FISKEBURGER MED BLOMKÅL- OG BROKKOLIGRATENG

Helsedirektoratet anbefaler at vi har minst to fiskemiddager per uke. Det kan høres mye ut, men det trenger slettes ikke være verken vanskelig eller komplisert!

I datovaredisken finner jeg ofte mye spennende, deriblant fiskeburgere i forskjellige varianter. Det er en vare som ofte går igjen. Fiskeburgere er geniale og passer til mye og dessuten er det også mindre skremmende for de som ikke er like begeistret for fiskesmaken. I tillegg til fiskeburgere fant jeg også en pakke med ferdig blomkål- og brokkoligrateng i datovaredisken, fra rema1000s eget merke. Den passet perfekt til fiskeburgerne. For ekstra smak la jeg til litt gressløk fra potta på verandaen.

Litt tid i ovnen med gratengen og noen minutter på grillen med burgerne (og nei, grillsesongen er ikke over :P) så er retten fiks ferdig. Perfekt i en hektisk hverdag! Sunn middag for store og små 🙂

Del gjerne!
error

PYRAMIDEINTERVALL FOR NYBEGYNNERE

4×4, fartslek, sprintintervall, bakkeløp, pyramideintervall… Alt dette kan høres fryktinngytende ut for en som ikke er vant med løping og som kanskje ikke helt er der at en ser for seg at det kan være noe man faktisk kan mestre. Det vil jeg prøve å gjøre om på ved å gi forslag til hvordan intervalltrening kan gjøres på en enkel og overkommelig måte! Intervall kan nemlig gjøres av alle på alle mulige nivåer. Det handler bare om hvordan man legger det opp.

Jeg har vært den som føler seg som en tung tømmerstokk på mølla og som nistirrer på tidtakeren i håp om at et mølleminutt er kortere enn et klokkeminutt. Jeg vet med andre ord hvordan det kan føles, spesielt om man har høye forventninger til seg selv og kanskje legger lista litt for høyt i starten.

Denne pyramideøkta lagde jeg forrige uke med dette innlegget i bakhodet og på torsdag testet jeg den på mølle selv. Jeg håper og tror den kan gi en god løpeopplevelse for deg som er ny i dette med løping.

PS: Jeg har laget et eksempel på fart. Dette kan du selvsagt regulere selv. Still ned eller opp farten alt etter hvilke form du er i og hvordan det føles for deg. Poenget med økta er ikke at du skal være døden nær men at du skal hele tiden kjenne at du klarer å gjennomføre. Har du mer å gi på siste drag så økt gjerne farten da med 0,5 – 1 km/t.

Stigning (om mulig): 2%
Oppvarming: 6 km/t i 10 min
Første drag: 10 km/t i 1 min etterfulgt av 6 km/t i 1 min
Andre drag: 10km/t i 2 min etterfulgt av 6 km/t i 1 min
Tredje drag: 10 km/t i 3 min etterfulgt av 6 km/t i 1 min
Fjerde drag: 10 km/t i 2 min etterfulgt av 6 km/t i 1 min
Femte drag: 10 km/t i 1 min etterfulgt av 6 km/t i 3 min

Her har du en pyramideintervall som introduserer deg for litt fart samtidig som du får tid i hvert drag til å innhente nye krefter og pust.

Løping er ikke ensbetydende med blodsmak i munnen, pustebesvær og vondt i hele kroppen. Ja, det er sunt å få opp pulsen for å trene hjertet og øke løpskapasiteten, men husk også at det å skape løpeglede er først og fremst det viktigste for å få motivasjon til å fortsette løpetreningen.

Ha en god økt og en fin lørdag 🙂

Del gjerne!
error

KUTT NED PÅ DE RIKTIGE TINGENE

Det er mye snakk om alt man ikke bør spise i media, såkalt «nei mat». I flere sammenhenger har mye forskjellig vært nevnt. Blant annet brød, pasta, frukt, frokostblandinger og yoghurt for å nevne noe. Jeg mener dette gir et feil inntrykk av hva man bør ha fokus på når målet er vektnedgang.

Det første man bør tenke på når man skal legge om kostholdet med mål om vektnedgang, er hva kan man trives med å spise og hva man kan klare å holde seg til og samtidig trives med maten man spiser. Alle ønsker fremgang, men det er desto viktigere å huske på at man bør skape vaner man kan klare å leve med over tid og samtidig ha det bra. Store restriksjoner og begrensninger vil mest sannsynlig ikke holde i lengden.

Så hva bør man egentlig kutte ut?
Jeg sier INGENTING! Det er fordi et måteholdig kosthold alltid vil være mest bærekraftig. Du vil få lyst på kake, du vil få lyst på pasta og du vil mest sannsynlig få lyst på en øl – det er ikke til å unngå. Livet skjer! Å stålsette seg for å unngå alt man syns er godt for alltid er et håpløst prosjekt. Å spise riktig mengde av ting er dog absolutt noe man bør lære seg dersom man ønsker å bli bukt med overvekt.

Jeg liker derfor å legge det frem slik;
Spis MER grønnsaker
Spis MER frukt
Spis PROTEINER til hvert måltid
Spis deg METT, aldri stappmett
Spis MINDRE godteri, kaker, brus og snacks
Drikk MINDRE alkohol og sukkerholdige drikker

Litt godteri på lørdag, litt kake i selskap, en øl eller to i sola – alt dette kan fint forenes med et sunt kosthold. Et daglig inntak av godteri, store mengder kake, flere alkoholenheter i uken og en chipspose i slengen- totalen av dette kan fort bli i såpass store mengder at det ikke bare påvirker kaloriinntaket ditt i stor grad. Det tar også plassen til næringsrike matvarer som kroppen din har mer nytte av.

Ta en titt på kostholdet ditt. Hva tenker du selv det blir for mye av? Brød til frokost og pasta til middag kan være helt supert! Godteri i helgen kan gå helt fint det også! Det kommer alltid an på mengdene. Du må ikke knaske på salat til alle måltider og kutte alt som er godt for å oppnå resultater. Kanskje du kan kutte ned mengden snop i helgen til en mer moderat mengde? Kanskje du kan kutte småspising mellom måltider eller bytte ut juice med vann? Kanskje bytte ut den ekstra chipsen med oppkuttede grønnsaker med litt dipp? Slike små endringer kan gjøre stor forskjell.

Ikke kutt ut matvarer eller næringsemner totalt. Kroppen din har nytte av både proteiner, karbohydrater og fett, og du har godt av å nyte det du spiser! Det viktige er å tenke over hva du spiser mest av, hva som er grunnpilarene i kostholdet ditt kontra hva som er «kremen», og hvor store mengder du får i deg. Grunnpilarene i kostholdet ditt bør bestå av næringsrik mat som kroppen har nytte av og som fremmer helse og funksjon. Mat som godteri, kaker og alkohol kan også nytes, men i mer moderate mengder. Dessuten har porsjonsstørrelse alt å si. Spiser du sunt men i alt for store mengder vil du ikke oppnå vektnedgang. Kutter du helt ut enkelte matvarer men likevel spiser for mye utenom vil du heller ikke oppnå vektnedgang. Et moderat kaloriunderskudd er det mest optimale slik at du slipper å gå sulten samtidig som du gir kroppen det den trenger og opprettholder kroppens evne til å prestere, restituere og fungere optimalt.

Å spise mat du liker i riktig mengde vil gi deg størst sjanse til å lykkes, ikke bare akutt men også over tid. Det er av den enkle grunn at vi mennesker liker best å ha det greit og trives. Uten trivsel vil du på ett eller annet tidspunkt bli lei og gi opp.
Du kan fortsette å spise det du liker og likevel oppnå det du ønsker. Alt handler om mengde og balanse!

Ønsker du hjelp med kosthold og trening? Send meg en mail på din.pt@live.no så kan vi sammen se på hvordan jeg kan hjelpe deg!

Del gjerne!
error

PODCAST ANBEFALINGER I SEPTEMBER

Nå er det gått en stund siden sist podcastanbefaling og jeg kan med glede meddele at jeg har noe nytt å dele! 😀 I sommer hadde jeg rett og slett litt «pause» fra podlytting da jeg generelt brukte mindre tid med headsetet på hodet eller annlegget på i bilen. Men nå er jeg inne i rutinen igjen og det er utrolig gøy å høre hva både nye og gamle favorittpodder kommer ut med nå på sommeren. Her er mine anbefalinger for september;

Evolution med Halvor Lauvstad, Andreas Skjetne og Lars Mæland
Denne har jeg nevnt før men jeg må nevne dem igjen. Etter sommeren har de virkelig sparket i gang og kommet med flere gode episoder. Stemmene er behagelige og formidlingsevnen er enkel og bra. Man må ikke være supernerd for å høre på dem og jeg tror denne podden kan falle i smak hos de aller fleste som interesserer seg for trening og kosthold.

Løpetid med Finn Kollstad og Ana Margarita Milan
Jeg ble tipset om denne podcasten av ei på snapchat og det er jeg veldig takknemlig for! Dette er en forseggjort og informativ podd om løping og alt det innebærer. Episodene er grundig laget og med masse interessant innhold fremlagt på en praktisk, jordnær og enkel måte. Det er litt morsom å høre dialekten (Finn Kollstad) fra bygda der jeg vokste opp- på headsetet, men utrolig nok så fungerer det utmerket! Varm anbefaling.

I det lange løp med Jahn Post og Kristian Ulriksen
Denne er helt ny for meg og jeg har ikke hørt mer enn fire episoder enda men forløbig er interessen min vekket! Disse tar for seg både diverse utholdenhetsidretter, idrettsutøvere, treningsmetoder og mye annet innen utholdenhetstrening. (Om du er følsom for skarpe lyder så vil jeg dog anbefale å ha på et litt lavere volum enn du pleier da en av lederne av podcasten har nooooe skarp stemme 😛 )

Håper du finner noe du liker! Kom gjerne med tips om du har en favoritt eller flere 😀

Del gjerne!
error

FØRSTE UKA MED LØPING OG NYTT STUDIE

Jeg er i gang med første uka med løping på vei mot å fullføre 10 mil i september. Forløbig har jeg hatt en økt på 3 km, en på 5 km og en på 3 km igjen i dag. I morgen reiser jeg og kjæresten på helgetur til Hovden og da er planen å få fullført 10 km i frisk fjelluft på lørdag. Da er jeg også påmeldt KK-mila som en ekstra motivasjonsfaktor. Jeg ser lyst på dette så langt og håper på god driv og motivasjon måneden ut! For min del hjelper det ekstremt mye for motivasjonen at det kun er snakk om et mål for èn måned. Det er mye enklere å holde fokus når det er såpass avgrenset.

Styrketreningen i denne perioden blir veldig annerledes enn jeg pleier. Planen er å ha hip thrust, utfall, roing og skulderpress kun èn gang i uken for å vedlikeholde styrke samtidig som det ikke påvirker løpeprestasjonen. Jeg har lagt det opp slik fordi mengden løpetrening er såpass mye opptrappet på kort tid og jeg vil unngå å overbelaste. Ved å holde styrketreningen på et minimumsnivå er det også større sjanse for at jeg skal ha godt med overskudd til løpingen gjennom hele måneden. Forhåpentligvis skal jeg sitte igjen med en skikkelig god mestringsfølelse når disse fire ukene er gjennomført – det er målet! 😀

Så over til noe helt annet –
Jeg har kommet inn på idrettsernæringsstudie på Uia som starter opp 5 oktober! Jeg gleder meg vilt til å lære noe nytt og få oppdatert kunnskap. Utdanningen tar for seg i hovedsak kostholdsanbefalinger for idrettsutøvere og ernæringsmessige behov innenfor innen ulike idrettsgrener. Det blir SÅ spennende! Jeg håper og tror det kan bli et friskt pust denne høsten. Selv om jeg har skikkelig eksamenskrekk så har jeg veldig godt av å bli utfordret på det også. Nå er det en stund siden sist 🙂

Nå går vi mot en mørkere årstid som kan virke fryktelig kjedelig og lang for de fleste av oss. Da tror jeg det er veldig positivt og planlegge ting man kan ha fokus på og som man kan se frem til. Noen lyspunkt rett og slett. Anbefaler deg å gjøre nettopp det! Planlegg noe spennende, nytt og/ eller hyggelig som du kan glede deg over!

GOD TORSDAG 🙂

Del gjerne!
error

PLANLEGG FOR SUKSESS- TO ENKLE PUNKTER

Ny uke er allerede godt i gang. Kanskje har du planen klar for uken allerede og kanskje du ikke har det helt klart for deg hva som skal skje? Isåfall har jeg noen gode råd til deg 🙂

Om du ønsker å ha en sunn livsstil er det, som vi allerede vet, viktig å prioritere fysisk aktivitet og næringsrik mat. Hvordan implementere dette i ukeplanen uten at det svinner ut i ingenting?

Skap muligheter for fysisk aktivitet
Se etter luker i kalenderen hvor du har tid til å prioritere aktivitet. Det kan være trappegåing eller en liten spasertur rundt om der du jobber i pausen. Det kan være en gåtur eller hjemmeøkt når du har sendt ungene avsted på trening. Det kan være at du beregner tid til å gå eller sykle til jobb, eller å gå av et stopp eller to for tidlig av bussen. Det kan være en styrkeøkt på senteret når ungene er lagt. Se etter muligheter og tilpass hva du skal gjøre ut ifra hvor mye tid du har og hvor d er når du får tid. Om du får til å ha en luke hver dag til en eller annen form for fysisk aktivitet så er det prima! Og tenk enkelt. All bevegelse er bra.

Lag en middagsmeny og planlegg lunsj
Mindre gode valg skjer som regel fordi man ikke har en plan og fordi tiden ikke strekker til. Om du er føre var og lager en plan er det også mye lettere å forholde seg til den. Jeg pleier å ukeshandle og lage middagsmeny, samt at jeg handler inn det jeg trenger til ukens lunsjer som jeg tar med meg på jobb. Maten er verken avansert eller tidkrevende, men den er planlagt på forhånd og krever derfor ikke at jeg tar noe valg når tiden er inne for mat


…Og to bonustips;
Ikke handle inn det du ikke skal spise (eks: godteri, snacks, kjeks og lignende). Har du det ikke tilgjengelig er det også mindre sjanse for at du hele tiden må kjempe mot «skal- skal ikke» når godisen ligger i skapet. Og en annen viktig ting; Ikke dropp avtalen du har laget med deg selv om å være aktiv. Hold avtalen like strikt som du ville gjort med hvilken som helst annen avtale med noen andre. Fysisk aktivitet er en investering i deg selv og helsen din og det er en fin og viktig prioritet som vil fremme velvære! <3

Del gjerne!
error

LAR DU HELGEN ØDELEGGE FOR DEG?

Det er fort gjort å la helgemodusen bli til to og en halv dag med avslapping, søtsaker og gjerne også ekstra god mat. Kanskje har man også stått på ekstra mye fra mandag til fredag og kjenner virkelig på at man har fortjent å kose seg. Det er vel og bra å skille mellom hverdag og helg, men kan det bli for mye?

Jeg er veldig fan av at man skal kunne unne seg noe som er mindre næringsrikt og nyte litt ekstra av og til. Samtidig er jeg også fan av måtehold og å ikke overdrive noe. For mange er det veldig fort gjort at helgekosen blir alt annet enn måteholden og man ender opp stappmett, kvalm og slapp. Det er ikke en ideell situasjon å komme i. For det første er det ikke behagelig og for det andre er det ikke optimalt om man ønsker å føle seg bra og ha overskudd. I tillegg kan det også ødelegge for deg som ønsker å leve en sunn livsstil.

Hvis fredag kveld, lørdag og søndag består i mer eller mindre overspising og generelt lite bevegelse er det faktisk 2,5 av 7 dager som «jobber i mot deg» som ønsker å ha en sunn og balansert livsstil. Da snakker jeg ikke om at 2 glass vin på fredag, litt smågodt på lørdag og tre pizzastykker på søndag er overspising, langt der ifra! Jeg snakker om den typen overspising som gjør deg uvel og som du egentlig ikke klarer helt å nyte.

Det går fint an å kose seg i helgen uten å overdrive. Å spise seg ok mett er en generell god regel å følge, uansett om du skal kose deg eller ei. Det er også lurt å holde seg til moderate mengder søtsaker og snop. Ikke bare fordi det fort blir veldig mye kalorier, men også fordi vi ofte trenger mindre for å bli tilfredsstilt enn vi tror. Litt søtsaker og litt snop kan være vel så godt som 2 liter is, 1 sjokoladeplate og 1 chipspose. Å velge måtehold kan dog være en ting som må læres, spesielt hvis man er vant med å forsyne seg grådig.

Et godt tips er å ta et godt valg allerede ved helgehandelen i butikken. Kjøp snop og godteri i mindre mengder og kjøp heller akkurat det du skal ha og ikke mer. Hvis man har det tilgjengelig er det veldig fort gjort å spise det opp. Kjøp i mindre kvantum, så har du gjort det lettere for deg selv! Et anet godt tips er å supplere med sunnere ting som frukt, bær og grønnsaker (for eksempel med dipp). Da fyller du også opp med god næring som kroppen har nytte av. Det gjør det også lettere å begrense det som er mindre næringsrikt. Et tredje tips er å huske på at sjansen for å spise noe mindre sunt kommer igjen! Det er med andre ord ingen grunn til å raide butikken å handle som om det var din siste dag. Det kommer en ny lørdag, så det er ingen grunn til å overdrive 🙂 Bestemt deg gjerne på forhånd for hva du har lyst på og kjøp det i moderate mengder.

Om man klarer å finne en gylden middelvei i helgekosen blir det også lettere når mandagen kommer, å spise sunt og bra uten å kjenne på søtsug. Her kommer derfor en fredagsoppfordring fra meg – velg helgekosen med omhu! Det vil føles så mye bedre og vil også støtte opp om valget om å ha en sunn livsstil 🙂

GOD FREDAG <3

Del gjerne!
error

DE «HELLIGE» 10 000 SKRITTENE (?)

Det er en kjent greie at det lenge har blitt anbefalt å gå 10 000 skritt hver dag for å forebygge skader av å sitte for mye stille og bevege seg for lite. Generelt sett er det også et godt råd, spesielt for de som har en stillesittende arbeidshverdag og kanskje lite aktivitet på fritiden også. Men gjelder det for alle?

Det jeg skal frem til i dette innlegget er at rådet om disse 10 000 skrittene som anbefales ikke nødvendigvis er like relevant for alle. La meg ta et eksempel med meg selv. Jeg trener styrke 4 ganger i uken relativt tungt og har gjerne 1 joggetur og 1 skogstur/topptur utenom. På styrketreningsdagene har jeg gjerne jobb store deler av dagen utenom hvor jeg beveger meg rundt i treningslokalet og til og fra toalettet. Dette tilsvarer alt i fra 6000-8000 skritt. For meg som da har hatt en tung styrkeøkt og vært på beina så og si hele dagen er det lite poeng i å hige etter de resterende 2000-4000 skrittene (med mindre det faller naturlig gjennom husarbeid og lignende etter jobb) for å nå det «hellige tallet». En dag i uken har jeg ofte totalt hvile hvor jeg da bare gjør vanlige huslige sysler og ærend. Da ender jeg kanskje opp i 4000-5000 skritt. Denne hviledagen er dog veldig viktig for meg for at kroppen skal fungere til det jeg utsetter den for de resterende dagene. Istedet for å springe rundt for å oppnå 10 000 skritt denne dagen har jeg heller fokus på å være i lett bevegelse. Er du med på hva jeg mener?

Jeg hadde en samtale med en kunde om dette som en lørdag hadde vært kokk og servitør i et bryllup. Hun hadde stått og gått hele dagen, dog korte strekninger, men likevel vært alt annet enn stillesittende. Skrittelleren på klokka hennes viste 7500 skritt. Hun var helt kokt etter en stressende og hektisk dag men var også fortvilet fordi hun følte hun måtte gjøre enda mer for å komme i mål med aktivitetsmålet. I dette tilfellet mener jeg at rådet om 10 000 skritt blir misvisende. Dama hadde vært på beina hele dagen og hatt minimalt med minutter sittende på rumpa. Det å hige etter disse 2500 resterende skrittene blir ubetydelig.

Poenget med rådet i utgangspunktet, tror jeg, er å gi folk en pekepinn på at man bør stå og gå mer enn man sitter stille i løpet av en dag for å forebygge diverse helseplager. Det er ingenting hellig med tallet 10 000 og det er heller ikke feil om man havner rundt 6000-8000 skritt. Alt handler om hvor mye bevegelse du er i og hvor mye du sitter kontra hvor mye du er i aktivitet.

Om du løper bakkeintervaller i 20 min og går og står som normalt resten av dagen kan du fint være fornøyd med dagens innsats, selv om du kanskje ikke har nådd 10 000 skritt. Tenk over hva du faktisk bruker kroppen til i løpet av dagen og ha heller fokus på å bruke den jevnlig, utfordre den og få opp pulsen flere ganger i uken, i forskjellige former samt å få nok hvile. DET er det som helsefrembringende!

Sett deg gjerne skrittmål om det er motiverende for deg, men ikke forsøm annen aktivitet som kroppen har godt av men som kanskje ikke gir deg så mange skritt på telleren. Bevegelse er bra og kroppen har så godt av å bli utfordret! Ha fokus på det istedet – hva enn det innebærer for deg og din kropp 🙂

Del gjerne!
error

DET ER LOV Å ØNSKE Å SE BEDRE UT

Jeg har inntrykk av at det er mindre «sosialt akseptert» å ha et mål om å se bedre ut om dagen da det er mye fokus på at man er bra nok som man er og at det ikke gjør noe med noen ekstra kilo på kroppen. Det er kjempe bra at en mer «normal» kropp kommer frem i sosiale medier uten filter, redigering og flatterende positurer og det er kjempe bra at det også får mange til å lettere akseptere sin egen kropp i større grad. Men jeg syns likevel det skal være lov å ha et ønske om å føle seg bra i kroppen sin for de som ikke gjør det, til tross for mange positive endringer i sosiale medier.

DU fortjener å føle deg vel og om du føler et behov for å gjøre endringer i livsstilen din for å oppnå nettopp det syns jeg du skal gjøre det!

Ingen kan fortelle deg hva ditt «hvorfor» skal være til å gjøre noe. Det er ikke teit å ønske seg forming av kroppen og mindre fettprosent. Det er helt opp til deg og hva du ønsker. Det er veldig bra å trene med fokus på helse og funksjon for de som motiveres av det, så absolutt. Jeg er selv en av dem. Men samtidig tør jeg å innrømme at jeg har en viss trivselsform som jeg også liker å opprettholde og tar det som en bonuseffekt av gode valg i matveien og kontinuerlig trening. Skjer det uønskede endringer i fysikken min av ulike årsaker, gjør jeg noe med det fordi jeg ønsker å føle meg vel. Jeg trives best når jeg føler at kroppen min symboliserer det samme som jeg føler meg inni meg. Da trives jeg best! Jeg tror mange går rundt å føler seg «fanget» i en kropp de ikke identifiserer seg med, og det syns jeg er en god grunn til å gjøre endring i livsstilen.

Føler du deg uvel i egen kropp? Sjekk først om det er noe du kan gjøre for å legge merke til det du faktisk liker med kroppen din, sett pris på at du er unik og vær glad i den du er. Det er det beste utgangspunktet for å gjøre en endring. Å gjøre endringer på grunnlag av selvforakt er aldri noen god idè og ingen god vei å gå. Sett deg gjerne mål om å forbedre fysikken din, men sørg for å være din egen heiagjeng først! Man trenger heller ikke å gå så hardt til verks. Litt bedre matvalg og litt mer aktivitet kan være nok til at du føler deg bedre litt og litt. Ofte handler det mye om hvordan man behandler kroppen sin også. Trening og sunn mat kan gjøre underverker for hvordan man føler seg, ikke bare mentalt men også fysisk.

DU fortjener å føle deg vel!

Ønsker du hjelp med tilpasset kostplan og/eller treningsprogram? Sjekk ut det jeg tilbyr i menylinjen eller send meg en mail på din.pt@live.no så kan vi ta en uforpliktende prat om hvordan jeg kan hjelpe deg 🙂

Del gjerne!
error

EFFEKT AV HJEMMETRENING

Jeg fikk et spørsmål på snapchat som var som følger;

«Vil jeg få fremgang ved å trene mye hjemmetrening? Jeg trener litt på senteret, men etter corona og sånn har det blitt mer hjemmetrening og uteturer»

Svaret på dette kommer veldig an på hvor mye man har trent og er vant med å trene og hva målet med treningen er. Hvis man er helt nybegynner og har trent lite tidligere, vil man kunne få god styrkeeffekt av enkel hjemmetrening med lett belastning eller kroppsvekt. Dersom man er mer vant med å trene med vektbelastning vil det kreve at man har tilstrekkelig med utstyr for å kunne utfordre kroppen på lik linje som man har mulighet til på senter, for å kunne oppnå økt styrke.

For å bli sterkere kreves det at man stadig øker belastningen kroppen utsettes for, enten i form av tyngre belastning, flere repetisjoner eller at muskelen er i spenning over lengre tid (time under tension). Om man har utstyr nok hjemme til å kunne trene med såpass tung belastning at det blir en utfordring har man gode muligheter for å få fremgang med det. Det vil dog bare vare frem til du er såpass sterk at du trenger enda mer belastning for å kunne utfordre musklene ytterligere.

Det handler med andre ord veldig mye om hva utgangspunktet ditt er og hva du har tilgjengelig av vektmotstand.

Sant skal likevel sies, hjemmetrening er et godt alternativ dersom man ikke har mulighet til noe annet, og det er hundre ganger bedre enn ingenting. Om man ønsker å bevare muskelmasse og vedlikeholde styrke/ forhindre forfall i styrke kan hjemmetrening fungere veldig bra om man bruker det rett og tenker smart.

Dersom målet er å være aktiv og få inn bevegelse i hverdagen mener jeg så absolutt at hjemmetrening og utetrening er et fint alternativ for de som helst ønsker det. Det er en måte å holde kroppen i gang på og for enkelte kan det være den eneste gjennomførbare måten å få trent på. Da er det veldig bra! Har du et mål om økt kondisjon og/ eller vetnedgang for eksempel så kan også hjemmetrening i sirkelform hvor man har høy puls kombinert med gå- og joggeturer være en super kombinasjon for å oppnå bedre kondisjon.

Man kan dog ikke forvente nye styrkerekorder med to 4 kg manualer, to strikk og en stepkasse dersom man er vant med å trene med tunge vekter. Så igjen- alt handler om utgangspunkt og hva slags mål man har.

Hadde jeg fått valget mellom hjemmetrening og ingen trening hadde valget LETT vært hjemmetrening! Jeg er fan av all type aktivitet og har også troa på at man kan utrette mye med lite, om man bare er kreativ og tenker løsning. Å bruke kroppen på generell basis er fantastisk bra og helsefremmende. Bevegelse er utelukkende bra!

Del gjerne!
error

NISTEPAKKE TIL TUREN

Har du planer om en lengre tur eller vil du bare kose deg med lunsj ute i det fri? Da har jeg noen gode forslag til nistepakka di!

Jeg har erfart at det er visse ting som er mer smart å ta med seg i sekken enn andre ting, med mindre man ikke gjør noe av gris og søl. Jeg liker best når nistepakka er praktisk både å pakke ned og å spise, samtidig som det selvsagt bør smake godt og gi kroppen godt med næring.

Her er tre av mine nistefavoritter;

Grovbrød med kremost, egg og tomat
Legg pålegget flatt og legg skivene oppå hverandre og pakk inn i plastfolie eller i en såpass trang boks at du slipper at alt velter rundt oppi der. Du kan også gjerne legge til ekstra grønnsaker som agurk, sukkererter eller paprika. Tomaten og kremosten bidrar til at skivene ikke blir tørre.

Speltlomper/ lomper med kremost, serranoskinke og grønnkålmix
En skikkelig smakfull og god blanding! Gjør som med skivene – pakk dem inn i plastfolie eller i en trang boks. Jeg pleier av og til også å bare pakke dem tett i en liten brødpose og knytter igjen.

Banan-havrelapper
Årh, disse er SÅ gode, spesielt om de nytes ute og gjerne etter en litt krevende tur! Saftige og gode og perfekte å ta med seg i sekken. Her er oppskrift;

4 egg
6 ss mel
1/2 boks mager vaniljekesam
1 ts bakepulver
1 kopp havregryn
1 most banan
kanel + kardemomme

La røra svelle litt før du steker lappene på middels varme.

Bonustips; Ta med deg en liten boks med litt søtning eller litt sukker oppi. Finn blåbær i skogen og mos dem oppi boksen sammen med sukker. Der har du kortreist syltetøy til lappene! 😉

Det er så viktig å skape gode opplevelser på tur! Gjør det til noe ekstra hyggelig å ta med noe næringsrikt og godt:)

GOD FREDAG og GOD TUR til deg som skal det! 🙂

Del gjerne!
error

ENDRING AV KOSTHOLD – HVA KAN DU FAKTISK LEVE MED?

Jeg har endret mye med metodene mine for oppsett av kostplaner til folk gjennom mine åtte år som personlig trener. Etterhvert som man får mer erfaring med mennesker og hvor forskjellige vi er både i preferanser, livssituasjon og behov, øker også forståelsen for individualisering. Ingen er like, og derfor kan heller ikke kosthold tilpasses likt til alle.

For hva er en kostplan verdt for deg om du ikke klarer å følge den over tid?

Hva slags endringer hjelper en kostplan deg med om den ikke passer inn i hverdagen din?

Hva er vitsen med å følge en kostplan for en liten stund dersom du ikke har det greit mens du holder på?

...Og hva er vitsen med å gjøre en innsats for en periode, før du så går tilbake til mindre gode vaner?

Kostholdet ditt bør bestå av mat du LIKER og TRIVES MED. Det bør være lagt opp slik at det faktisk passer inn i hverdagen din uten at det blir et tiltak, stress og en last. Det er en fellesnevner for de som lykkes med en varig livsstilsendring og den fellesnevneren er trivsel. Vi mennesker er (stort sett) skrudd sammen slik at vi liker å ha det bra og det er en faktor vi ikke kommer utenom.

Da jeg startet som PT tenkte jeg at alle har godt av å spise så «rent» som mulig i form av fisk, rent kjøtt, grønnsaker, egg, frukt, ris og potet. Med tiden har jeg innsett at et kosthold bestående av kun dette fungerer for de aller færreste. Et lite variert kosthold er ikke anvendelig og heller ikke trivelig i lengden. Jo flere kunder jeg prater med, jo mer innser jeg at det ikke finnes en fasit. Vi har alle forskjellige preferanser og kunsten er å tilpasse der etter.

Jeg vet mange higer etter å få orden på kostholdet sitt nå, kanskje spesielt etter koronaperioden hvor vi var mye hjemme og i nærheten av kjøleskapet. Hvis du nå er i gang med en tankeprosess rundt dette, spør deg selv hva slags endringer du kan starte med som det er praktisk mulig å anvende i hverdagen din. Kan du spise mer grønt? Kan du ha godteri forbeholdt lørdag? Drikke mer vann? Få i deg mer fiber? Kan du kutte ned på snacking? Start i det små og gjør gjerne få endringer av gangen. Slik er det lettere å skape nye vaner du faktisk klarer å beholde og implementere som en hverdagsvane!

Trenger du hjelp med å få tilpasset kostholdet ditt og få ting i system? Er du usikker på hva du kan gjøre annerledes for å oppnå det du ønsker? Sjekk ut menylinjen for hva jeg tilbyr av tjenester eller kontakt meg på din.pt@live.no så kan vi sammen se på hvordan jeg kan hjelpe deg. Jeg ser frem til å høre fra DEG!

Del gjerne!
error

MIN TRENINGSUKE

Det er mandag igjen!
De har en tendens til å stadig dukke opp disse mandagene, haha. Påan igjen! Jeg har planlagt treningsuka mi og skrevet den inn i loggboka sånn at alt er klart. Planlegging er gull – spesielt i en hektisk hverdag hvor man fort kan komme i en situasjon hvor det plutselig blir enkelt å velge bort trening fremfor noe annet. Er det ferdig planlagt er det lettere å utføre 🙂

Slik skal min treningsuke se ut:

Mandag –
Rumensk markløft, 5 sett, 6-8 reps
Utfall bakover, 5 sett, 8-10 reps
Chins, 5 sett, 10-15 reps
Benkpress, 5 sett, 3-5 reps

Tirsdag –
Zercher knebøy, 4 sett, 5-8 reps
Hip thrust, 5 sett, 10-12 reps
Hofteabduksjon i kabel, 3 sett, 15-20 reps
Pushpress, 4 sett, 5-8 reps
Facepulls, 4 sett, 10-12 reps
Rygghev med rumpefokus, 4 sett, 10-12 reps

Onsdag –
Markløft, 5 sett, 4-6 reps
Kickback i kabel, 4 sett, 10-12 reps
Omvendt roing, 4 sett, 10-15 reps
Sidehev, 3 sett, 12-15 reps
Pushups, 3 sett, 10-15 reps

Torsdag –
Topptur, skogtur eller 4×4 intervaller

Fredag –
Benkpress, 4 sett, 6-8 reps
Skrå sidehev i kabel, 3 sett, 10-12 reps
Hip thrust, 4 sett, 8-10 reps
Hofteabduksjon i maskin, 4 sett, 20-25 reps

Lørdag –
Topptur, skogstur eller joggetur

Før ferien hadde jeg hatt tre styrkeøkter i uka i ganske lang tid, noe som fungerte kjempe bra. Nå om dagen kjenner jeg at jeg har mer overskudd og energi (for ikke å snakke om LYST!) så derfor vil jeg prøve en periode nå med fire økter i uken istedet for tre. Når ting føles bra og kroppen responderer bra er det bare moro! Jeg skal likevel ha en dag i uken med rom for total hvile. Torsdager og lørdager holder jeg litt åpne for å kunne gjøre det som frister mest av kondisjonstrening både ut ifra lyst og også været.

Jeg gleder meg til en ny treningsuke! Hvordan er det med deg? 😀

Del gjerne!
error

VEGETARBURGER MED HJEMMELAGET MAGRERE POTETSALAT

Det er enda sommer og grillen skal brukes så lenge som mulig!

I datovaredisken er det ofte vegetarprodukter å finne, så i likhet med tidligere oppskrifter jeg har delt blir det også denne gangen et innslag av et kjøttfritt alternativ! Vegetar dag burgere av sopp. Kjempe gode i smak (om du ikke forventer deg kjøttsmak;)), fin konsistens og uten soya.

Potetsalaten vil jeg likevel si er «the star of the show» i denne retten. Med en liten smakfull tvist ble det en skikkelig hit. Her har du oppskriften;

5 kokte poteter i terninger
5 dl kesam
1 ts sukrin gold
1 ss sennep
1 sprut sitron
1/2 finhakket rødløk
1/2 eple i småbiter

Ved siden hadde jeg salat av fersk grønnkålmix (også funnet i datovaredisken) og fetaost. Sammen ble dette en kjempe god smaksopplevelse!

Bon apetitt! 😀

Del gjerne!
error

HVA SLAGS FORVENTNINGER HAR DU?

Evnen vår til å prestere på trening varierer fra dag til dag og avhenger av flere faktorer. Søvn, mentalt og fysisk stress, matinntak og gjøremål for å nevne noe. Alt dette spiller inn på hvor mye vi evner å yte på trening. Å forvente at man skal prestere optimalt på hver økt er derfor ønsketenkning og langt ifra hva realiteten byr på.

Mange av oss er flinke til å styre opp forventningene til oss selv og aller helst vil vi prestere over evne, uten å ta hensyn til omstendighetene. Dette kan naturligvis føre til skuffelse og nederlag, noe som ikke er bra verken for mestringsfølelsen eller motivasjonen til trening videre.

Jeg snakker mye med kunder om det å bli kjent med kroppen sin. Med det inngår også evnen til å porsjonere ut forventning og se realistisk på sin egen prestasjon. For mange er dette noe som må læres, rett og slett fordi man er vant med å presse seg til det fulle uansett dagsform. Å ikke lytte til – og forstå kroppen kan få dumme følger, både i form av psykiske ting som selvforakt og skuffelse, men også dårligere treningsresultater og en kropp som ikke spiller på lag.

Så hvordan vet man hva man kan forvente av seg selv fra dag til dag?
Jeg pleier å tenke over hva jeg har gjort dagen før og hvordan jeg føler meg både mentalt og fysisk. Om det er mye kaos og stress i hodet og jeg har flere tunge økter bak meg, senker jeg bevisst forventningene og tenker at jeg heller holder litt igjen på belastningen den dagen. Om det mot formodning skulle føles lett likevel kan jeg heller oppjustere belastningen. Hvis jeg har hatt lite stress og mye kvalitetshvile i dagene i forveien har jeg mye høyere forventninger til økta og legger derfor opp til en tyngre og/eller mer krevende økt fordi både kropp og hode er mer klar for det.

Det er også de dagene hvor man ut ifra logikk skulle tro at man var klar for en skikkelig heftig økt, men så opplever man likevel at kroppen sier stopp. Hva er riktig å gjøre da? Lytte til kroppen. Det kan være prosesser i kroppen som foregår uten at vi vet om det eller merker noe nevneverdig til det. Om man da merker at man har mindre å gi på trening kan det være et tegn fra kroppen om at vi likevel ikke skal forvente topp score akkurat den økta. Kunsten er å respektere kroppen nok til å godta at slik er det, og det er ikke alltid vi kan forklare eller forstå hvorfor det varierer.

Ta alltid den totale mengden stress i betraktning når du planlegger en treningsuke. Har du mye å gjøre på jobb, mange ting du skal få gjort, mange mennesker du skal møte? Ting som det kan påvirke yteevnen din på trening. Ha det i bakhodet når du setter en plan for øktene dine. Legg gjerne opp til litt lettere trening de dagene du har mer å gjøre og legg opp til tyngre økter de dagene du har mindre på tapetet. Ha det som en base av forventning og øv også på å lytte til kroppen underveis. Det er av og til de gode dagene kommer ut av det blå, og det samme gjelder de mindre gode dagene. Følg derfor med å være lydhør til hva slags signaler kroppen gir.

Jeg har en leveregel når det kommer til treningen min;

Det er ikke alltid jeg evner å løfte så tungt og løpe så fort og langt jeg gjerne vil, men jeg gjør alltid så godt jeg kan med det jeg har av krefter den dagen!

Det er en fin regel som hjelper meg å holde motet oppe på dårlige dager uten å bli skuffet over meg selv når jeg kanskje løfter litt mindre eller løper litt saktere. Det er også veldig motiverende de dagene jeg har mer enn normalt å gi. Gode treningsresultater kommer av (tilpasset) innsats både på gode og dårlige dager! 😉

Med det sier jeg GOD FREDAG!

Del gjerne!
error

TA TAK I DEN DÅRLIGE VANEN

Vi har alle en eller flere dårlige vaner, eller laster som jeg liker å kalle dem. Vaner oppstår på grunnlag av behov vi har av forskjellige slag, og det er alltid en grunn til at vi velger det vi gjør. Heldigvis går det likevel an å legge fra seg dårlige vaner og erstatte dem med noe bedre!

En ting som er lurt å tenke på når man ønsker å gjøre positive endringer, er at det er lurt å ta en ting om gangen. Det er ikke nødvendigvis lett å endre noe man gjør daglig. Å starte med èn ting er derfor veldig lurt. Velg deg ut en spesifikk ting du vil endre og ha fokus på det.

La oss si at du gjerne vil slutte å spise søtsaker på kvelden.
Hvor begynner vi?
1. Du bør først og fremst begynne med å finne ut hvorfor du føler behov for å spise søtsaker på kvelden. Hva forbinder du vanen med? Avslapping, avkobling, belønning, noe annet eller kanskje en kombinasjon? Prøv å tenke ut noe du kan erstatte det med og oppnå det samme. Da anbefaler jeg å finne noe som ikke er relatert til mat eller noe spiselig. Et eksempel kan være å gjøre en aktivitet du liker. Lese en bok, strikke, løse sudoku, puslespill eller fargelegging for eksempel. Når behovet ditt blir dekt er det mye enklere å velge nye metoder og gå bort ifra den gamle vanen.

2. Avledning. Om man lar seg avlede av noe er det enklere å glemme godteriposen i skapet. Avledning kan bety så mangt, men ofte kan det være effektivt å fjerne seg fra stedet hvor du har søtsakene liggende (eller å ikke ha de liggende i det hele tatt). Pleier du å slappe av på sofaen etter jobb, bare noen få skritt fra kjøkkenet? Prøv å finne en annen plass i huset eller utenfor. Et nytt sted gir gjerne ande assosiasjoner, noe som også gjør det lettere å bryte det negative handlingsmønsteret.

3. Tilgjengelighet. Når punkt 1 og 2 er avklart kan du bestemme deg for å fjerne fristelsene. Det er ingen fornuftig grunn til at man skal ha søtsaker i skapene. I «beste fall» vil det bare føre til at du må jobbe enda hardere med viljestyrken i svake øyeblikk. Forbehold innkjøp av søtsaker til når du skal spise det og i de mengdene du faktisk skal spise den dagen. Det er noe sant med uttrykket «out of sight, out of mind». Det føles kanskje ikke slik i starten når du romesterer vilt rundt i skapene etter noe å tygge på, men på sikt vil det ha god effekt. Å ha det tilgjengelig gjør det hvertfall vanskeligere, det er helt sikkert!

4. Sett deg kortsiktige delmål. La oss si at èn uke uten småspising av godis kan være ditt første delmål. Kryss gjerne av for hver dag du klarer det. Det fine med kortsiktige mål er at det er veldig avgrenset hvor lenge du må fokusere. Etter første uka kan du bestemme deg for en ny uke eller en toukers periode om du motiveres av det. Kortsiktighet gjør at det virker mer overkommelig og gjennomførbart.

Husk at nye vaner skaper ved å ta et godt valg av gangen, en dag av gangen!


Ønsker du hjelp med å implementere gode vaner og få orden på kostholdet og livsstilen din? Sjekk gjerne ut menyen over her med det jeg tilbyr eller ta kontakt på din.pt@live.no, så kan vi sammen se på hva jeg kan hjelpe deg med 🙂

Del gjerne!
error

PLUKK OG SPIS – SUKKERFRITT SYLTETØY!

Jeg skulle gå til en liten fjelltopp rett i nærområdet her om dagen og klarte kunsstykket å gå meg vill, haha. Heldigvis førte det til at jeg endte opp i en stor eng av blåbærlyng! Planen var ikke egentlig å plukke bær, men jeg hadde med meg termos med varmt vann i sekken som jeg helte ut for å bruke den som beholder. På vei tilbake fant jeg også noen bringebær som jeg også tok med hjem. Det føles for galt å gå fra så mange nydelige bær.

Ikke hadde jeg bærplukker heller, så jeg plukket for hånd. Nå i ettertid ser jeg på det som veldig kjekt, for da er jo bærene ferdig renset når man kommer hjem. Det tar lengre tid å plukke, men samtidig tror jeg faktisk man sparer tid når man slipper å rense dem etterpå 🙂

Nå er det MYE blåbær rundt forbi folkens! Det er på tide å høste av skogens søtsaker. Jeg og mamma hadde en ny tur i dag hvor vi plukket en liter til. Bærene kan brukes til veldig mye forskjellig, men jeg valgte å lage syltetøy av halvparten og fryste ned resten så jeg kan bruke dem i smoothie eller på havegrøten 🙂

Jeg har faktisk aldri laget syltetøy før, så dette ble et lite prøveprosjekt som heldigvis endte opp med å bli veldig bra! Hjemmelaget syltetøy er forresten også en kjempe koselig gave å gi noen du er glad i 🙂

Her er min egenkomponerte oppskrift;

0,5 l blåbær
2 dl bringebær
6 ss sukrin gold
(annen søtning kan også benyttes)

Jeg mikset det med hurtigmikseren og puttet det oppi en tett boks i kjøleskapet. Smak til med mengde søtning slik at du får det så søtt som du liker det. Det kan også fint fryses om du ønsker å ta det opp og bruke det senere. Skogen er full av godsaker! Anbefaler på det varmeste å ta en tur med pose eller bøtte nå mens de er modne og fine 🙂

God søndag <3

Del gjerne!
error

TREDELT FREDAGSØKT!

God fredag folkens!
I dag har jeg et forslag til en økt du kan benytte deg av i dag hvis du føler for å slippe å tenke selv 😀 En helkroppsøkt som passer perfekt som en siste økt før helg. Her får du brukt hele kroppen i tillegg til at du får opp pulsen. Here goes;

Del 1 – «Oppvarming»
Gjør disse øvelsene 4 runder med minst mulig pause mellom.
Tilpass belastning etter ditt eget styrkenivå.
Goblet squat 15 reps
Planke med roing 8 reps pr.arm
Glutebridge 15 reps
Sideplanke 20 sek pr.side
Pushups 10 reps

5-7 min pause

Del 2 – «Power»
Fullfør hver øvelse og ha gode pauser underveis før du går over på neste øvelse. Bruk god tid. Bruk en belastning som er krevende men pass likevel på å ha 2 reps i reserve på hvert sett.
Markløft 4 sett, 5 reps.
Utfall bakover med manualer eller stang, 4 sett, 8 reps pr.bein
Militærpress, 4 sett, 8 reps
Pullups eller omvendt roing, 4 sett, 8-10 reps

5-7 min pause

Del 3 – «Puls»
Kjør 4 runder med øvelsene og ha minst mulig pause underveis.
Gående utfall 10 reps pr.bein
Hengende beinhev 15 reps
Mountain climber 45 sek
Planke på strake armer 30 sek
Burpees 15 reps

Tilpass selv med å redusere eller øke antall reps på øvelsene. Sørg for å presse deg slik at du kjenner at du må stå på for å fullføre. Jeg lover deg en real godfølelse etterpå! 😀

Lykke til!

Del gjerne!
error

FRA FERIE TIL HVERDAG

Nå er det en god stund siden jeg har satt meg ned for å skrive et innlegg her. Som sikkert de fleste har fått med seg har jeg vært på min årlige sommerferie på Kjerringøy utenfor Bodø og har kun postet ferdigskrivde innlegg her inne. Nå er jeg tilbake og klar for å hive meg på «hesteryggen» igjen!

Vel, klar og klar...
Hverdagen kommer alltid litt brått etter turene til Kjerringøy. Jeg sliter med å beskrive følelsen med ord, men når jeg er der oppe er det som om alt annet i livet blir satt på pause og jeg forholder meg ikke til noen ting. Hjemme er jeg dårlig på å koble av, men der oppe gjør jeg det til det fulle. Utrolig deilig og nødvendig, samtidig som overgangen alltid blir litt tøff når jeg kommer hjem. Det er så stor kontrast. Fra et bekymringsfritt teltliv i vakre omgivelser til en hverdag full av ansvar og plikter. Jeg er sikkert ikke alene om å kjenne på at det kan være overveldende, selv om jeg trives med hverdagen også.

Ferien fikk en uventet start da jeg og en kompis som kjørte sammen endte i bilulykke på Otta på vei opp. Vi møtte en bilist som sovnet bak rattet og lå i motsatt kjørefelt, måtte svinge unna og endte likevel opp med å bli truffet kraftig i bakenden av bilen slik at vi fikk en sidelengs snurr ut i grøfta. Det gikk heldigvis bra med oss, men bilen min ble stående igjen og blir kondemnert. Venninna mi og familien hennes kjørte foran oss og ble heldigvis ikke truffet. Takket være god forsikring og god hjelp fikk vi leiebil videre og vi var på hjul igjen fire timer etter krasjen. Skjelven og i sjokk alle sammen, men i god behold.

Følelsen av å gå i land på Kjerringøy er alltid helt spesiell, men denne gangen føles det ekstra fint. Alternativet kunne vært noe helt annet. Første kvelden fikk jeg sitte i campingstolen min på den hvite stranda med en pils og kikke utover den vakreste midnattsola du kan tenke deg. Det er lenge siden jeg har kjent på takknemlighet over å være i live. Normalt sett er det dessverre noe jeg tar for gitt.

Vi hadde 16 fine dager der. Jeg nyter den primitive tilværelsen i telt og sover alltid veldig tungt og godt. Koser meg med venninna mi, kjæresten hennes, svogeren hennes og ungene dems. Vi besøker alltid farmoren og farfaren til venninna mi også, noe som er utrolig koselig.
Takket være ut.no appen og gode råd fra de som bor der fikk vi også noen utrolig fine toppturer og turer til fine steder. Denne iveren over å leve satt i meg gjennom hele ferien og jeg kjente hvordan jeg bare smilte mens vi klatret oppover de bratteste skråninger og steinrøyser for å til slutt komme til topps å fikk nyte de vakreste utsikter. Jeg fikk også en flott topptur med venninna mi til Kvarven, vår første fjelltur sammen etter 22 år som bestevenninner. Det er en tur jeg aldri vil glemme. Fisketur og multetur ble det også, med henrivende god fangst 😀 Som jeg koste meg!

Cassandra og Aurora, mine to skjønne <3

Kjerringøy er bare vakkert. Det stimulerer sansene mine på så mange måter og jeg får egentlig aldri nok. Jeg tar meg selv i å stadig drømme meg bort til de hvite strendene, det knallblåe havet og den slående vakre himmelen full av farger. Jeg er utrolig takknemlig for at venninna mi Silje tok meg med hit for første gang for seks år siden. Kjerringøy har fått en plass i hjertet mitt for alltid.

Det er mye følelser og inntrykk som enda sitter godt i kroppen etter denne turen. Ekstra spesielt ble det denne gangen, og jeg kjenner at jeg trenger enda litt mer tid på å innhente hverdagen igjen enn jeg pleier.

Men, hverdagen er her og det er på tide å gripe den.
Tilbake til PT-timer fra i morgen og nye oppfølgingskunder venter på å gyve løs på høsten. Første styrkeøkt hadde jeg i går. Jeg elsker hverdagen også og jeg skal bli enda flinkere til å implementere turer og opplevelser i den, ikke bare jobb og plikter. Jeg har allerede sett meg ut flere turer og steder jeg skal gå til i nærområdet, og det skal også bli en prioritet.

Hverdagsmagi kan vi få haugevis av om vi bare tar oss tid til å følge med <3

Del gjerne!
error

SOV MED GOD SAMVITTIGHET!

Hver gang jeg reiser på ferie, spesielt i Nord-Norge, har jeg gjort noe mer enn andre ting, nemlig å sove. Jeg sover normalt sett mellom 5 og 7 timer hver natt hjemme, noe jeg vet er for lite. Når hverdagen er hektisk og man generelt lever på at man har «to energitanker» så er det fort gjort å undervurdere eget søvnbehov.

Det er når jeg tar ferie og ikke er omringet av ting jeg må gjøre, at jeg merker hvor mye jeg faktisk trenger, eller hvertfall hvor mye jeg har å ta igjen!

Nettopp det inspirerte meg til å skrive litt om nettopp det. Viktigheten av søvn og hvorfor vi ikke bør nedprioritere det for å gjøre andre ting. Søvn er utrolig viktig for helsen vår, for treningsresultater og for at kroppen skal prestere og fungere normalt.

Dette er noen av følgene ved for lite søvn:
1. Økt matlyst og søtsug (som igjen kan føre til vektøkning)
2. Redusert testosteronproduksjon og økt kortisolproduksjon (stresshormon)
3. Nedsatt næringspartisjonering – økt tap av muskelmasse og redusert tap av fettmasse.
4. Insulinresistens
5. Dårligere konsentrasjon og evnen til å tenke fornuftig

Som du ser så er ikke akkurat dette oppskriften på lavere fettprosent og mer muskelmasse, og heller ikke oppskriften på en produktivt og bra hverdag. Prioritèr søvn og ikke vær redd for å sove så mye som du måtte ha behov for! Å «spare inn» timer på å sove mindre og få gjort mer er bare dumt. Det vil straffe seg uansett for kroppen trenger det den trenger.

Tips for å få sovne fortere og sove bedre;
1. Hold deg unna unaturlig lys minst èn time før leggetid. TV, PC, mobil, nettbrett
2. Ro ned i god tid før du legger deg så du ikke går direkte til sengs med høy puls og hodet fult av dagens stress og gjøremål.
3. Om du tenker på ting før leggetid, skriv det ned så du får det ut av hodet.
4. Spis èn-to timer før leggetid slik at du ikke legger deg med middagen i halsen. Det kan også være bra å ha mer karbohydrater i siste måltid da mange opplever å bli søvnige og sove tyngre.

Sov godt! 😉

Del gjerne!
error

ENKEL PROTEINFRAPPE

Kaffi er et must for meg hver eneste morgen. Ingenting skjer før kaffien er i kroppen! På sommeren er det dog godt med noe avkjølende fremfor noe varmt. Om du er enig bør du teste ut denne digge proteinfrappen jeg har komponert 😀

Du trenger;
1 scoop sjokoladeprotein
1 kopp kaffe
1 dl lettmelk
1 ss honning
litt kaldt vann
5 isbiter

Kjør alt i blenderen og NYT!

Næringsinnholdet ser ca slik ut;
187 kcal, 25 g protein, 15 g karbohydrat, 3 g fett

Ha en nydelig dag! <3

Del gjerne!
error

SWEET & SOUR TORSKEWRAP

Det er tid for ny resteoppskrift! 😀
Jeg kom over torskepinner i datovaredisken og fikk en brilliant idè. Den ideen ble til en nydelig wrap som jeg skal dele med deg i dag 🙂 I drivhuset mitt hadde jeg også spiseklar salat, så det passet perfekt!

Du trenger;
Tacolefser (du har sikkert noe rester liggende;))
Torskepinner (vanlige fiskepinner funker også helt fint)
Crispsalat
Ruccola (kan sløyfes)
Sursøt saus

Egendyrket salat blir fort slapp og lite apetittelig, men om du legger den i en rist med vannbad i en tett boks blir den fort crispy igjen. Det samme gjelder salat du kjøper. Ikke kast den selv om den ser dvask ut. Gi den nytt liv med et lite vannbad i kjøleskapet!

Denne wrapen er også en super idè til deg som sliter med å få i deg fisk. Disse torskepinnene inneholder mye fisk samtidig som det ikke smaker så markant. Med sursøt saus til blir det også godt kamuflert for de som ikke er så begeistret for fiskesmaken 🙂

Enjoy!

Del gjerne!
error

Fem ting jeg pleide å gjøre (som jeg ikke gjør lengre)

Jeg pleide å følge masse fitnessdamer på instagram
…Og jeg innrømmer at det til tider var både slitsomt og demotiverende. Flere av disse hadde en unaturlig lav fettprosent hele året og viste ikke på langt nær frem en virkelighet jeg kunne forholde meg til. Nå i dag følger jeg kun kontoer som inspirerer meg og deler bilder jeg kan se på og like uten at jeg får noen dårlig følelse.

Jeg pleide å sjekke formen i speilet flere dager i uken, om ikke daglig
…En svært unødvendig og til tider slitsom vane. Det å være så observant på eget utseende kan gjøre at man blir stresset i hodet og i dag kan jeg ikke forstå at jeg orket. I dag er jeg komfortabel i egen kropp og sjekker så og si aldri hvordan det ligger an med muskler og definisjon utover det man automatisk gjør når man er uten klær på badet.

Jeg pleide å følge fitnessdamer på Youtube
…noe jeg en gang fant veldig inspirerende. Problemet som jeg ser nå i ettertid er at damene jeg fulgte hadde en livsstil som det ikke er mulig å speile med mindre man lever som dem. -Ene og alene, av og for kroppen sin. Ikke forbilder jeg ønsker å ha i dag.

Jeg gadd ikke å gå tur med mindre jeg skulle gå «cardio»
…Det er helt absurd hvor mye jeg har forandret meg på dette området!! Jeg pleide faktisk å kun gå tur hvis det var min planlagte cardiorunde, gjerne før frokost og på asfalt. Nå går jeg helst tur hver eneste dag og elsker det, uten noe som helst annet formål enn bevegelse og nytelse av naturen.

Jeg pleide å spise egg uten plomme
…Og jeg SKAMMER meg! Tenk at jeg drev med å skille ut plomma for å lage «omelett» på eggehvitter??? Helt vilt. Tenk hvor mye vitaminer, mineraler og sunt fett jeg har kastet rett i søpla! Takk Gud for at denne fitnessforvirringen ble byttet ut med sunn fornuft og at jeg omsider skjønte hvor dumt det var.

Del gjerne!
error

INTERVALLØKT MED PARTNER

Det er ikke alltid det frister like mye å trene, det kan vi være enige om. Da er det supert å avtale med en venn både for å ha en forpliktelse og for å gjøre økta enda gøyere. Her kommer forslag på en løpeøkt du kan gjøre med partner!

Dette fungerer som en slags stafett hvor intervallene varer i 30 sekunder. Hvis begge har en form for timer på seg, enten klokke eller mobil så holder dere oversikten på tiden. Hvis dere ikke ønsker å bruke timer kan dere bruke for eksempel lyktestolper for å måle avstand på intervallene.

Varm godt opp med 5 min lett jogg.
Deretter gjør dere slik;
Partner 1 – Spurter i 30 sek eller til første lyktestolpe og stopper der. Når partner 2 er fremme spurter partner 1 i 30 sek eller til neste lyktestolpe.
Partner 2 – Spurter i 30 sek eller til første lyktestolpe når partner 1 er fremme. Når partner 1 er fremme ved andre lyktestolpe, spurter partner 2 til andre lyktestolpe.

Partner 1 får da pause i mens partner 2 løper, og motsatt.
Gjenta for eksempel 10 ganger. Mindre om du er nybegynner med løping og gjerne mer om du er erfaren eller vil pushe deg litt ekstra.

Dette kan også gjøres i som et bakkeløp. Partner 1 spurter opp og når han/hun begynner å gå ned, spurter partner 2 opp.

Fordelen med intervalltrening som dette er at man fort glemmer at man trener fordi det skjer noe nytt hele tiden. I tillegg kan dere heie og pushe hverandre når det begynner å bli tungt!

Avslutt med 5 min rolig gange for å roe ned kroppen 🙂
Lykke til! 😀

Del gjerne!
error

PODCAST ANBEFALINGER I JULI

Ny måned betyr selvsagt nye podcastanbefalinger!
Som du sikkert vet allerede så elsker jeg podcaster og blir ordentlig glad når jeg finner noe smart og bra jeg kan ha på øra mens jeg kjører bil, går tur, soler meg eller gjør rent. Det føles ut som at man får enda mer ut av tiden sin når man samtidig tilegner seg ny kunnskap mens man gjør andre ting! Mine to nyeste funn er jeg veldig fornøyd med å kunne dele med dere. Perfekt for deg som ønsker informative podder om trening, kosthold og helse.

First up – MYOPRAT med Juma Iraki og Markus Haugen
Dette er en forskningsbasert podcast om trening, ernæring og andre temaer innenfor dette. Juma var min lærer under kostveileder utdannelsen og er en fyr jeg har stor tiltro til. Disse to karene er verdt å lytte til. Episode frem til den nyeste er på engelsk, men er likevel svært enkle å forstå. Nå kan det se ut som at de går for norsk fra nå av, så det er gode nyheter for dere som foretrekker det. Jeg kan forøvrig også anbefale å følge Juma på instagram (coachjumairaki) hvor han både har gode poster i feeden og hyppige spørsmålsrunder på story.

MATMYTER med de klinisk ernæringsfysiologene Mari Eskerud og Anette Skarpaas
Disse er helt nyoppstartet men virkelig verdt å sjekke ut! Jeg har egentlig ventet på en podcast som dette og gleder meg til å se hva de vil poste fremover. Jeg anser disse to som sikre kilder til riktig informasjon og her er det rom for å lære mye og bli inspirert. Begynn å følg dem så får du dem opp i Spotifyfeeden din når de poster noe nytt 🙂

God lytt! 🙂

Del gjerne!
error