BULLSHIT TIRSDAG #9 – «MINUSKALORIER»

Du har kanskje hørt om fenomenet «minuskalorier» eller «negative kalorier» ?

Dette er beskrevet som matvarer som kroppen bruker mer kalorier på å fordøye enn det de innholder, så det blir som at du «ikke har spist noe» når du spiser en slik matvare. Her er noen av de matvarene det blir påstått at gjelder;  Asparges, blomkål, kål, tomat, løk, ananas, kiwi, granateple, aprikos, bringebær, løvetannblader og kålrabi blant annet.

I følge «minuskaloridietten» skal du ved å spise kun slike matvarer kunne gå ned i vekt, opp til en halv kilo i uken ved å kun spise matvarer så brenner mer enn de inneholder (…).

☝ Detter IKKE vitenskapelig bevist.

☝ Den termiske effekten (hvor mye energi kroppen bruker på å fordøye den) til en matvare varierer mellom 3-30%, og uansett hvor lite kalorier en matvare inneholder så kan ikke den termiske effekten til en matvare gå over 100%.

☝ Grunnen til at man eventuelt går ned i vekt av å kun spise slike matvarer er nok fordi de er lite energitette, og et kosthold med kun grønnsaker og frukt vil mest sannsynlig (med mindre du spiser «15 kg» frukt og grønt pr.dag) gi oss et kaloriunderskudd.

☝ Frukt og grønt fyller magen såpass mye og inneholder mye fiber, på den måten er det vanskelig å komme opp på en mengde kalorier som man vedlikeholder vekten eller går opp i vekt av.

☝ Det som er bevist er at proteiner er det makronæringsstoffet med høyest termisk effekt – kroppen bruker mest energi på å fordøye det. En del av kaloriene fra en proteinrik matvare vil derfor gå til fordøyelse, i høyere grad enn kaloriene fra en karbohydratrik matvare for eksempel. Dette er dog ikke noe man bør basere et kosthold på. Den termiske effekten er IKKE det viktige!

Bottom line er altså; drit i minuskalorier! Spis sunt, spis frukt og grønt, litt av alt. Ha en formidabel tirsdag!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *