ØKNING PÅ TRENING

Sørger du for din egen progresjon på trening?

Om du hele tiden trener med samme belastning så kan du ikke forvente verken muskelvekst eller styrkeøkning. Dette gjelder ikke bare for de som vil bli «store og sterke» men også for deg som ønsker eksempelvis større rumpemuskulatur eller større biceps, eller generelt en strammere fysikk.

Jeg snakker ikke om å gå fra 15 reps til 6 og dermed trene med tyngre vekt. Jeg snakker om å øke belastning på samme repsantall, eller øke repsantall på samme vekt. Her er et eksempel:

Du har trent med 15 kg i skulderpress de to siste ukene, 3 sett og 10 reps.  Da har du to valg som begge vil gi deg styrkeøkning:
A) Prøve å øke til 11 reps istedet for 10, med 15 kg.
B) Prøve deg på 16 kg istedet for 15 kg, 10 reps.

IMG_0424-001

Herfra kan du enten gå for A) videre og øke 1 rep i uka eller så ofte du kan, eller B), øke vekt så fort du klarer gitt antall reps (10 stk) eller mer. Eksempel:

A) Øker til 11 reps i uke 1. Klarer ikke mer enn 11 reps igjen i uke 2. Øker til 12 reps i uke 3. Osv.

B) Øker til 16 kg i uke 1 men klarer bare 8 reps. Trener med 16 kg igjen i uke 2 og klarer 9 reps. Trener med 16 kg i uke 3 og klarer 10 reps. Øker til 17 kg i uke 4. Osv.

Om du trener etter et ulineært oppsett hvor repsantallet stiger og synker fra uke til uke så krever det at du hele tiden tilpasser vekten etter det antall repetisjoner som du skal ha slik at det er tungt nok. Du skal presse deg og kjenne at det er tungt! Et ulineært oppsett er positivt fordi det gir deg sjansen til å bli kjent med din egen kropp og til å presse grenser. Et lineært oppsett (som beskrevet over) er litt mer «idiotsikkert» men krever likevel at du har fokus på prestasjon og at du presser deg.

HUSK LIKEVEL PÅ å
1. Ikke presse deg til failure. Du skal ha 1 repetisjon i reserve til enhver tid! 🙂
2. GOD TEKNIKK!

Lykke til ! ☺

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *