kropp. Ikke bare innenfor gymmets fire vegger, men også i fart!

Vi tok det nokså rolig og holdt derfor ikke så høyt, men heller jevnt tempo gjennom løypa. Målet mitt var å få David til å få en god opplevelse, og det gikk i boks! Nå er det på tide å sette seg nye mål. Da blir det mye lettere å holde løpingen vedlike gjennom høsten 🙂

Har du lyst til å komme i gang med løpingen? Da har jeg et blogginnlegg for deg som publiseres i morgen. I tillegg vil jeg tipse deg om å sjekke ut løp i ditt nærområde. Å ha et konkret mål gjør det mye mer motiverende og gøy! Meld deg gjerne på med noen du vet du kan ha det moro sammen med 🙂 Det er tross alt det viktigste – å bruke kroppen og ha det gøy!

Del gjerne!
error

Finn en måltidsrytme som passer DEG!

Man kan lese seg gal når man søker på hvilke tidspunkter man bør spise på og ikke. Hvor mange timer det skal gå mellom hvert måltid og når første og siste måltid bør være. En viktig ting man sjelden leser er det jeg skal dele nå!

For å ha et AVSLAPPET forhold til mat, bør man ha matvaner som er
– Enkle og gjennomførbare
(Det bør være lystbetont og hyggelig fremfor en byrde)

– Det bør passe inn i hverdagen

(Om det blir et stress og et jag er det fort gjort å gå bort ifra planen)

– Det bør passe deg og din kropp

(du bør kunne unngå lengre perioder med sult/søtsug, samt overdreven metthetsfølelse. Dette for å ha det så komfortabelt som mulig. Mer komfort = større sjanse for at man klarer å gjøre det til en vane!)

Vi er forskjellige og hver enkelt kan ha forskjellige behov når det kommer til mat. Ingen er like og vi har forskjellige preferanser.
Dersom du leser på nett at frokost bør være klokka 8 og kveldsmat senest kl 21, så er det fint og flott for veldig mange. MEN – dersom det ikke passer deg eller din hverdag, så sier det seg selv at det ikke går for DEG!

Når og hvor ofte du bør spise avhenger derfor av deg og din hverdag.
Dersom du er sulten når du våkner, så mener jeg du bør spise når du våkner. Om du ikke blir sulten før klokka 12, så bør du spise klokka 12. Utover det så anbefaler jeg å ha 3-4 timer mellom måltidene. Erfaringsmessig så er dette passe for de aller fleste, og også gjennomførbart med tanke på tid.

Det er ikke slik at forbrenningen din stopper dersom du ikke spiser kl 07 på morgenen, og det er heller ikke slik at du slutter å forbrenne mat etter kl.20. Det som dog noen ting det er lurt å tenke på;

– Faste tider på måltidene er noe kroppen trives med.
Har du faste tider du spiser på vil du unngå mye søstug, overdreven sult og å følge deg uopplagt. Kroppen vil da forvente mat til samme tider hver dag, noe som også gjør det lettere å holde en jevn måltidsrytme. Unngå småspising mellom måltider – hold deg til de faste måltidene.
– Spis mest mat til de måltidene du er mest sulten.
Er du mer sulten på dagtid, så spiser du en større lunsj. Er du veldig sulten på kvelden så spiser du en større kveldsmat, også videre. Vær observant og kjenn etter når du har mest behov, og regulere måltidsstørrelsen der etter.
– Sørg for å få i deg mat etter en treningsøkt
Dette er for å støtte opp om restitusjon. Oppbygging etter nedbrytning. Dette er viktig for å få godt utbytte av treningen.

Lytt til kroppen DIN! Lykke til 😀

Del gjerne!
error

Følelser og prestasjon

Plages du ofte av følelsen av at du kunne prestert bedre når du er på trening? Sammenligner du alle økter med dine beste prestasjoner? Er du stadig misfornøyd og skuffet over egen innsats fordi du ikke alltid klarer like mye?

Da er dette innlegget for deg.

Vi har alle dager hvor kroppen er mindre kapabel til å prestere. Noen ganger klarer vi rett og slett ikke like mye. Vi kan presse oss alt vi klarer, men likevel blir det ikke slik vi forventer av oss selv. Det er et faktum!

Når slike økter oppstår kan vi tenke at vi burde klart mer eller at en har klart mer før. Vi kan føle på at kroppen jobber i mot oss og at fremgangen har stoppet opp.

MEN! Det er et men. Og det vil jeg gladelig dele med dere.

Vi har alltid 100% tilgjengelig å gi. Men, hva disse hundre prosentene faktisk innebærer varierer fra dag til dag utifra søvn, stress, menssyklus, mentalt stress med mer. Dersom du ga alt på trening på mandag og alt klaffet, du løftet tyngre enn noen gang og alt føles bra, så var det dine 100 prosent den dagen. Om da onsdagen kom og du klarte på langt nær like mye men likevel ga alt, så var det dine 100% den dagen.

Innsats – uavhengig av selve prestasjonen er altså det som teller!

Du kan ikke regne med at kroppen din kan yte rent fysisk like bra i hver eneste økt. Kroppen er en evig variabel, og vi kan ikke forvente at den skal være en robot. Det er ikke fysisk mulig! Det du har å gi I DAG er bra nok!

Fokuser på INNSATS – gjør det du kan i dag! Om det er mindre enn du klarte på fredag, ja vel. Så lenge innsatsen er på plass så har du faktisk gjort så godt du kan 🙂

Med det ønsker jeg deg en god onsdag og en fortsatt fin og aktiv uke!

Del gjerne!
error

Livsstilsendring – gjør du disse feilene?

Har du begynt på ørten forskjellige dietter og aldri fullført?

Har du prøvd å eliminere forskjellige ting fra kostholdet og ikke holdt ut over tid?


Har du «prøvd alt» og aldri følt at du har funnet noe du faktisk trives med?

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Årsakene til at man ikke klarer å utføre et gitt regime kan være mange. Her er noen eksempler:

✰ Det er for strengt
✰ Du liker ikke det du spiser
✰ Du må bruke for mye tid og krefter på å velge rett
✰ Kostholdet du har valgt gjør det vanskelig å være sosial

Det er rett og slett slik at vi mennesker liker å ha det greit. Har vi ikke det, så er det begrenset hvor lenge vi klarer å gjøre det vi gjør. Nokså logisk, egentlig?

Viljestyrke rekker enn så langt, men ikke så langt at du kan leve et liv hvor du mistrives.

IMG_9417

Du kan fint gå ned i vekt og samtidig;
★ Spise mat du liker og kose deg
★ Være sosial og spise med andre
★ Spise slik som passer hverdagen din
★ Få tilrettelagt så du ikke trenger å stå på kjøkkenet i tide og utide

Det handler om å være bevisst når du velger en spisemåte. Spør deg selv hva du liker og hva som skal til for å trives. Liker du ikke kylling og salat? Da kan du fint spise andre ting og likevel spise sunt. Liker du hamburger? Da kan du finne en versjon som er god og også bra for deg.

IMG_8680

Jobb med det utgangspunktet du har! Ikke tre på deg en heldrakt av et kosthold som er så trang at du føler deg deformert og ubekvem.

Ingen av mine kunder spiser ting de ikke liker, og likevel får de ønsket resultat. Det kan gjelde for deg også. Det finnes håp for deg som føler du har prøvd alt og fortsatt ønsker å lykkes. Du må finne hva DU liker! Der ligger nemlig nøkkelen.

GOD tirsdag 🙂

Del gjerne!
error

Planlegg uken med meg!

Jeg gnåler støtt og stadig om denne planleggingen…Men det er utrolig viktig om man ønsker å få maksimalt utbytte av tiden sin! 🙂 Søndag er en perfekt dag å planlegge den kommende uken på.

Er du usikker på hvordan du skal legge opp uken din, enten om det er snakk om trening, jobb, sosialt eller andre gjøremål? Da skal jeg gi deg litt praktiske tips som jeg selv benytter meg av!

♛ FASTE TING
Om noe har en fast dag noe skjer på, så setter du det opp i kalenderen. I mitt tilfelle har jeg normalt sett kampsporttrening med bonussønnen på mandag og onsdag kveld. De dagene vet jeg derfor at jobb og eventuell egentrening må skje før kl.18. Alt av faste avtaler setter jeg opp først. Pt-timene og kontortid kommer også i kalenderen før noe annet.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

♛ TRENING
Når passer det best utifra de faste avtalene å trene? Sett det opp slik at det blir enkelt å utføre med minst mulig tidsklemme. Om det blir stress så er det nemlig fort gjort å droppe  Sett av en realistisk mengde tid. Skifting og dusjing tar tid det også, så sett av nok tid. Har du spesifikke ting du vil gjennom på øktene dine hver uke, skriv opp det også. Om du vet hva hver økt skal inneholde er det enda en grunn til å utføre!

♛ SOSIALT / ANNET
Der du har tid til overs er det også lurt å tenke på om du faktisk har overskudd. Å presse mest mulig inn i kalenderen holder en stund, men så blir det plutselig for mye. Jeg anbefaler deg å sette av tid til venner når du vet du har overskudd og energi. Å tære på deg selv for å treffe andre er ikke lurt. Personlig liker jeg å sette av tid til venner på dager jeg vet jeg ikke har så mye annet, slik at jeg kan gi dem 100% av oppmerksomheten min og møte dem frisk og rask.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Viktig! For meg er det utrolig viktig å ha noen hull i kalenderen hvor jeg ikke har planer. Da kan jeg hente krefter, samle energi og være for meg selv. Alenetid og tid som jeg bruker til å bare være, eller gjøre noe jeg føler for som ikke nødvendigvis er planlagt. Dette er verdifull tid.

Del gjerne!
error

La oss snakke om stølhet

…Har du noen gang hatt en helt utrolig god treningsøkt, vært godt fornøyd med deg selv, for så å våkne neste dag og ikke vært støl OG SÅ blitt skuffet fordi du da har trodd at økta ikke var så god som du trodde?

and-the-truth-shall-set-you-free

Jeg vil gjerne befri deg med infoen om at stølhet sier ingenting om kvaliteten på din treningsøkt!

Det er nemlig slik;
– Noen blir støl etter nesten hver eneste økt, nesen uavhengig av intensitet eller innsats
– Noen blir så og si aldri støl omtrent uansett hva de gjør
– Noen blir generelt sett aldri støl, bortsett fra når de gjør noe nytt/ annerledes
– Noen blir støle når de ikke er helt i form eller har sovet lite
– Noen blir støle når de blir eldre
– Noen blir støle i noen uker/ måneder før det avtar
– Noen blir av og til støle uten noen tilsynelatende logisk forklaring

carrey456

Jeg for eksempel, jeg blir støl HVER GANG jeg tar utfall uansett variant. Jeg har trent i 13 år! Jeg blir ekstremt sjeldent støl av pullups, skulderpress eller markløft for eksempel. Øvelser jeg virkelig presser meg i og varierer en del på. Logisk? Nope. Betyr det at utfall er det eneste jeg gjør som faktisk funker? Aldeles ikke.

Men, burde du trene når du er støl? 
Stølhet kjennes som regel mindre når du blir varm, så i de fleste tilfeller er det ikke noe problem. Om du er så støl at du hindres i å gjøre øvelsene riktig selv etter oppvarming, bør du heller prioritere å gjøre noe annet frem til det avtar. Ikke fordi det er farlig å være støl, men fordi det lønner seg å utføre øvelser teknisk riktig for å få bra utbytte av treningen.

Så med andre ord – ikke stress med å bli støl!
Stå på på trening og legg inn innsats. Stølhet eller ei- det er irrelevant for din fremgang 

Del gjerne!
error

3 «instagramifiserte» øvelse jeg ikke ser poenget med

Noe jeg syns er fryktelig frustrerende å være vitne til, er det når folk finner øvelser og tips på instagram på kontoene til sine største forbilder og gjør som dem- uten å vite hvorfor og heller ikke helt hvordan.

Det er veldig bra å bli inspirert, det er ikke det jeg sier. Men om du skal kopiere noe av noen og investere tid på det, så bør du vite hvorfor og hvordan. I mange tilfeller er det enkle ofte det beste, med mindre du avanserer eller gjør noe annerledes for å øke eller forbedre belastning eller bevegelsesbane.

IMG_5693

Klassiske eksempler på instagramifiserteøvelser jeg ikke ser noe poeng i…

Øvelser med ekstra bevegelsesbane – uten ekstra bevegelsesbane
….
Pushups med hendene på vektskiver uten å senke brystet ned på bakken for eksempel. Poenget med å ha opphevede armer er for å få større bevegelsesbane – lengre løftevei. Det oppnår du ikke med mindre du senker brystet helt ned på bakken. Om du ikke gjør det kan du like godt la være å ha opphevet underlag.
Bulgarsk utfall med fremre fot på step. Poenget med øvelsen i utgangspunktet er å få lengre løftevei fordi fremre fot også er opphevet istedet for å stå på bakken. Om du ikke senker kneet helt ned til bakken er det dog ikke noe poeng i den ekstra stepkassa. Da kan du heller ta vanlige bulgarsk utfall med fremre fot på bakken.

maxresdefault

Knebøy hvor man holder kabelen i hendene foran seg
Helt ok bevegelse, men vekten drar deg fremover, noe som ikke direkte gir noe mening når det kommer til muskelaktivering. For å få god muskelaktivering av lår og rumpe i en slik bevegelse så bør vekten gå gjennom kroppen, ikke være langt foran deg å dra deg fremover. Det ser fancy ut, spesielt i froskeperspektiv og med gjennomsiktig tights – men om du ønsker god valuta for tiden du bruker på gymmet så ville jeg heller kjørt knebøy, markløft, hip thrust og utfallsvarianter. Om du sliter med mobilitet eller smerter finnes det som regel alltid flere andre fornuftige alternativer til øvelsene. Forhør deg med en fagperson for personlig veiledning.

Skal du gjøre en fancy kabelvariant av knebøy er denne under her mye mer fornuftig, her har du faktisk vekt som trekker deg nedover og en mye mer naturlig bevegelsesbane (spesielt dersom du av en eller flere grunner ikke ønsker å ha vekt på ryggen eller å holde den i hendene).
Et annet alternativ dersom ønsket ditt er å kunne ha føttene langt frem – benytt en smithmaskin hvor stangen står fast, å kjør knebøy i den.

16110497_1210190509126885_5029280221124100096_n

God fredag! 😀

Del gjerne!
error

Prosjekt Adele

Sjefen min, Hanne på Trimeriet i Vennesla og jeg startet en samarbeid i sommer med ei dame som heter Adele. Hun ønsker en livsstilsendring, og vi bestemte oss for å hjelpe henne. Hun får sponset medlemsskap på Trimeriet samt oppfølging med ukentlige PT-timer av meg. Dette prosjektet skal dokumenteres underveis og forhåpentligvis inspirere flere til å ta steget og gjøre det samme!

Dette skriver Adele om seg selv;

«Mitt navn er Adele, jeg er 45 år gammel og mamma til verdens beste lille gull. Hun er 3.5 år og full av troll. På fritida…..vel jeg har ikke fritid. Så vi bruker den sammen. Går litt turer og koser oss på lekeplasser. I vårt hus har vi 2 katter og 1 hund. Ellers kan jeg fortelle at jeg er barne og ungdomsarbeider. Elsker å jobbe med ungdom. Just nå er jeg på Hornnes barneskole, og stortrives med det.

I løpet av mine 45 år har jeg lagt på meg og tatt av flere hundre kilo. Det meste jeg har tatt av var 60 kg, i løpet av 1.5 år. Nå har hvert gram sneket seg på, mens jeg har vært opptatt av å være mamma. Glemte meg selv helt.

Nå kjenner jeg at prioriteringene må forandre seg litt. Kommer alltid til å være 100% mamma. Men jeg må også ta vare på meg selv. Drømmen er å kunne gå turer med dattera mi i skogen, kunne ta sykkelturer innover «linja», eller bare føle meg komfortabel med å gå i badedrakt.

Og mens jeg går og drømmer om just dette, tar noen telefoner for å høre om tilbud på forskjellige treningsentere, er det ei med vennlig stemme som ber meg om å ta turen innom Trimeriet. Så kan jeg se hvordan tingene ser ut. Mens svetten begynner å renne, dørstokkmila er herved funnet. Jeg, trene???? Skal jeg våge å vise meg på et treningssenter. Med alle mine kilo. Frykten for å bli sett er grusom. Men lysta til å leve og ikke bare eksistere er stor, større.
Men min far lærte meg å alltid gå på, aldri la frykt få overtaket. Så jeg gikk.
Der sitter det ei som smiler bredt og venter på meg. Jeg gransker øynene for å se etter dømmende blikk. Men det er ikke der. Og jeg våger å puste.
Jeg får en gave av denne dama. Bare for å toppe det hele, kommer det enda en sjel inn og gjør det hele så enkelt å si ja takk til.

Så jeg fikk 6 mnd gratis trening og 6 mnd gratis personlig trener. Det er jul og påske på en gang. Tenk å kunne reise til Oslo og ta en halvmaraton. Det hadde vært gøy det! Er jeg takknemlig for dette? De skulle bare visst…»

Med jevne mellomrom vil jeg oppdatere om hvordan reisen til Adele utarter seg. Til nå har hun startet med ukentlig egentrening, noe som i seg selv er et stort steg og god fremgang. Hun har også gått ned 4,1 kg og 10 cm rundt midjen! Fortsettelse følger! 😀


Del gjerne!
error

Er det nødvendig å «sjokke kroppen» for å få resultater?

Da jeg tok PT kurset til Børge Fagerli for en stund tilbake, lærte vi en del om det at kroppen presterer best med bevegelser den kjenner godt. Det å «sjokke» kroppen ved å bytte øvelser støtt og stadig (som har blitt nevnt som en god ting å gjøre for å få fremgang) er derfor helt unødvendig. Du vil få bedre fremgang om du gjør øvelser som kroppen kjenner til. Jo mer vant kroppen er med bevegelsen, jo bedre vil den prestere.

Det er egentlig nokså logisk. Man blir god på det man gjør ofte!

Jo sikrere kroppen er på bevegelsen du gjør, jo mer radig vil det gå å øke belastningen. Hvis du bytter øvelser hver uke må kroppen tilpasse seg på nytt hele tiden, og du vil ikke få samme fremgangen rent prestasjonsmessig.

Dette betyr dog ikke at du må trene helt like økter måned etter måned for å få resultater! Ved å endre på antall sett og repetisjoner, varianter av samme bevegelse eller benytter deg av nye repsmetoder vil du få en fin variasjon om du har behov for det. For eksempel; Myoreps, clustersett og det å legge inn stopp/hold kan gjøre en hver øvelse «ny»!

For deg som har lest alt og nå er veldig fortvilet over at du har stort behov for variasjon – Det finnes et MEN!
Hvis det er slik at det å repetere øvelser tar fra deg hele treningsgleden, da er det en mye bedre løsning for deg å variere slik du vil! Selve prinsippet med bevegelse er til syvende og sist det aller viktigste for helsa. Ikke hvor mye vi løfter eller hvor fort vi øker i styrke eller muskelstørrelse. Treningsglede ER viktig. Finn det DU trives med! Vi presterer som regel best når vi trives 

Del gjerne!
error