>FORSTÅELSEN< FOR HVA SOM ER BRA FOR DEG


Hvorfor spiser vi mer enn vi har godt av?
Hvorfor går vi opp i vekt selv om vi føler vi spiser riktig?

Hvorfor er vektnedgang og vektstabilitet så vanskelig?

Dette er kjempe interessante spørsmål, og veldig sentrale når man skal finne ut av hvorfor vi ser ut til å aldri komme i mål med vektnedgang og/eller det å bli vektstabil.

Jeg har jobbet snart 8 år i denne bransjen, og jeg har selvsagt gjort meg opp noen tanker underveis. Man møter mange forskjellige mennesker med forskjellige tanker og handlingsmønstre. Man ser mennesker som lykkes og de som ikke gjør det. Hva mangler – hvor er den røde tråden?

Hvis man observerer en slank person og demmes vaner i løpet av en dag, så er det en tydelig gjenganger. De tar gode valg både i forhold til matvalg, matmengde og aktivitet gjennom hele dagen, mer eller mindre på autopilot. De bruker lite energi på å velge det eller det og bruker minimalt med tid på å vurdere frem og tilbake. For de fleste er dette et resultat av at de har brukt tid på å etablere gode vaner, og de vet hvorfor de velger det de gjør.

Det er logisk at avgjørelser som krever lite krefter og tid av oss, er de vi tar flest av.

Så hvordan komme dit at de gode valgene er enklest å ta?

Her er min teori:
KUNNSKAP. Når du vet hvor mange kalorier det er i en hvetebolle i forhold til en kyllingsalat, og i tillegg vet og har erfart hvordan de to alternativene påvirker energien og kroppen din – da er sjansen større for at du velger salaten oftere enn hvetebolla.
Når du vet hvor mange kalorier en hel pose med nøtter inneholder, er det mindre sjanse for at du velger seks ruter med sjokolade fremfor 500 gram nøtter når du skal kose deg med noe. Kunnskap hjelper oss å tenke annerledes og å ta bedre valg.

BEVISSTHET. Er vi bevisst på våre egne mønstre og handlinger, vil det føre til generelt bedre valg.
Jeg vet at jeg blir akutt sulten i bilen på vei hjem fra jobb, og det skjer ofte. Når jeg er bevisst på dette, kan jeg enten velge å ha et eple eller gulrot liggende i bilen, eller tenke at jeg skal lage meg noe mat med en gang jeg kommer hjem. Hadde jeg ikke vært bevisst på dette, kunne jeg lett falt for fristelsen å kjøpe en snickers eller to på rema1000 på veien.

Føler du at du mangler kunnskap rundt det du spiser, så kan løsningen for deg være å tilegne deg mer av nettopp det. Se på innholdet i matvarene du velger. Skriv ned mengdene du spiser og få et overblikk. Kanskje du får noen aha-opplevelser som hjelper deg å ta andre valg i fremtiden. Om mangel på bevissthet i hverdagen er din akilleshæl, øv deg på å bli mer bevisst. Hvorfor spiste du den sjokoladen, hvorfor tok du en potet til når du var mett, hvorfor tok du heisen når du kunne tatt trappa? Still deg selv spørsmål rundt valgene du tar, og svar deg selv på om du kunne valgt annerledes.

Ønsker du hjelp til å tilegne deg mer kunnskap og forståelse? Da kan det være en god ide for deg med et tilpasset opplegg med kostplan og treningsprogram. Send meg en mail på din.pt@live.no, så kan vi se på hvordan jeg kan hjelpe deg!

God mandag !

Del gjerne!
error
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *