Å SKILLE JOBB OG PRIVATLIV

Julie+Rafoss

Mitt yrke består naturligvis av å hjelpe andre. Uten andre mennesker og hjelpe hadde jeg ikke hatt noen jobb. Jeg elsker jobben min, jeg elsker å ha med andre mennesker og gjøre og jeg elsker det jobben gir meg av energi, gode opplevelser og så mye glede. Men, som med alle andre ting så er det en bakdel med det.

Når jeg får mail og meldinger på facebook eller mobilen fra folk som vil ha hjelp, så lyder det ofte slik; «har du noen tips?», «kunne du bare ha satt opp et lite program som jeg og venninnene mine kan følge?», «hva burde jeg spise til frokost?». Jeg får da valget; skal jeg hjelpe personen, bruke av min tid på å gi tips og råd gratis og vise barmhjertighet? Eller skal jeg verne om meg selv og begrense arbeidstiden min til den tiden jeg faktisk er på jobb ?

IMG_9346Foto: Helene Tollefsen / www.helenedrage.com

Som sagt så liker jeg å hjelpe andre, det er jo derfor jeg er PT, så dilemmaet mitt blir svært vanskelig. Jeg vet at om jeg gir for mye av meg selv  og jobber utenom arbedstiden så vil jeg en gang bli veldig lei. Samtidig så vil jeg gjerne hjelpe alle !

Selv syns jeg det er litt uhøffelig å gå til en eiendomsmegler og spør; «gidder du å stikke innom huset mitt på vei hjem og se hvilke pris jeg kan selge det for?» . Jeg syns det er rett og rimelig og respektere andres arbeidstid, og at det de jobber med er jobben dems og det de lever av.  Om jeg ønsker noens hjelp, så betaler jeg dem det de skal ha for å vise at jeg respekterer dem og deres privatliv. Bør ikke dette også gjelde i helsebransjen?

Hva er din mening om dette ?

Del gjerne!
error

9 Thoughts on “Å SKILLE JOBB OG PRIVATLIV

 1. Er helt enig med deg! Jeg har et enkeltpersonsforetak, moXnes design, hvor jeg lager websider, logoer, brosjyrer og andre trykksaker. Stadig får jeg spørsmål om jeg kan lage en helt enkel nettside. Jeg er som deg og ønsker å hjelpe alle som spør, men samtidig, det å lage nettside er lik som det å sette opp ett treningsprogram. Det er ikke gjort på null komma niks. Man bruker mye tid på både planlegging og å sette hele greia opp. Men jeg har forståelse for at mange ikke skjønner hvor mye jobb det er. Tankegangen er vell heller at dette er jo noe vi liker å gjøre, så egentlig er de jo bare snille som gir oss noe å jobbe med.

  Neste gang jeg skal til frisøren, så sier jeg bare at jeg vil ha en helt enkel klipp, trenger ikke være så avansert, men ønsker highlights, pannelugg og hairextension, samtidig som jeg forventer å ikke betale for det 😛

  • Jeg kan tenke meg at du får mange forespørsler fra folk som vil ha hjelp til «småting», ja. Jeg på innrømme at jeg har spurt noen om webdesign selv, og jeg skjønner jo nå at der er mye jobb selv for de som virkelg kan det.
   Gøy å høre din mening! 🙂

 2. Sven David on august 7, 2013 at 11:33 am said:

  Er selvfølgelig helt enig med deg. Jeg opplevde mye av det samme som deg tidligere bare at dette dreier seg om dataproblemer. Siden jeg jobber med IT tror folk at jeg elsker å se på maskiner som ikke virker på kveldstid. Jeg hjelper gjerne familien min og bytter tjenester med andre, men jeg har ikke lyst å uten videre hjelpe alle med alle slags dataproblemer på kveldstid. Selv ikke mot betaling.

  Etter å ha sagt konsekvent nei (på en OK måte) har jeg i praksis blitt kvitt problemet. I tillegg et det vittig at folk tror at bare man jobber med IT (som tross alt er et ENORMT fagfelt med mange selvstendige yrker) kan man absolutt alt om ethvert dataprodukt som finnes. Sånn er jo ikke virkeligheten.

  I tillegg er det en del som ringer meg ang. jobb etter arbeidstid. Da tar jeg ikke telefonen, jeg er tross alt ikke på jobb. Vi har vaktordning de kan ringe.

  Jeg vil anbefale deg å verne om ditt privatliv – det kommer du til å bli best tjent med i det lange løp 🙂

 3. *Kathrine S* on august 7, 2013 at 1:49 pm said:

  Full forståelse for det. Også begynner man først å hjelpe noen, så går gjerne ryktet og da har du det gående.Men, jeg tror faktisk folk flest ikke tenker så veldig over det at det krever tid og jobb- Men, hvis man forklarer det sånn på den måten du gjør det nå, så tror jeg det går opp et par lys for flere at det ikke er bare bare. En vil gjerne hjelpe, det kan være vanskelig å sette grenser;)

 4. Aud-Karin Hay on august 7, 2013 at 2:30 pm said:

  Helt enig med deg. Jeg har tidligere jobbet i matbutikk over flere år med faste kunder (lite tettsted) som man ble godt kjent med. Når jeg hadde fri og var innom butikken (forsåvidt lenge etter jeg ble sykemeldt og sluttet også) så kom det HVER gang noen å spurte om jeg kunne vise/fortelle hvor en vare sto, eller om jeg ikke kunne komme å sette meg i kassa siden det var kø. Jeg kunne jo det der. Eller gå på lagre for å sjekke om det var mer av en vare der. Må innrømme at jeg hjalp som regel, men det ble tilslutt et ork å dra å handle så jeg måtte bare bite i det sure eple å si at jeg ikke var på jobb.
  Det er fint å ønske å hjelpe andre, men man må huske på sine egne begrensninger og ta vare på seg selv også. I alle sammenhenger, ikke bare jobb!

 5. Sett grense mellom jobb og fritid. og du kan gi positive tilbakemeldinger på de som bare vil «ha litt hjelp». «Jeg skal gjerne hjelp deg, kontakt meg på jobb så ser vi om vi kan sette opp en time/avtale til gjennomgang»

 6. Anonym on august 7, 2013 at 7:51 pm said:

  Jeg er en av de som har spurt deg om hjelp og jeg er helt enig i det du sier. Selvfølgelig skal du få betalt for rådene du gir, akkurat som alle andre PT-er. Du har alikevel vært grei og hjulpet meg. Setter utrolig pris på det og skal ikke spørre deg om hjelp på Facebook mere. Du er en fantastisk person 🙂

 7. Cecilie on august 8, 2013 at 10:08 am said:

  Selvfølgelig! Og det vet de som sender mail til deg også! Dersom de ikke Vet at du er personlig trener, og faktisk lever av dette, så har de antageligvis kun så vidt tittet innom bloggen din og tenkt «Hm.. hun er fit, hun kan sikkert gi meg tips!»

  Gratistips kan man støtt og stadig finne på både norske og internasjonale nettsider om trening og kosthold – det er ikke så vanskelig. Når man blir syk går man gjerne inn på lommelegen.no. Dersom man er mer bekymret, drar man til legen (og betaler). Det samme gjelder for fitnessindustrien – Dersom man vil ta det et steg videre, så bør man betale for treningsprogrammet eller coach’en.

 8. Syns du er i din fulle rett til å verne om din egen fritid! Ved å ha en blogg i tillegg til jobben gir du jo allerede utrolig mye av deg selv 🙂 Synes du er helt herlig, keep up the good work 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Post Navigation