IF IT FITS MY MACROS…? HMMM….

Flere har sikkert hørt om IIFYM- konseptet «if it fits your macros».
Dette er et konsept som går ut på å spise hva man vil, så lenge man følger en spesifikk mengde av hver makro. Denne spisemåten gir deg altså frihet til å spise hva som helst, så lenge du holder deg innenfor riktig gram fett, karb og protein.

For de som har gått på torsk og brokkoli dietter og andre dietter med vanvittig snevert matvalg, høres kanskje dette ut som en drøm?

På mange måter er det som en drøm – så lenge du har næringsrike matvarer som basis i kostholdet ditt!

Spiser du grunnleggende sunt og næringsrikt er det fint å kunne supplere med mindre næringsrike ting innimellom og likevel holde seg innenfor rammene sine. Dette var nok tanken bak konseptet fra starten av. En friere måte å spise på når man har et mål og nå som krever restriksjoner på inntaksmengde.

Men... Det er nemlig et men.
Feilen oppstår når dette konseptet brukes som en unnskyldning for å spise næringsfattig mat og mat som ikke er bra å spise mye av av helsemessige årsaker, kun fordi du får det til å passe inn med makroene dine.

Jeg vil ikke anbefale en lunsj med 2 dougnuts og 1 proteinshake på daglig basis, for å komme med et eksempel.

Poenget med et sunt kosthold bør være at du skal gi kroppen næring som den har bruk for. Dette for å optimalisere helsen, restitusjon, ytelse, humør og overskudd. Ikke at du skal spise så mye dritt du bare kan innenfor visse begrensninger, fordi du kun elsker å spise fett og sukker i en herlig blanding.

Kent, kjæresten min, sparte litt på karb og fett tidligere på dagen på onsdag og unnet seg en kopp kakao med krem på kvelden. Da fikk jeg spørsmål på snapchat (pt_julie) om dette, og om han følger dette konseptet. Svaret er nei. Han har spesifikke måltidsforslag satt opp på planen sin med næringsrik og sunn mat. Han har også fått oppgitt makroene på hvert måltid, så om han har ønske om en kopp kakao er mulighet der for at han kan ha det uten å «skeie ut». Han kan også fint bytte ut kylling, avocado og ris med knekkebrød med skinke og egg, for å nevne noe.

Koppen med kakao er et unntakstilfelle (også kalt et innslag med ren livsnytelse :D) , og 90% av det han spiser, er direkte nyttig for kroppen hans. Dette gjelder alle kostplanene jeg setter opp. Det er satt opp flere forslag til hvert måltid med sunn mat, også er det oppgitt makroene for hvert måltid. På den måten kan man improvisere med andre matvarer om man vil. Klare retningslinjer – men med frihet til å velge! 🙂 

Så – det er fint om det passer inn i makroene dine – men pass på at det også gir kroppen din noe positivt mesteparten av tiden! 😀

Med det sier jeg GOD FREDAG 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *