LA OSS VÆRE ÆRLIGE…

Jeg er generelt er veldig avbalansert og rolig person og blir sjeldent sint. Men er det noe som provoserer livskitten ut av meg så er det når folk skylder på andre og omstendighetene sine for ting de i bunn og grunn kan gjøre noe med selv.

Jeg forstår at det tar tid når du har ørten barn som skal på alle mulige aktiviteter, bikkjer som skal luftes, mannfolk som skal mates, støv som skal tørkes og nye vipper som skal settes på. Det er mange av oss som har en hektisk hverdag og det er et faktum at trening og sunn mat må planlegges nøye. Men tenk på dette…

IMG_9427

«Barna og mannen/kona krever for mye tid». Kunne du kommet deg i seng litt før og stått opp litt tidligere så hadde du hatt tid til en treningsøkt. Ikke nødvendigvis på gymmet, men kanskje i din egen stue. Tjue minutter med en eller annen form for trening. ALLE har tjue minutter i løpet av en hel dag.

«Familien min krever at middagen kommer raskt på bordet og smaker godt«. Det er like lettvint å steke karbonadedeig og båtpoteter i ovnen som å steke en grandis. Dessuten, dersom barna dine ikke kan spise vanlig sunn mat så bør du lære dem det om de vil eller ei. Det å være kresen er ikke en kronisk tilstand, det kan og bør gjøres noe med. Selv er jeg oppvokst med at om jeg ikke ville ha det jeg fikk, så kunne jeg ha det så godt. Det er jeg evig takknemlig for i dag.

IMG_9425

«De har skrudd opp prisene så mye på sunn mat at det er uaktuelt». Det kan også bli like dyrt med usunn mat og halvfabrikata som sunn mat når du kjøper ferdigpizza, boksmat, brunost og smågodt. Velg billigmerker som firstprice, x-tra og coop! Og dessuten – om du nedprioriterer andre ting som f.eks. brus og is så kan du spare nok til å ha råd til flere sunne ting.

Og om det likevel skulle bli dyrere med den sunne maten, hva betyr den lille prisforskjellen om utfallet blir slapphet, dårlig humør og overvekt kontra overskudd, energi og en tilfreds kropp?

…»Samboeren min spiser pizza og chips, da klarer ikke jeg å la være». Så da er det samboeren din sin skyld at du er tjukk? Å, nei du. Du bestemmer helt selv hva du putter i brødhullet. At han/hun kan være med å støtte deg er helt klart, men det kan du ikke vente på . Ta en avgjørelse for deg selv og ta ansvar for dine egne valg.

IMG_9435

Også venter jeg på kommentaren; Har du barn, Julie? 
Nei, det har jeg ikke. Men jeg har tre søsken og vi har alle vokst opp med at vi måtte spise det vi fikk, som var vanlig sunn mat, selv om familien i perioder hadde dårlig økonomi. Jeg er også oppvokst med at mamma gikk tur en time omtrent daglig, og det var uansett om huset sto på hodet og kniver og gafler gikk gjennom lufta. Så nei, jeg er ikke mor selv –  men jeg vet at det er mulig å leve sunt og bra, selv med familie og tidsklemme.

9 comments
  1. Så enig! Og foreldre: vær med å lek med barna ute, DET er en treningsøkt i seg selv!

    1. så absolutt! 🙂

  2. Hihi, viktig tema. Har flere barn selv, og jaggu klarer jeg å gjennomføre 3-4 økter i uken selvom jeg er gift alene mamma ( mannen begynner på jobb 16 vær dag ) i tillegg klarer jeg å lage middag, vaske hus å følge opp 3 aktiviteter. Alt man kan med gode rutiner og planlegging

    1. Du er flink! Du merker nok også at du får enda mer giv når du merker at du mestrer det og at det faktisk funker i en hektisk hverdag 🙂

  3. Her er lite aktivitet for øyeblikket en konsekvens av et bevisst valg om å prioritere videreutdanning ved siden av jobb, barn og graviditet (som i seg selv fører med seg noe redusert kapasitet). Tenker at jeg tar det igjen om et par-tre år når studiene er avsluttet;-)

    1. Fornuftig! spesielt med tanke på at det gir deg roen på at du kan fokusere på hverdagen din slik den er nå, vil jeg tro:) Du har nok å henge fingrene i, og det er bra at du tilpasser kravene til deg selv der etter 🙂 Lykke til med studier og graviditet! 🙂

  4. Det du nevner krever et visst overskudd. Om du har dårlig Økonomi og sliter med slapphet og depresjon kan det virke uoverkommelig å gjøre som du sier. Dessuten så vil slike utsagn føre til at man føler seg enda verre, og det å prøve å bedre i det minste en av tingene virker enda vanskeligere. Bare til opplysning og ettertanke.

    1. jeg tror på at følelsen av overskudd kommer når du blir desperat etter endring. Jeg har nemlig hatt samme følelsen selv, av å være totalt motløs og ikke hatt noe form for energi. Når jeg ble desperat nok, fikk jeg nok energi til å gjøre noe med det. Rett og slett fordi alternativet ble uaktuelt.
      Håper det ordner seg for deg om du var i samme situasjon!

  5. AMEN 🙂
    Så sinnsykt bra skrevet, og så sant. Har som du vet selv 2 barn og en mann som jobber skift. Ungene har til sammen 4 treninger i uken, jeg er den som lager matpakker om morningen og får de av gårde på skole og i barnehage, vasker hus, og er som regel den som lager middagen hjemme, noen ganger 2 forskjellige middager fordi jeg som regel spiser det samme fordi jeg fort får dilla på noe, og jeg får til 5 nokså lange økter i uken på et studio selv om jeg flere ganger i uken må stå opp klokken 04:15 for å være på trening til klokken 05:00 slik at jeg rekker gjennom alt. I tillegg har jeg en fulltidsjobb. Sitter igjen med resultater, nok overskudd, en bedre følelse og ikke minst en mye bedre/sunnere hverdag med mye god og sunn mat. Så som du sier: Det er så absolutt ingen unnskyldning som er god nok om man er frisk til å ikke klare å gjennomføre noen form for trening ila en hel uke 🙂
    Ha en fin dag Julie, og takk for alle innlegg, bloggen din gjør at man bare blir enda mer motivert ila hverdagene 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *