PLUKK OG SPIS – RAMSLØK OG GJØKSYRE

Dette er mitt første år som ramsløksanker og det har virkelig falt i smak! Jeg bare elsker tanken på å plukke ting fra naturens egne urtelager og lage ting av det. Jeg fikk tips av sjefen på Trimeriet om hvor det vokste og dro ut på tur. Det var helt sprøtt å kjenne hvordan lukta av ramsløken sto i luften da jeg kom inn i området der det vokste. En stor eng lå foran meg blant frodig tett skog. Det må bare oppleves. Lukten kan minne om en blanding av hvitløk og gressløk.

Jeg fikk med meg to bæreposer på to turer og innser nå at jeg nok ramsløk for resten av året, minst! Jeg fikk også med meg en brødpose med gjøksyre, en nydelig vekst som er god både i salater og på brødskiva. Etter plukking ble mesteparten vasket og fryst ned i poser på ca 100 gram i hver. Ut ifra oppskriftene jeg har funnet trengs det ofte ikke mer enn opp til 100 gram om gangen. Ut ifra hva jeg har blitt fortalt er sesongen for ramsløk snart over, så her gjelder det å være rask hvis du ikke har fått plukket enda eller kjenner noen som har! Jeg vet mange er redde for å ta feil av liljekonvall og ramsløk, men her kan jeg berolige deg med at lukten avslører fort hvilke du har plukket.

Planen er å lage både pesto og smør, men forløbig har jeg bare laget aioli, noe som virkelig ble en suksess! Smaken er markant men likevel passende til veldig mye forskjellig. Aiolien har blitt brukt både som tilbehør til koteletter og poteter, laks og som underlag til pålegg på brødskive. Jeg kan se for meg at det også kan være en nydelig del av et tapasbord.

Mamma er alltid med på nye eventyr 🙂

Jeg skal innrømme at det tok meg fire forsøk før jeg fikk en ordentlig aioli. Det handler dog mer om mine matlagingsegenskaper enn noe annet, så her er det store muligheter for å få det til på første forsøk 😀 De tre første forsøkene endte opp med å bli mer som en dressing eller vinaigrette enn en fast aioli. Det gøye er at det likevel er fullstendig brukende! Jeg brukte det i en salat med babyleaf mix, gjøksyre, ruccola, eple, rødløk og fetaost. Det smakte helt nydelig. Det jeg lærte av de første forsøkene er at ramsløken må være tørr før du bruker den i denne oppskriften. La den tørke godt på avispapir eller tørkepapir før du bruker den, hvis ikke får du et alt for vannete resultat.

Oppskrift hentet fra Matprat.no:

  • 50 g ramsløk
  • 2 dl rapsolje
  • 2 stk. eggeplomme
  • 1 ts dijonsennep
  • 1 ss sitronsaft
  • 0,25 ts salt
  • 0,25 ts pepper

Slik gjør du;

  1. Skyll ramsløk, tørk dem og del i mindre biter. 
  2. Kjør ramsløk sammen med olje i en blender eller med stavmikser til en jevn masse.  
  3. Visp sammen eggeplommer og sennep. Spe forsiktig med ramsløkoljen under konstant visping. Blir aïolien for tykk, tilsett litt vann og rør godt.
  4. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Om du frykter prosessen med å lage egen aioli fra bunnen av, har jeg et annet tips til deg! Bland 50 g finhakket ramsløk inn i to poser majones og rør godt. Smak til med litt gjøksyreblader eller sitronsaft. Voila – der har du dummieversjonen 😀

PLUKK OG SPIS – SUKKERFRITT SYLTETØY!

Jeg skulle gå til en liten fjelltopp rett i nærområdet her om dagen og klarte kunsstykket å gå meg vill, haha. Heldigvis førte det til at jeg endte opp i en stor eng av blåbærlyng! Planen var ikke egentlig å plukke bær, men jeg hadde med meg termos med varmt vann i sekken som jeg helte ut for å bruke den som beholder. På vei tilbake fant jeg også noen bringebær som jeg også tok med hjem. Det føles for galt å gå fra så mange nydelige bær.

Ikke hadde jeg bærplukker heller, så jeg plukket for hånd. Nå i ettertid ser jeg på det som veldig kjekt, for da er jo bærene ferdig renset når man kommer hjem. Det tar lengre tid å plukke, men samtidig tror jeg faktisk man sparer tid når man slipper å rense dem etterpå 🙂

Nå er det MYE blåbær rundt forbi folkens! Det er på tide å høste av skogens søtsaker. Jeg og mamma hadde en ny tur i dag hvor vi plukket en liter til. Bærene kan brukes til veldig mye forskjellig, men jeg valgte å lage syltetøy av halvparten og fryste ned resten så jeg kan bruke dem i smoothie eller på havegrøten 🙂

Jeg har faktisk aldri laget syltetøy før, så dette ble et lite prøveprosjekt som heldigvis endte opp med å bli veldig bra! Hjemmelaget syltetøy er forresten også en kjempe koselig gave å gi noen du er glad i 🙂

Her er min egenkomponerte oppskrift;

0,5 l blåbær
2 dl bringebær
6 ss sukrin gold
(annen søtning kan også benyttes)

Jeg mikset det med hurtigmikseren og puttet det oppi en tett boks i kjøleskapet. Smak til med mengde søtning slik at du får det så søtt som du liker det. Det kan også fint fryses om du ønsker å ta det opp og bruke det senere. Skogen er full av godsaker! Anbefaler på det varmeste å ta en tur med pose eller bøtte nå mens de er modne og fine 🙂

God søndag <3

Jordbær og rabarbra smoothie

Hei og god søndag! Jeg håper du har hatt en fin helg og føler deg oppladet til en ny uke. I dag vil jeg dele en oppskrift på en smoothie jeg lagde på lørdag som jeg tror vil falle i smak hos de fleste. Den er perfekt som en frisk sommerfrokost!

Jeg var så heldig å få en bærepose med rabarbra fra svigerfars hage som jeg fryste ned. Rabarbra er supert å bruke i smoothie, men siden den er litt «trådete» er det lurt å kutte den opp i små biter før du hiver den i blenderen. Hvis ikke kan du risikere at trådene blokker knivene helt.

Jeg brukte;
1 kurv jordbær (datovare:))
1 håndfull rabarbra
1 scoop vaniljeproteinpulver
litt vann

Jordbærene var såpass søte at søtning ville blitt overflødig. Smaken er frisk og god gir deg blant annet en solid dose fiber, vitamin C og K! Rett og slett en supersmoothie som metter lenge 🙂 Finner du bær i butikken som er nedsatt i pris på grunn av dato, frys dem ned og ha dem i smoothien!

Enjoy!

PLUKK OG SPIS – Smoothie av rabarbra og jordbær

Jeg vet mange er så heldige at de har rabarbra som vokser i hagen, og gjerne også i stort kvantum. For enkelte kan det til og med være vanskelig å få brukt alt. Kanskje du også har noen ville jordbær som vokser bak huset? Da er denne oppskriften perfekt for deg 🙂

Jeg var så heldig å få en bærepose med rabarbra fra svigerfars hage. Jeg kuttet opp alt sammen og la i frysen. Klart til bruk i smoothie!

Rabarbra er en fin kilde til fiber, vitamin A, B, C, kalium, kalsium, jern og magnesium.

Dette sies også om rabarba: Rabarbra har lenge blitt brukt som universalplante innen medisinen og dens helsebringende effekter har vært kjent i Kina i omkring 5000 år. Den har blitt brukt mot det meste, og på 500-tallet ble rabarbra for eksempel brukt for å kurere feber og som medisin mot pest.

Jordbærene byr på vitamin C, folat og kostfiber.

Siden rabarbra er syrlig, passer det ypperlig sammen med jordbær. Denne smoothien ble en av de bedre jeg har laget!

Oppskrift:
2 never rabarbra
3 never renskede jordbær
6 ss gresk yoghurt vanilje
2 dl Eldorado eple og bringebærjuice

Sjekk hva du finner i hagen av spiselige ting, frys det ned og lag gode, næringsrike og freshe smoothier! 😀

LØVETANN – PLUKK OG SPIS!

VISSTE DU AT… løvetann er spiselig, og at den inneholder vitamin A (bra for immunforsvaret), C (viktig for kroppens oppbygging og vedlikehold av støttevev, samt for opptaket av jern) og K (viktig for blodlevringen), kalsium (byggestein i skjelett og beinvev), kalium (viktig for at nerver, muskler og nyrer skal fungere optimalt) og jern (viktig for transport av oksygen i kroppen)?

Både bladene og blomstene er spiselige, men det er mest vanlig å spise bladene. Smaken kan være litt bitter, så det lønner seg å plukke de som ikke har fått vokse så lenge. Klipp dem av, ta dem med inn og skyld godt under springen.


Løvetann kan være et supert tilbehør til middag!
Stek i pannen med litt sitronsaft og knust hvitløk for eksempel, eller ha dem rå i en salat, eller i en omelett. Den kan også brukes i smoothie sammen med for eksempel ingefær og spinat for en frisk smak.

Denne smoothieoppskriften fant jeg i boken «Verdens beste smoothier» av Kjartan Skjelde og Berit Nordstrand;

1 håndfull løvetannblader
3 frosne epler
3 dl eplejuice
Saft av 1 sitron
3 ss honning
1,5 frossen avocado uten skall
2 håndfuller isbiter
Topping: 1 håndfull hakkede løvetannblader

Fettet fra avocadoen øker også opptaket av vitaminene i løvetannen. Om du ikke liker avocado kan du også bruke for eksempel kokosmelk.

Prøv deg frem og bli inspirert! Bruk dette «ugresset» som et fint tilskudd i kostholdet, på flere måter 😀