SPØRSMÅL: REDUSERES LIVET NÅR MAN SPISER RØDT KJØTT, MELK OG EGG?

IMG_3388

Jeg fikk et interessant spørsmål på instagram her om dagen som jeg ba om å få dele på bloggen. I dagens samfunn hvor det meste innen helse og trening dras til ytterpunkter syns jeg er det er uhyre viktig å få frem at måtehold er og blir det viktigste.

Her er spørsmålet jeg fikk;
«Her om dagen, av ren nysgjerrighet, så jeg på en dokumentar på netflix som het «what the health». Der snakket de hovedsakelig om at mat øker risikoen for diabetes, hjerte og karsykdommer, slag, osv. Og da spesielt rødt kjøtt, farseprodukter, egg og melkeprodukter. Og mettet fett. Så, jeg fikk litt fnatt, og gikk vel over til vegetarkost samme kvelden. 🙄 Men problemet er at det er veldig ensformig. Og jeg får ganske vondt i magen av alle disse belgfruktene… Er det tilfelle at dette stemmer? Reduserer man livet med mange år ved å spise dette?»

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Dette svarte jeg:
Hei! Ikke fortvil! Det som er farlig er å overdrive. Dette gjelder absolutt alt. Spiser du biff til alle måltider hver dag så er det ikke sunt. Spiser du 10 kg brokkoli hver dag så er ikke det bra heller. Litt av alt, samt bevegelse i hverdagen er helsefremkallende. Tenk på alle de menneskene som årlig overlever på helt vanlig kost! 😉 Både rødt kjøtt, egg og melkeprodukter inneholder næring vi så absolutt har godt av – i riktig mengde. Husk at alle dokumentarer er laget av noen som vil fremme eller sverte noe. I dette tilfellet er mesteparten av de som er med på produksjonen, veganere… Spør du en ekstrem kjøttentusiast vil de mest sannsynlig kunne lage en dokumentar om hvor skadelig frukt og grønt er for oss, uten problemer. Med andre ord, «eksperter» kan finne bevis for omtrent akkurat hva de vil, uansett hva de mener.
ALT med måte – alltid☺ spis normal mat og ikke bekymre deg! Og en ting til; ikke tro på alt du leser eller hører,spesielt ikke om det er noe ekstremt. Det finnes flere sider av en sak så det er lurt å studere nærmere før man endrer noe drastisk 🙂

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Det som helt sikkert er usunt for oss er å sove for lite, være for lite i bevegelse samt å spise alt for lite eller alt for mye. Utover det vil jeg si at måtehold når det kommer til matvalg, er det mest fornuftige og livsforlengende for oss alle sammen!

Del gjerne!
error
2 comments
 1. Alt med måte er en veldig fin tankegang! Noe enig i det du skriver, samtidig ikke helt i alt. Alle næringsstoffer et menneske trenger for at kroppen skal fungere godt er mulig å få i seg i en (variert) plantebasert kost, aka å konsumere meieriprodukter og kjøtt/fisk er ikke en nødvendighet i seg selv. Selv er jeg veganer og har vært det i ca et år hittil, helsen er god og jeg føler meg bra. Jeg er ingen spesialist eller helsefagarbeider, men kan si såppass at da jeg gikk til legen min for å spørre om det var greit jeg gikk over til å spise vegansk og om jeg eventuelt ville trenge ernæringsfysiolog, svarte han med at jeg er en fornuftig jente som fint klarer å lese meg opp på dette på egenhånd og at det ikke skader å kutte ut kjøttet -snarere tvert imot da det er sunnere. Hans ord, ikke mine, men jeg velger likevel å tro en plantebasert kost er den sunneste -både for menneskers helse, men ikke minst også jorden (mindre CO2-utslipp og mer lønnsom fordeling av jord og mindre regnskogshogging osv), samt dyrene som dessverre ikke alltid har det like fint i fangenskap og under slakt. Mitt valg falt på det etiske aspektet, og jeg aksepterer at andre kan kanskje ikke deler samme synspunkt som meg, dog jeg synes det er trist at det blir sett på som en ekstrem sport å simpelthen ta avstand fra vold (i form av slakt av dyr m.m. som feks dyretesting av kosmetiske produkter hvor dyr i bur får etsende syre på kroppen), når en tross alt fullt og holdent kan ha et sunt kosthold kun bestående av bær, frukt, grønt, belgfrukter og korn. Det skal likevel nevnes at det ikke er en selvfølge at om du er veganer er du supersunn og helsefreak for, akkurat slik som kjøtt-spisende mennesker, finnes det godterier og fast food i denne livsstilen også.

  Joda, alt med måte! Men en plantebasert kost er absolutt ikke ekstrem i mine øyne, hvis det er ekstremt å ta avstand fra utnyttelse og slakt av dyr, hva vil du da kalle det å utnytte og drepe disse uskyldige skapningene simpelthen for en hensikt: smak ?

  Ment som en fredelig kommentar, respekterer deg og dine meninger, ønsker bare å ytre mine egne også 🙂

  1. Fint innlegg du kommer med her Maria!
   Kjøtt og melkeprodukter er ikke en nødvendighet, men det er heller ikke noe som tar livet av et menneske i seg selv, ved et normalt inntak 🙂

   Jeg ser absolutt at den etiske delen samt miljøet er gode grunner til å velge et plantebasert kosthold, men samtidig er det også spørsmål som stilles rundt produksjonen av kjøtterstatning og andre veganske produkter. Mye forskjellig produksjon av mat i seg selv er skadelig for miljøet.
   Jeg er selv glad i dyr men jeg er også av den mening at om det ikke var en naturlig rundgang i at dyr blir født og spist, så ville det også blitt galt. Måtehold på alle måter rett og slett. At noen dyr slaktes og behandles helt grusomt er et faktum og det er unødvendig og trist. Det finnes dog unntak og mer humane måter som benyttes og alt er på langt nær en pine for dyrene. (Testing av dyr generelt er dog noe jeg tar helt avstand fra og er i mot). Selv har jeg funnet en gylden middelvei som gir meg både god samvittighet, god smak på mat og god helse.
   Fint at vi kan være uenige og likevel dele meninger på en respektfull måte, så takk for din mening! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *