SUKKER GJØR DEG IKKE FEIT! ++

maxresdefault

Et av temaene på helgens seminarer var sukker og dets påvirkning på kroppskomposisjon og helse. Mange tror at sukker ikke bare er skadelig for oss, men også avhengighetsskapende, ekstremt fetende, djevelesk og nedbrytende (ja, sånn omtrent). La oss se på fakta.

James Krieger (til høyre på bildet over) er forsker og han bød på denne infoen i helgen;

– Sukker er ikke fetende i seg selv
Det har blitt gjort mange forskningsforsøk hvor man har sammenlignet lav-sukker dietter og høy-sukker dietter med samme kaloriinntak. Begge ga like gode resultater på forbedret kroppssammensetning. Konklusjonen er altså at kaloribalansen er det avgjørende, ikke om man spiser sukker eller ei.

suagr

– Sukker er IKKE vanedannende
Det ble testet på rotter for å finne ut om sukker var avhengighetsdannende på lik linje som heroin. Den ene gruppen fikk heroin som var tilsatt et middel som ga det vond smak. Den andre hadde uten. Begge gruppene ville ha mer, selv om smaken var vond. Så testet de med sukker og ga den ene gruppen sukker som var tilsatt samme vonde smak, og den andre fikk sukker som smakte godt. Kun den gruppen som fikk god smak ville ha mer. Hadde sukker vært avhengighetsskapende ville de hatt lyst på mer uavhengig av smak.

– Mengden med sukker spiller en stor rolle for hvor mye vi faktisk spiser
Smaker noe veldig lite søtt så har vi en tendens til å spise mindre. Det samme skjer når det smaker for søtt. Om det er passe søtt derimot, da har vi fort for å spise mer. Av den enkle grunn at det smaker godt.

52908253

….Så spør du deg kanskje…..

…Om det ikke er fetende, hvorfor føler jeg at jeg legger på meg fort av søtsaker?
Søtsaker smaker som regel godt. Søtsaker som i tillegg inneholder fett smaker ofte enda bedre. Veldig velsmakende, energitett mat (mye kcal pr.gram) som i tillegg har lite fiber og protein, er det ekstremt fort å spise for mye av. På grunn av godfølelsen det gir oss og smaken får vi lyst på mer. Dette kan gi et veldig høyt kaloriinntak som igjen vil føre til at man kommer i kalorioverskudd. Ikke på grunn av søtsakene i seg selv, men på grunn av mengden.

…Om det ikke er vanedannende, hvorfor får jeg da cravings etter å ha spist sukker dagen før? Søtsaker har høy «food reward». Det smaker godt. Vi mennesker er svake for ting som føles bra. Kysser du med en fyr som sender deg til himmels så får du lyst til å treffe han dagen etter. Spiser ei kanelbolle som er inni granskauen god så får du lyst på en til. Veldig menneskelig. Det meste sitter mellom ørene.

…Så hvorfor blir vi feite da?
Vi spiser simpelthen for mye i forhold til hvor mye vi beveger oss. Ingen matvare i verden kan gjøre oss tykke så lenge mengden kalorier vi spiser ikke er for høy. Med andre ord så er det hvor mye vi spiser vi må lære oss å moderere, i tillegg til at bevegelse bør være en selvfølge i hverdagen.

too-much-sugar

Konklusjon; Ikke vær redd for sukker! Men – velg mat som er mettende, proteinrike og fiberrike fremfor mat med høy energitetthet og lite næring. Det er vanskelig å overspise sunn mat i forhold til godteri og søtsaker. Og som vi nå har lært så er det HVOR MYE vi spiser som avgjør om vi blir feite eller ei.

Del gjerne!
error
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *