UKENS SPØRSMÅL – FRA UNDERVEKTIG TIL ØKT MATINNTAK OG STYRKETRENING

«Når man har vært undervektig (uten menstruasjon) og så begynner å trene tyngre styrke, får voldsomt matlyst og øker i vekt – kan du skrive litt om dette? Hvordan virker hormonbalansen inn på treningseffekt for eksempel?»

Mitt svar: Kroppen er svært tilpasningsdyktig – det er helt utrolig hvor bra funksjoner kroppen vår har! Når matinntaket økes fra for lavt til mer optimalt, bidrar dette til bedret hormonbalanse, kortere og bedre restitusjonstid, økt immunforsvar og økt forbrenning for å nevne noe. ALLE disse tingene svekkes når matinntaket er for lavt. Styrketrening (i samhold med nok mat) er også med på å over tid, styrke disse funksjonene.

Spiser du nok og har passelig treningsmengde og intensitet, vil du merke markant forskjell på treningseffekten. Kropper er mye bedre rustet for å takle nedbrytning (som skjer under trening) og å bygge seg opp igjen, dersom matinntaket er optimalt. Styrke og muskelmasse er luksusvarer som kroppen ikke prioriterer å gi energi til, dersom vi spiser for lite.

Vektøkning er en naturlig respons fra kroppen. Når man har vært uten menstruasjon, vil kroppen gjerne ha deg tilbake til en vekt der ting er mer i balanse. Dette er en SUNN reaksjon og et tegn på at kroppen din og overlevelsesmekansimen fungerer! Det kan være overveldende å merke dette på kroppen, men da er det viktig å huske på at vi er lagd slik at vi skal reprodusere, og kroppen har det best når den får nok næring til at alle funksjoner kan fungere. Mat er ikke bare godt eller nyttig for treningseffekt, det er faktisk nødvendig for å ha god helse.

Ha en fin mandag! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *