«JO MER DU TRENER, JO MER KAN DU UNNE DEG!» ?

«Jo mer du trener, jo mer kan du unne deg!»
…Dette utsagnet vil jeg gjerne si noen ord om.

På for eksempel en times styrkeøkt i rolig tempo med tung motstand og gode pauser eller en times gåtur i godt tempo, er det ikke en overveldende mengde kalorier vi forbrenner der og da. Økter med høy intensitet gir naturligvis høyere forbrenning under selve økten. Mindre intense økter med fokus på styrkemessig prestasjon, vil bidra mer til muskelutvikling, som igjen vil påvirke hvileforbrenningen din (ikke mye, men litt). Uansett hva slags trening du bedriver, går det uansett ikke an å belage seg kun på trening for å øke forbrenningen, uten å ha fokus på andre veldig viktige helseaspekter.

– Mange overestimerer kaloriforbruket sitt på trening og ender opp med å spise mer enn de trenger.

– Mange har også en tendens til å overdrive treningsmengden utover hva som er bra, med formål om å forbrenne så mye som mulig.

Kaloriforbruket øker selvsagt i takt med aktivitetsnivået, og kaloribehovet øker også når man er mer aktiv. Det som jeg syns blir feil, er når lysten til å forbrenne kalorier er grunnen til at man trener. Det er nemlig slik at med mindre du er Marit Bjørgen i toppform, så kan ikke treningen gjøre opp for en generelt mindre bra livsstil med feil mat og matmengde og for lite søvn.

Så det at du kan unne deg mer når du trener – det syns jeg rett og slett blir feil fokus.
Jeg syns ikke trening bør være noe vi gjør med formål om å forbrenne kalorier i det hele tatt.

Jeg anbefaler å heller se på helheten =
Tilpasset trening i passelig mengde
Tilpasset matvalg og matmengde
Tilstrekkelig med søvn

– som en investering i helsen din (og som helhet – det beste verktøyet for å oppnå målet ditt!). Et skadeforebyggende og helsefrembringende tiltak som gjør deg tilfreds og glad! Hvor mange kalorier du forbrenner på hver økt mener jeg bør være helt likegyldig. Trening i alle former (i riktig mengde) og bra mat (i riktig mengde) er bra for kroppen og helsen vår. -Og det er helt uavhengig av tallet kaloritelleren på pulsklokka viser!

Mat bør ikke være en belønning for at du har trent hardt nok eller lenge nok.
Å ta helhetlig gode valg for helsen din bør være belønningen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *