HVORDAN HANSKES MED BEKYMRING

Bekymring –
En stort sett unødvendig last mange bærer på. Dag ut og dag inn.

En undersøkelse viser at førti prosent handler om noe som aldri vil skje, tretti prosent dreier seg om noe i fortiden som ikke kan forandres, tolv prosent av bekymringene er for (urettferdig) kritikk fra andre, ti prosent er bekymring for helsen og bare åtte prosent er bekymringer som vi mest sannsynlig faktisk møter.

Selv har jeg brukt mye tid på bekymring i forskjellige former. For mye tid – spesielt netter som jeg gjerne skulle brukt på søvn og hvile istedet. Jeg fikk en kommentar her på bloggen med et ønske om jeg kunne skrive litt om mine råd rundt det, så da vil jeg dele dem i dag.  Jeg er ikke blitt bekymringsfri (enda:)), men litt erfaring har jeg som jeg gladelig deler.

SKRIV NED ELLER TENK HØYT:
La oss si at du bekymrer deg for at noe skal skje.
Kan du stoppe det? Om du ikke kan stoppe det, hva kan du gjøre for å forebygge at det skjer?

– Enkelte ting kan vi ikke styre, men vi kan i noen tilfeller gjøre tiltak for å forebygge. Trene, spise sunt og sove godt for å unngå sykdom. Lese, spørre og studere for å lære noe vi ikke kan. Droppe unødvendig pengebruk for å unngå pengemangel. Ringe noen du vet du ikke har pratet med på en stund, for å oppmuntre og bygge relasjon.

Bytt ut spørsmål som «hva om jeg stryker på oppkjøringa?» eller «hva om jeg får kreft?» til «hva kan jeg gjøre for at det ikke skal skje?»

Lagre tanken på at du nå gjør det du kan, og mer kan du faktisk ikke gjøre.

AKSEPTER TANKEN OG LA DEN GÅ
Tanker kommer og går. Av og til kommer de helt overrumplende og tar fryktelig mye plass. For min del har det vært veldig banebrytende og akseptere tankene og følelsene. Rett og slett innrømme for meg selv at i dag er jeg stresset for det, lei meg for det eller lei av det. Du trenger ikke bekymre deg for alt du ikke burde føle. Alle har dager hvor tanker og følelser ikke er utelukkende gode. De forsvinner fortere om du aksepterer at de er der, før de forsvinner igjen.

SNAKK OM BEKYMRINGEN MED NOEN DU STOLER PÅ
Det å få et annet perspektiv på det du bekymrer deg for, kan være veldig nyttig og hjelpsomt. Når jeg får høre andres vinkling og reaksjon på bekymringen min, kan jeg få et mer realistisk bilde på situasjonen. Mamma og kjæresten min er mine to «terapeuter» som dytter meg i riktig tankeretning når jeg går meg vil og surrer meg inn i egen tankespinn som ikke står i stil med virkeligheten. Skal du dele en bekymring er det dog viktig å være helt ærlig. Holder du igjen noe og får hjelp, vil det bare hjelpe for alt annet enn det du holdt igjen.

Kanskje jeg skriver mer om dette senere, men dette ville jeg dele i dag.
Lykke til med lettelse av bekymring 🙂

Del gjerne!
error
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *