Category Archives: Julie Svarer

UKENS SPØRSMÅL – FRA UNDERVEKTIG TIL ØKT MATINNTAK OG STYRKETRENING

«Når man har vært undervektig (uten menstruasjon) og så begynner å trene tyngre styrke, får voldsomt matlyst og øker i vekt – kan du skrive litt om dette? Hvordan virker hormonbalansen inn på treningseffekt for eksempel?»

Mitt svar: Kroppen er svært tilpasningsdyktig – det er helt utrolig hvor bra funksjoner kroppen vår har! Når matinntaket økes fra for lavt til mer optimalt, bidrar dette til bedret hormonbalanse, kortere og bedre restitusjonstid, økt immunforsvar og økt forbrenning for å nevne noe. ALLE disse tingene svekkes når matinntaket er for lavt. Styrketrening (i samhold med nok mat) er også med på å over tid, styrke disse funksjonene.

Spiser du nok og har passelig treningsmengde og intensitet, vil du merke markant forskjell på treningseffekten. Kropper er mye bedre rustet for å takle nedbrytning (som skjer under trening) og å bygge seg opp igjen, dersom matinntaket er optimalt. Styrke og muskelmasse er luksusvarer som kroppen ikke prioriterer å gi energi til, dersom vi spiser for lite.

Vektøkning er en naturlig respons fra kroppen. Når man har vært uten menstruasjon, vil kroppen gjerne ha deg tilbake til en vekt der ting er mer i balanse. Dette er en SUNN reaksjon og et tegn på at kroppen din og overlevelsesmekansimen fungerer! Det kan være overveldende å merke dette på kroppen, men da er det viktig å huske på at vi er lagd slik at vi skal reprodusere, og kroppen har det best når den får nok næring til at alle funksjoner kan fungere. Mat er ikke bare godt eller nyttig for treningseffekt, det er faktisk nødvendig for å ha god helse.

Ha en fin mandag! :)

Del gjerne!

BYGG RUMPE UTEN Å BYGGE LÅR

Dette er et spørsmål som stadig tikker inn i mailboksen min og på snapchat.
Hvordan bygge rumpa større uten å nødvendigvis få større lår?

«Problemet» vi står ovenfor her, er at de fleste rumpeøvelser også inkluderer bakside lår, og også fremside lår i flere tilfeller. Løsningen da blir å isolere rumpa mest mulig ved hjelp av riktig øvelsesvalg. Det er også viktig å lære seg og aktivere rumpa slik at lårene ikke tar over jobben, selv i rumpedominante øvelser.

Fakta er jo, som sikkert mange vet allerede, at øvelser som for eksempel knebøy, utfall, rumensk markløft og good mornings aktiverer lårene i stor grad, i tillegg til rumpemuskulaturen.

Tips til deg som vil bygge rumpe og minst mulig lår:

Gå for stadig økning i motstand
Dette gjelder uansett hvilke muskelgruppe du vil øke volumet på. Sørg for å hele tiden gå for en økning i belastning, enten i form av økt vektmotstand eller flere reps på samme vekt.

Velg isolasjonsøvelser
Eksempler på øvelser hvor rumpa jobber mest frog glutebridge, pull through, kickback varianter, rygghev med krum rygg, hofteabduksjonsvarianter, monster walk og kamskjellvarianter, . Hip thrust og vanlig glutebridge gir større mulighet for mer vektbelastning og bør også inkluderes mener jeg. Her aktiveres dog også lårene, men rumpa gjør hovedjobben (om man har rett teknikk).

Sørg for å faktisk BRUKE rumpa
Det er ingen selvfølge at rumpa aktiveres selv om du gjør en rumpeøvelse. Bruk tid på å få kontakten på plass før du legger på tyngre motstand. Aktiveringsøvelser kan hjelpe med dette, samt nødvendig tøying om du har stive hofteleddsbøyere eller stram setemuskulatur.…Jeg må likevel legge til:
ikke vær redd for å også bygge muskler i lårene! Om du føler du har for store lår så er det mest sannsynlig ikke musklene som gjør det, men fettet på lårene. Å ha muskler i lårene vil bare gjøre dem strammere og gi et bedre visuelt uttrykk. Jeg snakker av erfaring; når man kommer ned i fettprosent så er plutselig ikke lårene så store som man alltid har følt og trodd ;)

Del gjerne!

UKENS SPØRSMÅL! -SUTG-

 

Denne ukens spørsmål omhandler programmet jeg lanserte i går, Step Up The Game!
Om du er usikker på om programmet er noe for deg så får du kanskje svar på det her?

➤ Hva slags utstyr trenger jeg for å utføre programmet?
Du bør ha en form for vektbelastning. I programmet er det ofte oppført stang og manualer, men om du har kettlebells eller strikk for eksempel, så kan det erstatte stang og manualer.

➤ Er det passende for nybegynnere?
Absolutt! Programmet kan fint tilpasses deg som nybegynner. Du får videobeskrivelse av hver øvelse i programmet hvor du ser hvordan de skal gjøres både visuelt og med muntlig beskrivelse.

➤ Må jeg være i god form for å få maksimalt ut av programmet?
Absolutt ikke! Uansett hvilke utgangspunkt du har, kan du få max utbytte av Step Up The Game. Du tilpasser enkelt og greit etter ditt eget utgangspunkt og nivå :)

Lurer du på noe?
Send meg gjerne en snap (pt_julie) og forbli anonym, eller skriv her i kommentarfeltet :D

Del gjerne!

UKENS SPØRSMÅL #1

Jeg får en del spørsmål på snapchat og instagram både på min egen konto (pt_julie) og når jeg snapper for Aktivejenter (@aktivejenter), så jeg tenkte å starte med et fast blogginnlegg med ukens spørsmål. Da velger jeg ett av spørsmålene jeg har fått og poster dem her. Enten i form av video eller tekst. Lurer du på noe? Spør da vel! Du kan forbli anonym :)

Her kommer ukens spørsmål med svar:

Om man trener styrke og sørger for å øke belastning jevnlig (antall reps på lik vekt eller øke i vektmotstand) og samtidig ligger i kaloriunderskudd, er det absolutt mulig å oppnå fettap samtidig som at vekten holdes stabil. Det vil være lettere for nybegynnere, men også mulig for viderekommende om man er nøye på matinntaket og treningen:)

GOD FREDAG!

Del gjerne!

HVORDAN TILPASSE TRENINGSMENGDE

Jeg får stadig spørsmål på snapchat som jeg besvarer med video eller tekst der, og iblant er det også greit å dele dem her. Jeg vet flere lurer på dette, så derfor kommet svaret her også.

Det viktigste å tenke på når man skal tilpasse treningsmengde, er hvor mye restitusjon trenger jeg og hvor mye har jeg tid til. Har du en hektisk hverdag med et høyt stressnivå, vil kroppen din bruke lengre tid på å restituere. Den vil dermed tåle mindre treningsmengde enn om du hadde hatt et lavt stressnivå og mer hvile. 2-3 dager med middels intensitet på løpingen kan være en fin mengde å starte med. Går det veldig fint kan du heller oppjustere på sikt.

Har du en mindre hektisk hverdag og lite stress i hverdagen, kan du fint ha flere og mer intensive treningsøkter. Kroppen er da mer klar for å restituere og henter seg raskere inn. 4-5 økter med høyere intensitet er overkommelig med en rolig hverdag og uthvilt kropp.

Tilpass både intensitet på øktene og hyppighet etter hva du tolerer, både fysisk og mentalt!

Nedsatt treningslyst, dårlig søvn og nedsatt yteevne kan tyde på at treningsvolumet er for høyt. Om du har overskudd, treningsglede og presterer bra, tyder det på at kroppen trives og tolerer treningsvolumet bra.

Bruk hodet og samarbeid med kroppen! :D

Del gjerne!

HVORDAN KOMME UT AV UVANEN MED OVERSPISING?

 

I dag vil jeg svare på et veldig godt spørsmål jeg fikk på snapchat (pt_julie) i helgen. Dette vet jeg angår mange og er et utbredt problem. Lurer du på noe? Send meg gjerne en snap så svarer jeg deg enten på snapstory eller i et blogginnlegg. Du forblir selvsagt anonym.

Mitt råd til deg er å gjøre små endringer av gangen. Sett deg for eksempel et mål om å holde deg til for eksempel èn håndfull godteri pr.dag, eller 2 glass brus hver dag etc. Alt etter hvordan du ligger an per i dag. Sett deg små mål som er gjennomførbare. Setter du deg for store mål og endrer for mye på en gang, kan det bli overveldende og føre til at du feiler og blir enda mer skuffet på deg selv.

Vaner tar tid å endre, så det er lurt å gi seg selv tid. Det vil også hjelpe å legge opp til faste måltider som er godt sammensatt, slik at kroppen får den næringen den trenger. Faste måltider vil gjøre det lettere å unngå overspising og småspising gjennom dagen. Om kroppen får godt med næringsrik mat, vil du også oppleve mindre søtsug og trang til å spise usunt.

I en slik fase som dette vil jeg ikke anbefale å ha hovedfokus på vektnedgang, men heller på å gjøre små endringer litt og litt. Uvaner må vendes, og da er det bra å ha fokus på det i første omgang. Vektnedgang kan heller da bli en bonus, eller et mer langsiktig må når vanene er på plass og du er klar for ytterligere endring.

En annen ting å tenke over er også, Hvorfor overspiser jeg?
Er det følelser du ikke får utløp for eller er er det ting som gjør deg overveldet? Prøv å kartlegge hva slags følelse du sitter med i det lysten til overspise eller lysten på usunn mat oppstår. Kan disse følelsene eventuelt takles/ deales med på en annen måte? Viktige spørsmål og helt avgjørende for hvor lett det vil bli å slutte med uvanene.

Lykke til <3

Del gjerne!

LAVKARBO = MAGI ?

Jeg snapper for Aktivejenter annenhver tirsdag, og forrige gang fikk jeg et spørsmål som går igjen nokså ofte og som er veldig aktuelt. Det lød som følger;

IMG_3388

«Jeg blir forvirret med kostholdet angående mengde karbohydrater. Noen mener karbohydrater er roten til alt vondt og at lavkarbo er det beste når man vil ha resultater i form av kombinert treningsresultater og fettreduksjon. Andre mener at karbohydrater er viktig å innta for å yte best på trening. Hva er egentlig riktig?»

Mitt svar:
Svaret er at både et lavkarbo og høykarbo kosthold kan gi deg resultater!
Karbohydrater har nytte for kroppen ved at det gir oss lett tilgjengelig energi. Det er dog ikke livsnødvendig (i motsetning til fett og protein, som kroppen trenger å få tilført), da kroppen bruker fett som energi om det ikke finnes tilgjengelige karbohydrater. Karb eller ikke karb – begge deler kan føre til fettreduksjon. Hva utslaget blir, avhenger nemlig av det totale kaloriinntaket. Mye karb og mindre fett kan fungere like bra så lenge kalorimengden er rett. Mye fett og lite karb funker også bra med riktig mengde kalorier.

Hva gjør lavkarbo «magisk»?
Det som gjør at lavkarbo er en effektiv spisemåte for mange, er at et makronæringsstoff er så og si fjernet. Fjerner man mesteparten av karbohydratene i kostholdet sitt (og dermed også reduserer matvalget kraftig) kan det være lettere å spise mindre kalorier totalt. Fett og proteiner metter også mer, noe som gjør det vanskeligere å overspise. Mange opplever å bli mer mett av en middag med kjøtt, grønnsaker og en fettkilde fremfor en stor porsjon med mye karbohydrater (f.eks. spagetti) og lite fett. Metthetsfølelse – og det faktum at man har fjernet et næringsemne, fører altså til at man spiser mindre.

Når det kommer til treningsresultater er ikke karbohydrater livsnødvendig for å få resultater. Kroppen bruker som sagt fett som energi hvis den ikke har karbohydrater tilgjengelig. Men, her er det også individuelle forskjeller! Noen føler seg dårlige / uopplagt/ tappet for energi om de inntar lite karbohydrater, mens for andre er det helt motsatt. Her gjelder det å kjenne etter hva man trives best med.

Så bør vi velge?
Det som fungerer aller best, er det du faktisk klarer å leve med. Du presterer best på trening og i livet generelt om kroppen har det bra med det du spiser. Blir du uopplagt av lite karb, spis mer karb. Blir du uopplagt av mye karb, spis mindre karb og mer fett. Spis slik som passer deg, og pass ellers på å få i deg riktig mengde kalorier. Det er det som har mest å si for resultatene dine :)

Jeg snapper for Aktivejenter igjen i dag! Lurer du på noe, spør meg gjerne der så kan du få svar helt anonymt! :)

Del gjerne!

HVOR MYE SKAL JEG PRESSE MEG PÅ TRENING?

Dette spørsmålet er så utrolig viktig å spørre seg selv og det er også et spørsmål som har dukket opp i mailboksen min mange av ganger de siste årene. Progresjon på trening er viktig for å oppnå resultater og fremgang. Men hvor mye skal vi egentlig presse oss? De fleste vet så kan det bli for mye, og det kan også bli for lite.

Jeg har en pekefingerregel – alltid ha 1 repetisjon til overs!
Unntakstilfeller – ved makstesting og når målet er å kjøre seg helt ut, noe det sjeldent bør være.

IMG_3486-001

I praksis krever dette at du er mindfull når du trener. Kjenn etter på hvordan det føles. For min del har jeg måttet prøve og feile litt for å finne ut av eksakt hvordan det føles å ha èn og kun èn rep til overs. Jeg har en tendens til å kjøre meg ut hver eneste gang fordi egoet mitt er litt i største laget.

Hvis jeg skal trene militærpress og kjenner at ok, denne repetisjonen var tung. Jeg klarer nok ikke to til. Da stopper jeg der. Tidligere ville jeg tatt en til for å være sikker, men erfaringsmessig så lønner det seg faktisk ikke. Det er heller ikke nødvendig å stoppe dersom du kjenner at det går bra og at du har mer  enn èn å gå på. Det skal tross alt være tungt å trene.

IMG_3473

Holder du igjen med èn repetisjon fra failure vil du ha mer å gå på neste treningsøkt! Holder du igjen med mer enn det vil du mest sannsynlig ikke få noe progresjon.

Lær kroppen din å kjenne. Prøv deg frem, feile litt og finn ut hvordan det kjennes ut! Det er dette jeg elsker med treningen. Å virkelig bli kjent med sin egen kropp og grenser.

Del gjerne!

VIDEO; KUNSTEN Å NYTE LIVET PÅ DIETT!

I ukens video vil jeg dele mitt svar på det spørsmålet jeg får ALLER MEST av mine oppfølgingskunder på nett! Dette er så utrolig viktig og noe jeg virkelig brenner for. Kunsten å NYTE livet på diett! Sosiale settinger kommer og man blir utsatt for fristelser støtt og stadig. Hva gjør vi da, om vi ønsker å nå målene våre?

Dette er den videoen pr.dags dato som er jeg er mest fornøyd med og jeg håper du vil få nytte av den! Livet skal være BRA – uansett om du har et mål du skal nå! Sett av noen minutter til å se videoen, så lover jeg deg at du vil føle deg bedre etterpå :)

Ha en AMAZING onsdag!

Del gjerne!

SPØRSMÅL: REDUSERES LIVET NÅR MAN SPISER RØDT KJØTT, MELK OG EGG?

IMG_3388

Jeg fikk et interessant spørsmål på instagram her om dagen som jeg ba om å få dele på bloggen. I dagens samfunn hvor det meste innen helse og trening dras til ytterpunkter syns jeg er det er uhyre viktig å få frem at måtehold er og blir det viktigste.

Her er spørsmålet jeg fikk;
«Her om dagen, av ren nysgjerrighet, så jeg på en dokumentar på netflix som het «what the health». Der snakket de hovedsakelig om at mat øker risikoen for diabetes, hjerte og karsykdommer, slag, osv. Og da spesielt rødt kjøtt, farseprodukter, egg og melkeprodukter. Og mettet fett. Så, jeg fikk litt fnatt, og gikk vel over til vegetarkost samme kvelden. 🙄 Men problemet er at det er veldig ensformig. Og jeg får ganske vondt i magen av alle disse belgfruktene… Er det tilfelle at dette stemmer? Reduserer man livet med mange år ved å spise dette?»

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Dette svarte jeg:
Hei! Ikke fortvil! Det som er farlig er å overdrive. Dette gjelder absolutt alt. Spiser du biff til alle måltider hver dag så er det ikke sunt. Spiser du 10 kg brokkoli hver dag så er ikke det bra heller. Litt av alt, samt bevegelse i hverdagen er helsefremkallende. Tenk på alle de menneskene som årlig overlever på helt vanlig kost! 😉 Både rødt kjøtt, egg og melkeprodukter inneholder næring vi så absolutt har godt av – i riktig mengde. Husk at alle dokumentarer er laget av noen som vil fremme eller sverte noe. I dette tilfellet er mesteparten av de som er med på produksjonen, veganere… Spør du en ekstrem kjøttentusiast vil de mest sannsynlig kunne lage en dokumentar om hvor skadelig frukt og grønt er for oss, uten problemer. Med andre ord, «eksperter» kan finne bevis for omtrent akkurat hva de vil, uansett hva de mener.
ALT med måte – alltid☺ spis normal mat og ikke bekymre deg! Og en ting til; ikke tro på alt du leser eller hører,spesielt ikke om det er noe ekstremt. Det finnes flere sider av en sak så det er lurt å studere nærmere før man endrer noe drastisk :)

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Det som helt sikkert er usunt for oss er å sove for lite, være for lite i bevegelse samt å spise alt for lite eller alt for mye. Utover det vil jeg si at måtehold når det kommer til matvalg, er det mest fornuftige og livsforlengende for oss alle sammen!

Del gjerne!

MINDRE PUPPER AV TRENING ?

Jeg svarte på noen spørsmål angående trening og pupper for noen uker siden, for KK.no/helse. Her kan dere lese hva jeg svarte :)

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Trening er bra for det meste og sammen med et sunt kosthold kan det nok sies å være en av de viktigste reseptfrie medisinene som finnes. Selv om de fleste av oss nok trener for bedre helse, er det liten tvil om at mange også tenker litt på utseende. Mange opplever at puppene reduseres i størrelse når de begynner å trene.

– Å slutte å trene er sjeldent en løsning, men noen er likevel litt bekymret for de to attributtene som en gang i tiden sto rett opp ut fra brystkassa, ifølge personlig trener Julie Rafoss. Egentlig er det veldig enkelt – mister du fettmasse så vil brystene reduseres i størrelse, akkurat som at resten av kroppen blir mindre når fettmassen reduseres, sier Rafoss.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Du kan trene dem litt strammere

Men kan du gjøre dem større? Igjen – de består av fett – så for at puppene skal bli større, må fettmassen opp. Hvordan fettet fordeles på kroppen varierer så hverken vektoppgang eller vektnedgang kan garantere store eller små pupper, men den eneste måten å faktisk få større pupper er altså å gå opp i vekt. Trening kan med andre ord ikke hjelpe deg med det.

Du kan absolutt oppnå større brystmuskler, men det er fettvevet som utgjør mesteparten av volumet på et kvinnebryst med mindre man er rippet for kroppsfett.

Mitt beste tips for større bryster er derfor (kanskje litt irriterende for noen) å finne en type bh som du trives i og som fremhever det beste med deg! Et annet viktig tips er å være rak i ryggen. Skuldrene bakover og brystet frem! ;) GOD LØRDAG <3

Del gjerne!

SPØRSMÅL OM ØKNING AV MATINNTAK FOR MER OPTIMALE RESULTATER

Her svarer jeg på et spørsmål jeg fikk fra ei jente som har gått ned i vekt og vet hun spiser for lite. Nå ønsker hun å spise mer optimalt men unngå å legge på seg unødig fett. Her er spørsmålet hennes, og svaret mitt under:

IMG_3388

«Trener for øyeblikket med 100 kg x 8 reps i hip-thrust og klarer 4 chins eller 2 chins med 2.5 kg ekstra vekt. Så her har det skjedd mye bra. Men jeg har nok også blitt litt obsessed og kutta ut nesten alt av godteri etc. i helgene og har gått ned en del i vekt. Koser meg helt oppriktig på trening, men ser at jeg har en jobb å gjøre i forhold til kostholdet. Ønsker hvertfall ikke å miste de musklene jeg har bygget. Tenkte i første omgang å starte med et rett-etter treningsmåltid, det har jeg slurva veldig med og glemt bort. Husker jeg drakk proteinshake og spiste riskaker/banan etter trening før – er det å anbefale? Vil jo helst ikke gå opp alt jeg har mistet, men ønsker ikke å gå ned noe mer eller miste muskler. Vet sånn reversible diett anbefales, men jeg har ikke oversikt over hvor mange kcal jeg har ligget på. Nå er det jo også sommer, og vil bli mer alkohol, snacks og kos generelt. Hva anbefaler du?»

IMG_2769

Svar. Kroppen trenger nok mat for at du skal ha 100% utbytte av treningen din. Siden du nå går ned i vekt vil jeg anbefale deg å først øke inntaket med 500 kcal i første omgang for å se om vekten stabiliserer seg. Disse 500 kcal bør være smamensatt av karbohydrater, fett og proteiner, med mindre du er sikker på at du allerede får i deg nok protein. 1,8 g pr.kg kroppsvekt er det jeg anbefaler. Om du da fortsetter ned i vekt kan du øke med 250 kcal av gangen frem til du stagnerer, og deretter holde deg der. Velg sunn mat med næring, så vil du også merke overskuddet, humør og søvn blir utrolig mye bedre enn når du spiser for lite. I tillegg vil du nok merke enda bedre fremgang på trening.

Når sommeren kommer med mer snacks, alkohol og kos så kan du tenke deg at du kan ha det som «utskeielse» og ekstra kos en dag i uken for eksempel, slik at du har en dag hvor du ligger litt høyere på kcal. Om du da går uønsket opp i vekt kan du enkelt kutte ned 250 kcal blant de du har økt inntaket med i forkant. Som du ser så er det lurt å holde styr på inntaket i og med at du er sikker på at du spiser for lite. Da er det gull å få en real oversikt, slik at du vet du gir kroppen det den trenger. Du trenger ikke tracke inntaket ditt resten av livet, men gjør det en periode for å få oversikt slik at du har en pekepinn på hvor mye mat du faktisk bør ha. Lykke til !:)

Del gjerne!

SPØRSMÅL OM VANNSAMLING/ VANNDROPP MM.

Jeg fikk to spørsmål på mail som jeg tenkte kunne være interessant for flere å lese svaret på. Det handler om vann i kroppen og manipulering av kroppens utseende med vanninntak.


1. I fitness miljø mases det så mye om å drikke nok vann for å unngå å binde væske og hjelpe til å skylle ut toxiner hvis man har spist mye salt mat etc. Hvor mye er nok,4 liter?

Jeg anbefaler INGEN å manipulere vannmengden i kroppen og innta ekstreme mengder vann eller kutte salt for å endre kroppens utseende. Dette regulerer kroppen selv. Det er en veldig alvorlig ting å klusse med og bør kun gjøres under kontrollerte forhold. I anledning fitnesskonkurranser manipuleres formen med salt- og vanninntak for at en utøver skal se bra ut på scenen. Det har ingenting med helårsformen eller helse å gjøre. Du bør drikke ca 2 liter pr.dag eller når du er tørst, og spis normale mengder salt. Da holder kroppen dette i sjakk helt selv.

IMG_0462

2. Og hvis det kun er kalori underskudd som har noe å si for fett reduksjon og vekttap så hvorfor kutter samtlige ned på karbohydrater før konkurranse og selvfølgelig kalorier for å droppe i fett %og alle blir sende nesten like ut? 

Karbohydrater binder vann i kroppen (det betyr IKKE at det er usunt eller at det er noe galt i det!) noe som ikke er ønskelig å ha når man står på scenen. For alle oss andre er det ingen hensikt i å droppe karb for å ha mindre vann i kroppen. Går man over lenger tid med lite vann i kroppen vil kroppen sørge for å samle vann for å oppnå normal vannbalanse. Fitnessutøvere blir seende nesten like ut fordi samtlige er rippet for kroppsfett i større eller mindre grad. Noen med mer karb i dietten enn andre.
Dere må ikke glemme at de fitnessutøverne man ser på scenen ser ikke slik ut mer enn et par uker! Det er ikke en form vi bør strebe etter å ha året rundt, for den er ikke mulig å opprettholde uten ulovlige hjelpemidler. Det er stor forskjell på god form og konkurranseform. Husk det <3
Del gjerne!

SPØRSMÅL OG SVAR | RUMPETRENING | RUMPEBYGGING | CARDIO

Jeg fikk en mail med spørsmål som jeg svarer på her i plenum siden jeg får flere mail med nogenlunde samme spørsmål. Så kan vi se svaret her alle sammen! :)

Her er mailen jeg fikk; 
Jeg trenger hjelp til å tilpasse treningen min til målet mitt. Nå trener jeg i hovedsak styrke og fordeler dagene på rygg, biceps, mage osv, av og til to muskelgrupper sammen, av og til ikke. I tillegg til dette trener jeg cardio omtrent 3 dager i uken, prøver å trene det så mye som mulig men grunnet skole og jobb får jeg ikke alltid tid til å gjennomføre alt. Jeg ønsker å bygge mest mulig muskelmasse (stor rumpe!), men også ha en god kondis, en sterk og bra fungerende kropp og lite fett på kroppen. Altså jeg vil fungere bra i hverdagen, men samtidig være muskuløs. Her er mine spørsmål:

IMG_1328

1. Burde jeg dele beinøkta i to eller fortsette med den ene lange økta jeg har? Hva vil være best for øking av muskelmasse i rumpa? Jeg trener bein hver femte dag. Da trener jeg i nesten tre timer, for hvis ikke føler jeg ikke at jeg blir ordentlig sliten.
Svar: For å oppnå det du ønsker vil jeg anbefale deg å ha høye frekvens på din rumpetrening. Høyere frekvens betyr å tren den oftere. 1-2 øvelser 3-4 ganger i uken er helt topp. Du trenger ikke å føle at du blir sliten for å få effekt. Alt handler om stimuli, og å sørge for å øke i styrke enten ved å øke reps eller vektmotstand jevnt over tid.

2. Hvordan vil cardiotrening påvirke muskelbyggingen? Hvilken cardiotrening er best for å forbrenne fett men samtidig ikke ødelegge muskeloppbyggingen?
Svar: Jeg anbefaler sprint, kortintervaller med lang pause for å oppnå bedret kondis uten at det påvirker verken muskelmasse eller styrke negativt. Prøv å ikke la dragene overskride 20 sek og la pausen være på 45-60 sek. Om du løper så fort du over hodet klarer vil du også ha god kondisjonseffekt. Et annet godt alternativ er sirkeltrening og plyo, og da med styrkeøvelser. Det er en vel så god løsning og det jeg personlig bruker mest på kunder. For å unngå tap av muskelmasse er det viktigst å ha et måtehold når det kommer til cardio, og heller ha fokus på den vanlige styrketreningen.

IMG_1336

3. Jeg lurer også på hva du mener om cardio og styrke på samme dag. Jeg bruker nå og for eksempel trene rygg også løper jeg intervaller etterpå. Ryggøkta varer i ca 1.5 time. Som tidligere nevnt ønsker jeg å forbrenne fett. Men jeg ønsker ikke at det skal virke negativt/reduserende/minskende på muskeloppbyggingen.
Svar: Jeg anbefaler deg å ha intervaller på en egen dag eller i «verste fall» til en annen tid på døgnet slik at du ikke gir kroppen to forskjellige signaler på samme tid.

4. Har også hørt at løping på mølla kan gjøre rumpa mindre, men det er vel ikke sant? Når jeg løper har jeg alltid på litt stigning, ca 5% og bruker å løpe intervaller på 15 km/t (30 sekund løping, 15 sekund pause i 20 min) og når jeg jogger, så løper jeg på ca 10-12 km/t i 30 min.
Svar: Løping er ikke gunstig for rumpemuskulaturen nei, da er sprint mye mer ideelt siden det faktisk krever at rumpa jobber aktivt. Generelt når du ønsker å bygge rumpe vil jeg råde deg til å droppe løping, ha fokus på styrke og styrkeøkning i rumpeøvelser samt bruke sprintintervall eller sirkeltrening dersom du ønsker en form for cardio.

IMG_1325

Lurer du på noe du ønsker et utfyllende svar på?
Send meg en mail på din.pt@live.no

Del gjerne!

SPØRSMÅL OG SVAR | KUTTING I KOSTHOLD | RETNINGSLINJER FOR REDUSERT FETT%

Jeg hadde en interessant og veldig aktuell dialog med en dame på mail for en stund siden som jeg gjerne vil dele med dere. Jeg er sikker på at mange lurer på det samme som henne og kanskje også er i samme situasjon.

Slik var samtalen:

SAMSUNG CAMERA PICTURES

MARI:
«Jeg har et spørsmål som jeg trenger litt hjelp med og jeg håper så inderlig at du kan hjelpe meg. Jeg skal gifte meg 3 Juni og jobber nå med å bli kvitt litt kroppsfett og samtidig fortsette og bygge muskler. Jeg veier mellom 73 og 70 kg, jeg er 176 høy. Jeg har vært på diett nå i 2 uker og tenker å være på diett frem til bryllupet, jeg har kuttet brød, pasta, sukker, vanlig ost derav jeg har gått over til lett ost, smør, sauser etc. Får jeg sukkersug så spiser jeg en proteinbar, og til helgene lager jeg cottage cheese rundstykker med havregryn og havremel. Jeg trener hard, svetter godt og har høy intensitet i treningsøktene mine som varer mellom 45-60 min. Jeg går inn i min tredje uke nå og har ikke gått ned noe særlig i vekt. Jeg har alltid vært en aktiv person som elsker å trene og spise sunt. Men siden jeg bikket 30 så har kroppen min forandret seg og jeg har bare lagt på meg 8 kilo. Betyr dette at jeg må kutte ned enda mer i kalorier/karb/fett? Jeg er mamma til en flott gutt på nesten 5 år og har gått på p-pillen siden. Jeg vet ikke om dette kan ha noe å si»

MEG:
«Hei! Har du en eksakt oversikt over inntaket ditt pr.nå?»

SAMSUNG CAMERA PICTURES

MARI:
«Jeg skal inrømme at jeg ikke tracker kcal inntaket mitt til punkt og prikke men jeg vet at jeg ligger på ca 1500 – 1700 kcal daglig. På søndag vil jeg ha fullført 3 uker på diett.  Jeg skal innrømme at jeg aldri føler at jeg er sulten, jeg får i meg bra med proteiner, sunne karbs og lite fett hvis ikke bra fett fra fisk, og noe fra lett ost,karbonadedeig etc. Jeg trener hardt og tungt og merker allerede en forskjell på muskelmasse på armer og skuldre. 

For to dager siden så veide jeg 68,7 på morgenen, derav jeg idag veide 71kg. Så det er absolutt ingen stabilitet på denne vekten og det irriterer meg og ikke minst demotiverer meg. Jeg tror at hvis jeg dropper den tunge vekttreningen så vil jeg muligens se en forskjell på vekten, men jeg ønsker ikke å slutte med det da vekttreningen har bidratt med å holde kroppen min fast på alle måter. Jeg skal si at jeg merker at hevelsen i magen er borte, jeg føler meg mye bedre og merker en pitte liten forskjell når jeg ser meg selv i speilet. 

Det jeg lurer på er om jeg kanskje bør kutte alt av matspising etter kl 19.00 f,eks? Problemet med det er at jeg da ikke kommer til å få i meg mat etter en sen treningsøkt (og det er mange av dem gjennom uken) og da ikke kommer til å forbrenne/restituere samt bygge muskler på riktig måte»

IMG_4487

MEG:
«Du bør generelt ikke fokusere på å kutte ut ting totalt fra kostholdet ditt (å ikke spise etter kl.19 har heller ikke noe for seg), for hvor lenge ønsker du å leve slik? Alle endringer du gjør bør være noe du kan se for deg å leve med på sikt, dersom du ønsker å beholde resultatene dine.

Vekta bør også være helt uvesentlig. Bruk heller målebånd èn gang i uka (mål på morgenen før frokost og etter dobesøk) for å se at cm går nedover. Det er den mest stabile og målbare pekepinnen.

Det viktigste redskapet du trenger for å ha kontroll er å vite hvor mange kcal du får i deg. Det er det som gir utfallet til syvende og sist :) »

MARI:
«Tusen takk for veldig ordentlig og ærlig svar. 

Jeg er veldig enig i dette med vekt, det er så ustabilt og jeg kan ikke lenger fokusere på vekten. Men dette med å bruke målebånd – dette har jeg aldri gjort så det er meget nytt for meg. Men jeg skal prøve og gi deg tilbakemelding på hvordan det går. 

Jeg er inne i 4 uke på »diett» – forloveden min mener at vi ikke er på diett da vi spiser bra og alltid er mette. Ja, vi holder oss unna for mye karb, fett, alkohol og sukker men vi skal begynne med å ha en ‘kosedag’ f.o.m februar. Men jeg må som du skriver finne en balanse etter hvert. Jeg ser endringer på kroppen min etter 4 uker så jeg er motivert til å fortsette. Vi skal til London denne uken og da skal jeg prøve å kose meg litt uten å ødelegge for meg selv totalt. 

Har du noen råd på hvordan jeg kan tracke kcal litt mer nøyaktig? Jeg vet ikke om jeg orker å begynne å veie mat etc. Finnes det en nettside du kan anbefale?»

IMG_6147

MEG:
«Så bra :)
Diett.no for eksempel er veldig kjekt og nøyaktig å bruke (så lenge du ikke bruker matvarer reigstrer av ande, da vet du ikke om næringsinnholdet oppgitt er nøyaktig). Du må skrive inn vekt, men det er utrolig nyttig i starten for å få en overblikk over hvor mye det er i div.mat. På sikt kan du heller ta ting på øyemål. Veiing kan være stress i starten, men også et veldig nyttig verktøy som gir deg veldig god oversikt og god lærdom for veien videre- uten matvekt :) Lykke til»

Del gjerne!

SPØRSMÅL; BESATT AV BEVEGELSE?

img_2203-001

Hei folkens!
Jeg fikk et spørsmål på mail som jeg gjerne vil svare på i plenum da det er et veldig aktuelt tema og reell situasjon for mange. Her er mailen jeg mottok;

«Jeg er svært aktiv; trener opptil 5 ganger i uka og har en jobb som lærer. Likevel har jeg store problemer med å sette meg ned i løpet av en arbeidshverdag (08-16). Dette kan være alt fra møter til kurs jeg må være på. Dette fordi jeg da av en eller annen grunn føler at jeg ikke er aktiv nok og at jeg ikke forbrenner noe når jeg sitter. Jeg vet det er helt tåpelig… Jeg må derfor spørre deg, hvor mye sitter du iløpet av en arbeidshverdag? Har det noe som helst å si for kroppen og forbrenninga om jeg står eller sitter i noen perioder iløpet av en arbeidsdag? Jeg føler jeg faktisk må trene det dobbelte de dagene jeg vet jeg må sitte litt lengre i strekk»

img_2202

Først; takk for spørsmål!
Jeg skjønner veldig godt hva du mener. Det å være i bevegelse hele tiden kan bli en slags besettelse og til slutt noe man gjør fordi man føler seg dårlig/at man bruker mindre energi om man ikke gjør det – noe som er veldig negativt. Det er sant at det å være i bevegelse gjør at man bruker mer energi, men det er også uhyre viktig å tenke på at man også trenger hvile. Man kan fint være veldig aktiv så lenge  man også får tilstrekkelig hvile, og da tenker jeg ikke bare rent fysisk, men også psykisk. Om man går rundt å «stresser» hele dagen med at man må holde seg aktiv så er dette noe som påvirker kroppen vår svært negativt. Ikke bare er det slitsomt, det er også svært tappende.

img_2200-002

For min del har jeg veldig variert aktivitetsnivå. Noen dager er det mye kontorarbeid, andre dager er det mer pt-timer. Når jeg har mange timer på kontoret sørger jeg for å reise meg en gang i halvtimen. Ikke for å brenne mest mulig kalorier, men mer for å holde kroppen i gang og for å løsne opp i rygg og skuldre. Istedet for å fly rundt hele dagen sørger jeg for å gjøre den jobben jeg skal sittende og heller ha energi til å få en knall god styrkeøkt enten i forkant eller etterkant. For din del så er ikke latskap et problem da du trener veldig mye, så jeg råder deg til å slappe av innimellom takene. Fortsett å være aktiv, men ikke stress med å forbrenne mest mulig. Reis deg gjerne innimellom om det blir flere timer stillesittende, men ikke stress med det. Du brenner kalorier hele tiden, også når du sitter! Og husk; hjernen bruker også energi ;)

Håper det var ok svar!
Lurer du på noe? Send meg gjerne mail; din.pt@live.no

Del gjerne!

SPØRSMÅLSTJENESTE OG DAGENS LUNSJ

IMG_9004

God torsdag!
Ukene flyr avsted, nå er det jaggu snart helg i gjen. Det er deilig og!

Hvor langt har dere kommet på #10miliapril? Jeg er snart i mål og mangler bare 1 mil. Den blir nok fullført nå i helgen tenker jeg, hvis været blir bra :)

Så, over til tittelen!
På grunn av stor pågang av personlige meldinger og henvendelser den siste tiden vil jeg prøve noe nytt. Lurer du på noe innen trening, kosthold, meg eller andre ting kan du sende sms til tlf. 59442192. Du betaler 29 kr pr.svar du får og jeg skal svare så godt jeg kan! :) 
Jeg svarer ikke på personlige spørsmål rundt privatliv.

IMG_9007

Her er dagens lunsj; strimlet svinefilet, stekte poteter, mandler, salat, tomat og lettdressing. Mettende, proteinrikt og godt! :) Ha en fin dag videre!

Del gjerne!

MINE MATVALG DEL 1

IMG_6170

Jeg får ofte spørsmål om hva jeg spiser og hvorfor, så derfor tenkte jeg å lage et innlegg om nettopp det. Matvalg er avgjørende for meg som ønsker å opprettholde en god form året rundt samtidig som jeg holder meg mett og holder energien oppe i en relativt aktiv hverdag med mye trening.

For meg er det viktig at maten
– Metter
– Tilfører kroppen min næring
– Smaker godt
– Hjelper meg å prestere optimalt

Med disse kravene tar jeg valg basert på både lyst og fornuft. Jeg har også noen regler jeg følger på daglig basis.

– Alle måltider inneholder protein
– Frokosten inneholder mye fett og metter
– Lunsjen og middagen inneholder mer karbohydrater
– I kveldsmaten sørger jeg for å få i meg mer protein enn de andre måltidene
– Jeg prøver å ha en fast måltidsrytme som jeg følger hver dag (unngår på denne måten å gå sulten)

IMG_6136

Konkrete matvalg:
Av proteinkilder spiser jeg veldig mye fisk, karbonadedeig, svin, egg og magre meieriprodukter. Proteinpulver bruker jeg som supplement hvis jeg har lite tid eller hvis jeg har lyst på noe ekstra godt. Av karbohydratkilder spiser jeg nesten utelukkende potet og søtpotet, bær og grønnsaker. Pasta og speltlomper mye i perioder. Ikke fordi det metter spesielt godt, men fordi jeg elsker smaken.  Jeg reagerer på forskjellige frukt og spiser derfor dette lite (i tillegg til at det blir dårlig utrolig fort! Argh). Ris spiser jeg aldri, rett og slett fordi jeg kan spise en kilo uten å bli mett, i tillegg til at det ikke smaker noen ting, etter min mening. Av fettkilder spiser jeg mye kokosmelk, kokosfett, laks, makrell, mandler, diverse oster og peanøttsmør. Hadde det ikke vært for at jeg reagerer på det hadde jeg definitivt også spist avocado. Av drikke går det kun i ting uten kalorier. Vann, pepsi max og kaffe er det eneste jeg drikker.

Brød og kornvarer generelt spiser jeg så og si aldri. Dette er fordi jeg kan spise umenneskelige mengder uten å bli mett. Jeg er særdeles dårlig på å være sulten!

IMG_7122

I neste del skal jeg skrive om hva slags mat jeg velger når jeg skeier ut :)
Ha en super tirsdag !

Del gjerne!

SVAR PÅ SPØRSMÅL OM RUMPETRENING

Jeg får mye av de samme spørsmålene tilsendt på mail og velger derfor å ta dem i plenum med tillatelse fra personen som spør. Lurer du på noe, send meg gjerne en mail! Din.pt@live.no. Dagens spørsmål handler om rumpetrening og progresjon.

IMG_3534
1. Anbefaler du dype knebøy med lettere vekter, eller knebøy med tyngre vekter der man ikke går mer enn 90grader ned? Jeg trener også good mornings, hip trust, bulgarsk utfall og vanlige utfall.

Svar: For å aktivere rumpa i knebøy må du under 90 grader, men om jeg anbefaler deg å gjøre det eller ikke kan jeg ikke si før jeg har sett teknikken din. Dersom du sliter med å utføre en godt utført knebøy når du går dypt er det bedre å benytte seg av andre øvelser for å bygge rumpe. Optimalt sett for en person som utfører en god dyp knebøy vil jeg anbefale en variasjon av tunge vekter og lavrepstrening (3-5) og lettere vekter med moderat repsantall (6-8).  Du nevner andre veldig gode øvelser her, så om du ikke har en stødig knebøyteknikk ville jeg enten jobbet med teknikken, eller holdt meg til øvelsene du nevner.

IMG_3535
2. Jeg vet at man må spise mye for å bygge muskler. Jeg har gått ned 6 kilo med fett og vil ikke spise mer enn jeg må for at jeg ikke legger på meg igjen. Har du noen tips til hvordan rumpen min kan vokse? Har en ganske liten rumpe.

Svar: For at rumpemuskulaturen skal vokse trenger den nok stimuli i form av trening. Trener du tungt og dedikert med et godt tilpasset program er det fult mulig å bygge rumpa større uten å legge på seg fett. Du kan bygge rumpa større også ved å ligge på vedlikeholdsmengde med kalorier. Det aller viktigste er å sørge for at du har progresjon på trening og stadig løfter tyngre.
Lykke til ! :)
Del gjerne!

MINE SKULDERFAVORITTER

God mandag!
Har dere fått en god start på uken?

Jeg våknet i halvsvima og fikk så vidt opp øynene. Jeg dro bursdagsfeiringen litt langt og kom meg ikke i seng før sene nattestimer. Antakelig litt på grunn av både sukkersjokk og tanken på at jeg ikke kunne legge meg tidlig på selveste bursdagen. Hehe, jeg er barnslig når det kommer til sånt. Løsningen på det trøtte trynet var en times morgentur i mørket. Litt i kjøligste laget, men en god start på dagen!

Nå har jeg også laget en plan på ukens treninger og middager, så en ny uke er hjertelig velkommen.

IMG_5916

Jeg har fått spørsmål om jeg kan dele mine favoritt skulderøvelser, så jeg tenkte å dele et knippe med dere i dag. Jeg har mange favoritter som går litt på rundgang, men for øyeblikket er det disse det går mest av.

Skulderpress eller militærpress
Jeg starter alltid økta med en pressøvelse når jeg skal trene skuldre. Den siste tiden har det vært mest militærpress siden jeg har hatt et mål om ny pers i nettopp denne. Tidligere har jeg variert med både skulderpress og enarms skulderpress.

En sidehevvariant for den laterale delen
Her har jeg prøvd sikkert tredve forskjellige varianter for å finne min favoritt. Jeg har lenge sverget til enarms sideliggende sidehev på skråbenk, men i det siste har jeg variert med enarms sidehev i kabel. Jeg har fort for å bruke nakken istedet for skuldra, så det er dette jeg har mest fokus på hele tiden.

IMG_5943

Facepulls, høy roing eller omvendt pecdec for baksiden
Facepulls er helt klart favoritten og det har den vært lenge. En god øvelse for å forebygge dårlig holdning. Jeg har alltid med en øvelse som tar på bakside skuldre hvor jeg jobber med å trekke skuldrene bakover.

Jeg isolerer aldri fremsiden og dette er fordi jeg trener den mye både i brysttreningen, dips og også pressøvelser.

IMG_5955

Ekstra småplukk
På skuldre kan man gjøre mye forskjellig. Jeg er fan av både myoreps, droppsett og sakte reps på sidehevvariantene spesielt. «Dilleøvelser» som for eksempel fronthev, børgepress, kinesisk sidehev og sixways jeg gjerne bruker enten til avslutning eller oppvarming.

Toppen min finner du i flere farger her og tightsen finner du her ! :) (adlinks) 

IMG_5920

Del gjerne!

HVORDAN TRENE FOR VEDLIKEHOLD?

IMG_3208

Jeg fikk følgende spørsmål her på bloggen forrige uke:
«Hvordan bør styrketreningen se ut dersom en ønsker å beholde muskelvolum, men ikke få større muskler/øke i muskelvolum? Jeg har som deg kjørt en revers diett nå i høst og merker at jeg lettere bygger muskler nå når jeg får i meg mer mat. Men jeg ønsker ikke å ha så mye muskler i lår og bein, så hvordan bør jeg trene for å vedlikeholde og ikke bygge?»

For å bygge muskulatur krever det at man presser seg til å løfte tyngre eller flere repetisjoner. Når målet er å vedlikeholde den muskelmassen man allerede har må du rett og slett sørge for å ikke løfte noe tyngre eller med noe mer volum. Vedlikehold kan være vel så krevende som bygging og styrkeøkning. Det krever nemlig at du rett og slett holder igjen fra å slite deg helt ut, og det kan føles meningsløst og kjedelig i lengden. Det er dog det som er løsningen. Vil du beholde de musklene du har per i dag må du stimulere dem såpass mye at de har en grunn til å forbli der, men ikke presse dem så de blir tvunget til å utvikle seg.

IMG_3179

For å bruke meg selv som eksempel; jeg bruker samme vekt i bulgarsk utfall hver gang jeg trener bein. Ja, det er tungt, men jeg holder likevel litt igjen. Når jeg har samme mengde stress på lårmuskulaturen uke inn og uke ut vil de ikke ha noen grunn til å utvikle seg, i motsetning til om jeg hadde kjørt på og stadig økt vektbelastningen eller treningsvolumet. Muskelmassen min vedlikeholdes, men utvikles ikke før jeg eventuelt gjør en endring i form av tyngre vektbelastning eller flere sett eller repetisjoner.

Jeg må dog nevne at om jeg hadde vært i kaloriunderskudd og ønsket å beholde muskelmasse fremfor å bygge ville jeg likevel gått inn for å øke jevnlig. Dette fordi det krever mer av kroppen å beholde muskler når man ligger i kaloriunderskudd. Nå som du spiser mye og kroppen får det den skal ha kan du fint trene for vedlikehold uten at du vil miste noe av den massen du allerede har.

Lykke til ! :)

IMG_3196

 

Del gjerne!

SPØRSMÅL – REVERSDIETT

IMG_4208

Jeg fikk et spørsmål her på bloggen som jeg tenker er greit å bare ta i plenum da det er flere som spør om nogen lunde det samme. Temaet er kaloriøkning etter en lang periode på kaloriunderskudd. Spørsmålet lyder som følger:

«Jeg gikk ned 12 kg (fra 66 til 54 kg, 175 høy) fra januar-april med å ligge i kaloriunderskudd, men ble dessverre litt for «bitt av basillen», som gjorde at jeg ville enda mer ned etter april. Derfor fortsatte jeg å kutte i kaloriinntak, og har siden april ligget på 1300 kcal om dagen, uten at jeg går ned noe mer. Nå vil jeg gjerne kunne spise mer mat, men merker at jeg går opp i vekt med en gang jeg beveger meg over 1300. Hva bør jeg gjøre? Øke 100 kcal om dagen, hver uke? Er fryktelig redd for å gå opp igjen. Og vil gjerne holde meg slik jeg er nå (fettprosent på 20), men føler kroppen ikke vil. Har du noen råd?»

Det er ingen tvil om at du er en perfekt kandidat for en reversdiett.
Det at du har stagnert i fremgangen på såpass lite kalorier forteller meg at kroppen ikke lenger spiller på lag og at det er på tide med en endring. Mitt råd til deg er å starte forsiktig med å øke med 100 kalorier. Dette er ikke mye, men erfaringsmessig er det lurt å ta det veldig rolig, spesielt når man har gått over veldig lang tid på lite mat, slik som du har gjort.

IMG_4466

Mine beste råd i denne prosessen;
1. Vær innstilt på at vekta vil øke. Helsa må komme først. Det kan være du ender opp med å være stabil eller til og med droppe vekt, men som utgangspunkt er det lurt å tenke at du skal opp i vekt.

2. Ikke øk mengden trening i takt med inntaket. Da er du like langt. At du får mer energi er garantert, men prøv å holde treningsmengden som normalt.

3. Vær veldig nøye på å få i deg all maten du skal ha. Om du slurver vil du bare gjøre prosessen enda mer langtrukken.

IMG_1842

Slik kan du gå frem:
Steg 1 = Øke med 100 kcal.
Om du har mulighet, følg med på vekta 2-3 ganger pr.uke. Du kan oppleve både å bli vannete de første dagene eller at du dropper i vekt. Dersom du går opp i vekt, behold samme kcalmengde en uke til. Går du ned eller er stabil kan du gå videre til steg 2. Kutt ned eventuell cardio og hold deg til styrketrening.

Steg 2 = Øke med ytterligere 100 kcal.
I ditt tilfelle vil du nå være oppe i 1500 kcal. Gjør samme som på steg 1. Dersom vekta øker beholder du samme kcal en uke til. Er du stabil eller går ned kan du øke med ytterligere 100 kcal. Opplever du stor vektnedgang (0,5-1 kg) kan du øke med ytterligere 300 kcal istedet for 100 kcal.

Slik fortsetter du helt til du er oppe i vedlikeholdsmengde med kalorier. Her må du prøve deg litt frem da det er vanskelig å estimere helt nøyaktig, men om du kan nå 2000 kcal i første omgang er det en god start. Trenger du støtte og opp backing underveis – send meg en mail ! Lykke til :)

Jeg vil poengtere at dette er den metoden jeg anbefaler og som har funket veldig bra for meg selv og mine kunder. Det er helt sikkert andre ting som også funker, men dette er altså mitt svar.

 

Lurer du på noe ?
Send meg en mail på din.pt@live.no!

Del gjerne!

LAVKARBO – SPØRSMÅL OG SVAR DEL 2

Jeg fikk tilsendt en del spørsmål rundt lavkarbo og har besvart deler av dem i del 1 som du kan lese her. Her kommer svar på flere spørsmål rundt dette.

Er det i det hele tatt sunt med et lavkarbokosthold over tid, for godt? Det er jo fryktelig godt med banan og havregrøt i blandt…
Personlig er jeg ikke fan av å ekskludere ting fra kostholdet. Når man går inn for å ha et lavkarbo kosthold så er det som regel en long term greie, med mindre man gjør det bare for å teste det ut. Å svinge mellom lavkarbo og høykarbo annenhver dag er ikke å anbefale. Det forvirrer kroppen i hva den skal bruke som energi. I og med at du så godt som ekskluderer et helt næringsemne fra kosten så byr dette helt klart på begrensninger. Bregrensninger som for mange vil føles veldig unaturlig og også tungvint over lang tid. Utifra det du skriver i spørsmålet ditt, at du syns det er godt med banan og havregrøt så sier det meg at jeg ikke ville satt deg på en lavkarbodiett med mindre karbohydrater trigget ekstremt søtsug hos deg eller at du av en eller annen grunn ikke klarte å spise riktig mengde når du spiste karbohydrater. Karbohydrater i seg selv er ikke det som gjør oss feite eller det som hindrer oss i å komme i god form. Det er mengden det alltid handler om.  Det kostholdet man har mener jeg skal være anvendelig, praktisk og tilpasset deg selv. Hvis ikke fungerer det ikke over tid og man vil gå på en smell. 

IMG_1997

Hva er det som skjer under en lavkarbokur hvis man skeier ut for to dager, er det sånn at man må begynne lavkarbo kuren helt på nytt igjen da siden ikke kroppen lenger er i ketose?
Når du reduserer karbinntaket ditt vil glykogenet i kroppen reduseres, og dette tar litt tid. Hvor lenge avhenger av blant annet hvor aktiv du er. Når glykogenet er brukt opp kommer du inn i en såkalt ketose. Dette er en fase hvor kroppen går over til å bruke fett som energi siden den ikke har glukose tilgjengelig. Om du da plutselig spiser karbohydrater igjen vil denne prosessen tilbakestilles i og med at karb er den energikilden som er enklest for kroppen å benytte seg av. Når den har en viss mengde glykogen tilgjengelig vil den bruke dette som energi fremfor fett. Dette er en god grunn til at dersom du går for en lavkarbodiett, bør karbinntaket være jevnt fra dag til dag. 

…Og hvor lang tid det tar før kroppen faktisk slipper fettet når man starter på kuren?
Når du reduserer karbinntaket ditt vil du først og fremst oppleve at du mister vann i kroppen. Dette skjer fordi karbohydrater binder vann, og når inntaket reduseres holder du da også mindre vann. Hvor fort du går ned i vekt avhenger av energibalansen. Du må forbrenne mer energi enn du får i deg gjennom mat. Dette gjelder uansett hva slags diett eller kosthold du følger og det er ikke en regel man kommer utenom.

IMG_3140

Jeg er av typen som kan spise enorme mengder mat uten å bli stappmett. Ville du anbefalt meg å gå for lavkarbo?
Da er vi like du og jeg ;) Når jeg selv prøvde lavkarbo så var dette en av utfordringene mine. Jeg var vant med mat med mye volum når jeg normalt sett spiser mye karb. En skål med en omelett med ost og nøtter på siden ble aldri det samme som en stor bolle med havregrøt. Problemet som oppsto for meg var at jeg ikke følte meg tilfredsstilt med mengden, selv om jeg ble mett så hadde jeg fortsatt lyst på mer. For oss som har «stor magesekk»/ekstra god apetitt, kall det hva du vil, krever det at vi har kontroll på hvor mye vi får i oss slik at vi ikke spiser for mye dersom vi går for et lavkarbo kosthold. Fettrik mat er veldig energitett og om man spiser like mye volum med det som man gjør med karb så kan det fort bli alt for mye kalorier. Dette er selvsagt en vanesak, men også en smakssak.

Om du anbefaler et lavkarbokosthold til noen, hva er grunnen?
Siden jeg er blodfan av trivsel og setter dette høyere enn veldig mye annet så er mitt første kriterie for å anbefale noen et lavkarbokosthold at de faktisk liker fettrik mat og kan se for seg et liv så og si uten karbohydrater. Utover det kan jeg fint anbefale det til mennesker som opplever karbrike matvarer som en enorm trigger. Også mennesker som plages med mye hodepine, irritabel tarm, depresjon og også overvekt kan ha god nytte av  å redusere karbohydratene i kostholdet.

IMG_2737-001

Lurer du på noe eller har du ønsker til blogginnlegg?
Send en mail på din.pt@live.no eller legg igjen en kommentar :)

Del gjerne!

LAVKARBO – SPØRSMÅL OG SVAR

IMG_4466

Jeg fikk tilsendt noen spørsmål som jeg tenkte å dele her da det helt sikkert er flere som lurer på det samme. Her er det snakk om lavkarbo og dens effekt på kroppen og forbrenningen.

Jeg har sett mange som har endret livsstilen og går på lavkarbo for godt. Ødelegger de forbrenninga da? Altså hvis de ønsker å kose seg en sommerferie, går de mer opp i vekt enn hva andre ville gjort som ikke har lavkarbo som hverdagskosthold?

Et lavkarbokosthold ødelegger ikke nødvendigvis forbrenningen. Det som gjør at forbrenningen nedjusteres er et kaloriunderskudd over tid. Kroppen tilpasser seg hele tiden matmengden den får tilført. Problemet som kan oppstå hvis man «skeier ut» etter en stund på lavkarbodiett hvor man naturligvis har store kostrestriksjoner (minimalt med brød, pasta, ris, potet, frukt osv) er at man får problemer med å modifisere inntaket sitt når man får smaken på det igjen. Karbohydrater kan for mange virke triggende og appetittøkende, og dermed føre til at man ikke klarer å stoppe og spise når man først begynner. La oss si at du har hatt et lavkarbokosthold fra januar til mai og plutselig begynner å spise masse brød, is, øl og pasta. Først vil du nok merke at det er fryktelig vanskelig å begrense seg når disse matvarene inntas. I tillegg vil du også oppleve at kroppen samler vann som en følge av det økte karbohydratinntaket. 1 gram karbohydrat binder ca 3 gram vann, så dette er en helt naturlig følge.

IMG_3127-001

Det er så mye jeg ikke skjønner med den lavkarbodietten. Er det slik av man kan spise hva man vil i normale mengder så lenge det står på produktet man spiser at det er max 0,5 karb per 100?

Det er flere måter å gjøre dette på. En måte er som den du beskriver, å gå utifra hver enkel matvare. Dette er det som byr på mest restriksjoner. Det beste etter min mening og erfaring er å se på totalmengden per dag istedet på hver enkelt matvare. La oss si at du vil gå for å ha 60 gram karbohydrat per dag. Da kan du spise alle typer karbohydratrike matvarer uten at du går utenfor lavkarborammen, så lenge du velger rett mengde. Et annet aspekt å ha i bakhodet er at om man er av typen som «aldri» blir mett kan det være lurt å ha en plan på hvor mye man skal ha i seg. Det er fort å få i seg mye kcal gjennom fettrike matvarer, så om målet er fettreduksjon så er det lurt å ha en klar peiling på hvor mye man skal ha. Selv om fettrike matvarer er mettende kan det likevel bli for mye. Så at man kan spise «hva man vil» vil jeg påstå at for de fleste kan bli i meste laget.

IMG_2594-001

…Og hva blir forskjellen om man velger å unngå store mengder kalorier og ikke tenker på karbo, eller omvendt?

Den største forskjellen mellom et lavkarbokosthold og et vanlig kosthold med kalorirestriksjoner er at du har enormt mye mer mat å velge mellom når målet kun er å ligge i kaloriunderskudd uten hensyn til mengde karb. Skal man redusere fettprosenten så må man ha en negativ energibalanse, uansett om man velger å spise lite eller mye karbohydrater. Man kan ha god effekt av begge deler. Totalmengden av kalorier er det som teller til syvende og sist og er det som avgjør om du går opp eller ned i vekt.


IMG_2381

Hvor viktig er det med oppkarbing? Må man ha skikkelig kontroll på det i flere måneder når man stopper en lavkarbokur? Enten om man kun har gått på det i to måneder eller ett helt år?

Karbohydrater er ikke essensielt for kroppen. Det er ikke nødvendig å fylle på med karbohydrater da kroppen tilpasser seg inntaket vårt ved å bli dyktig på å omdanne maten vi spiser til glykogen, uavhengig av om vi spiser karb eller ikke. Personer som driver med mye utholdende trening vil i mange tilfeller oppleve et større behov for mer karbohydrater da dette er den lettest tilgjengelige energiformen kroppen har, og vil derfor ha nytte av mer karb i kostholdet  på grunn av treningen kroppen utsettes for. Etter min erfaring er det også svært individuelt hvordan et lavkarbokosthold påvirker energi, søvn, overskudd og også prestasjon på trening. Det beste man kan gjøre er å prøve seg frem for å bli kjent med hva man trives best med og hva som passer en best. Mitt råd er å enten gå for en lavkarbolivsstil med innstilling om å leve slik, eller gå for en modifisert utgave, eventuelt et kosthold med mye karbohydrater. Å legge om til lavkarbo er ikke noe jeg anbefaler å gjøre for en kort periode, med mindre det er kun for å teste ut om det er noe for deg.


Lurer du på noe?
Spør gjerne på mail: din.pt@live.no eller i kommentarfeltet!
Bloggtips mottas også med stor takk :)

Del gjerne!

SPØRSMÅL – RUMPETRENING OG ØKNING I PULLUPS

Det hender at jeg får spørsmål på mail og ofte er det de samme som går igjen. Når det skjer så lager jeg et felles svar i et innlegg slik at svaret når ut til flere :) Dette var spørsmålene denne gangen;

«Jeg leste innlegget ditt « rumpetrening – dette bør du tenke på » og dette med hvor ofte man bør trene rumpa for å bygge den større. Du skriver at man bør trene 4 -5 ganger i uka med 1 – 2 øvelser og da lurer jeg på hvordan jeg kan sette det sammen med å trene resten av kroppen? Jeg har tid til fem treningsøkter i uken».

> Hei !
Godt og viktig spørsmål. Hvordan du bør legge opp treningen på resten av kroppen kommer an på hva du ønsker å prioritere. Om rumpe er det eneste du ønsker å prioritere ekstra så kan du fint ha to overkroppsøkter, to underkroppsøkter og en helkroppsøkt. Da kan du legge inn 1-2 rumpeøvelser både på de to underkroppsøktene (gjerne ved å velge beinøvelser som tar rumpa godt, for eksempel rumensk markløft og bulgarsk utfall med beinet langt frem), på en av overkroppsøktene og på helkroppsøkta. Da får du trent rumpa fire ganger i løpet av uka.

IMG_0609-001

«Lurer også på dette med pullups/chins. Jeg har øvd og øvd og klare nå tre pullups. Men for å klare flere, bør jeg trene det flere ganger i uka eller bør jeg trå til med hjelpemidler som for eksempel strikk?»

> Først og fremst, gratulerer med tre reps! Kjempe bra jobba :)
Herfra har du flere muligheter. Jeg vil anbefale deg å ha èn økt i uka hvor du trener chins/pullups uten strikk og presser deg maksimalt. For eksempel med 3 sett hvor du tar så mangre reps du klarer. Det vil antakelig bli noe slikt som 4, 3, 2. Husk å ha god pause mellom. Så ville jeg hatt en økt med tung nedtrekk hvor du bruker samme grep som du har i chins/pullups. Her ville jeg kjørt 4 sett med 4-6 reps og tung belastning. Som et tredje tiltak ville jeg hatt en økt hvor du bruker et annet grep enn du pleier, og kjøre med strikk. Bruk en strikk som tillater deg å ta 6-8 reps, ikke noe mer. 2-3 sett. Det er lurt å ha litt hvile mellom disse øktene. Optimalt sett; mandag, onsdag, fredag/lørdag.

Lurer du på noe? 
Legg igjen en kommentar her :)

Del gjerne!