DERFOR BØR DU IKKE KOPIERE ANDRES TRENING


Skjermdump fra Paige Hathaways instagram

 

Jeg vet at mange kopierer treningsmetodene og programmene til populære fitnessfolk over alt på sosiale medier. Googler programmet til Arnold Schwartsnegger for å finne oppskriften på de gigantiske armene, eller følger slavisk med på youtube-klippene til Heidi Somers for å få hennes rumpe. Det er rett og slett fristende å kopiere det de gjør – de som ser ut slik vi selv ønsker å se ut. Logisk nok ved første øyekast.

– Her er det dog noen viktige ting vi ikke må glemme:

De har sin egen treningsbakgrunn
Mange treningsprofiler har mange års erfaring med trening, og alle har hver sin unike bakgrunn og grunnlag. Personen du kopierer rutinene til har erfaring med sin egen kropp i sekken, som antakelig har lagt grunnlaget for hvordan de trener i dag. De trente mest sannsynlig ikke likt på tidligere tidspunkt, og hadde nok trent annerledes om de hadde hatt et annet utgangspunkt enn de har. Programmet til Arnold for eksempel, ville vært overkill for en attenåring som begynte å trene forrige uke.

De kan ha andre svakheter/styrker enn det du har, og trener der etter
Bilder og øvelsesvideoer uten forklaring eller begrunnelse- det ser jeg mye av i sosiale medier. Det gjør det vanskelig for deg som følger å vite om du burde prøve det samme selv eller ei. Om du er kjempe sterk i hamstrings, så er det ikke nødvendig for deg å kjøre en egen økt fra instagramfeeden til en fitnessbabe, med fokus på nettopp hamstrings. Andres trening er mest sannsynlig lagt opp med spesifikke fokusområder og tilpasninger, og de kan være helt annerledes fra hva som er ideelt for deg.


Skjermdump fra Jen Selters instagram

 

♥ Mange av de populære fitnessprofilene bruker prestasjonsfremmende midler, i små eller større doser (jeg sier IKKE alle!)
Dette kan gi (litt avhengig av hva slags midler de bruker) dem bedre forutsetning for å tåle mer og tyngre trening, og de får raskere og bedre resultater. De kan også få unaturlig god fremgang med «ufornuftig» trening. Man kan derfor ikke bli sjokkert om programmene og rutinene til mange fitnessfolk ser helt uoverkommelig ut. De er i mange tilfeller det, for folk som ikke bruker doping. Dette er en god grunn til å ikke sammenligne seg med alle du ser på sosiale medier. Det er stor forskjell på kropper som får tilført dopingmidler og de som ikke får det.

Mange av «idolene» våre LEVER av å være «fit»
Mange har hele dagen til disposisjon for å trene, spise og hvile som de gjør fordi de lever av kroppen sin og sosiale medier. De kan bruke all sin tid og energi på sin egen fysikk. Det kan ikke sammenlignes med en vanlig hverdag som de fleste av oss har, med jobb/skole og andre gjøremål, hvor trening bare blir en brøkdel av dagen.


Stillbilde fra youtubekanalen til Heidi Somers

 

Alle har forskjellige gener
For eksempel – ikke alle responderer nevneverdig på knebøy når målet er å bygge rumpe, selv om det kanskje funker veldig bra for andre. Noen blir sterke på kortere tid enn andre. Noen bygger biceps med høyt treningsvolum, og noen med lavt. Vi har forskjellig genetikk, og treningen bør legges opp der etter for at hver enkelt skal ha best mulig utbytte av treningen.

Konklusjon = 
Få et treningsprogram som er tilpassset;
– DITT utgangspunkt og kropp
– DINE sterke/svake sider
– DIN hverdag

Om du liker å følge med på fitnessfolk i sosiale medier, la deg inspirere, men ikke kopier! 🙂

Del gjerne!
error
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *