BELØNNER VI OSS SELV MED DE RIKTIGE TINGENE?

Vi mennesker liker belønninger, det er det ingen tvil om. Å belønne seg selv når man har oppnådd noe, er en fin måte å gi seg selv mer driv på.

…Men belønner vi oss selv med de riktige tingene?

Jeg har tenkt litt på dette den siste tiden, og bitt meg merke i at jeg ofte belønner meg selv med ting som ikke nødvendigvis er bra for meg eller som gir meg en langvarig god følelse. For eksempel; Å unne seg noe mindre sunt eller kjøpe noe unyttig og dyrt som man ønsker seg er selvsagt fint en gang i blant, men bør det brukes som en belønning? En gevinst fordi man har vært flink?

Når jeg har nådd et mål eller oppnådd noe, hvorfor er det egentlig logisk å spise noe kroppen min ikke har godt av eller bruke penger på noe jeg egentlig ikke trenger for å feire?

La oss si at jeg jogget 6 km med ny tidsrekord. For å gi meg selv en premie, gikk jeg å kjøpte en pose boller og spiste opp alle sammen etterpå. Deretter fikk jeg kanskje vondt i magen eller ble kjesken på boller i fem dager etterpå. Var da de bollene en god premie?

Jeg tror at ved å se på f.eks usunn mat og pengebruk som belønninger, vil de alltid ligge der i bakhodet å friste oss og forstyrre fokuset vårt. Det er ting vi vanligvis prøver å begrense, også skal det samtidig være noe vi jobber for å fortjene?

Hva om jeg belønnet meg selv med å sette av tid til en time med hot yoga, hjemmespa, en time alene på biblioteket, en god film under et pledd, ny stekepanne om det trengs, en jentekveld med venninner, eller en behandling på hudpleiesalong for eksempel? Belønninger som faktisk gjør meg mer glad, som gir meg noe, som er nyttig, som gjør godt og som blir til et lyspunkt og «fritime» i hverdagen.

De tingene jeg oppnår og har som mål å oppnå, er ting som jeg vet er utelukkende bra for meg. Da ønsker jeg også å belønne meg selv med en gevinst i samme kategori! Jeg vil ikke belønne meg selv for å oppnå noe bra, med noe som er mindre bra.

Det var mine mandagstanker!
Ha en FIN start på uken, og gjør noe bra for deg selv <3

1 comment
  1. […] Mat som belønning og kosDette med det mentale rundt maten henger sammen med dette. Jeg anbefaler å unngå at man bruker næringsfattig mat som belønning. Prøv heller å se på mat som et verktøy for at du skal føle deg bra, fungere bra og ha overskudd i hverdagen. Det er selvsagt lov å kose seg, og det skal man – men det er lurt å tenke over hva og hvorfor du velger å spise det du spiser (les også «Belønner vi oss selv med de gale tingene?») […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *