SLIK VET DU NÅR DU BØR GJØRE ENDRINGER

Jeg har skrevet mye om dette med kontinuitet, og hvor viktig det er å ikke ende for mye og for ofte på treningsrutiner og kosthold om man ønsker fremgang og en kropp som presterer optimalt.

…Så når er det smart å gjøre endringer?

Det er noen klare tegn du kan se etter:

TRENING:
Styrkeøkningen har stoppet helt opp (du øker verken i reps, vektmotstand eller bedrer teknikk) eller du blir svakere.
Dette kan være tegn på at du enten trener for mye eller for tungt, eller med feil teknikk. Ta en titt på totalmengden av treningen din og teknikken. Øk fokuset på teknikk og/eller reduser mengden sett pr.uke. Du vil fort merke om du føler deg bedre og får mer å gi på trening.

Du får smerter/ vondter
Kropper sier ifra når noe ikke er riktig. Får du smerter under eller etter trening bør du ta en sjekk av teknikken din, om du varmer opp godt nok og om du er bevegelig nok til å kunne utføre øvelsene i programmet ditt på en helsemessig smart måte.

Du sover dårlig og har uro i kroppen
Dette kan være tegn på at kroppen din utsettes for mer stress enn den klarer å hanskes med. Reduser treningsmengden og/eller intensiteten og øk gjerne matinntaket litt for en periode.

Du har mistet lysten på å trene
Dette er også et tegn på overbelastning. Har du et høyt stressnivå og kanskje også lite søvn i tillegg, vil kroppen takle trening mye dårligere og dermed få en reaksjon i form av uteblivende treningslyst. Gjør tiltak for å minske både mentalt og psykisk stress.

Du får fortere melkesyre eller blir fortere andpusten/ utslitt
Kroppen har mindre krefter å by på. Dette kan også komme av et for høyt stress. Stress regnes som alt kroppen utsettes for. Trening, lite søvn, mentalt stress, feil kosthold m.m. Kanskje du bør øke matinntaket, legge inn en ekstra hviledag og/eller redusere treningsintensiteten for en periode.

KOSTHOLD:
Du føler deg «tom», energiløs og tiltaksløs
Ikke nødvendigvis som en konsekvens av dårlig kosthold, men det kan være kroppen jobber med prosesser du ikke vet om selv. Når man føler seg redusert, kan det lønne seg å øke inntaket noe. Prøv da med å øke karbohydratinntaket, gjerne fra kilder som frukt og grønt. Sjekk også at væskeinntaket ditt er optimalt.

Du er konstant oppblåst og har ubehag
Merk deg når du blir oppblåst, hva har du spist? Skriv det ned. Er det matvarer så utpeker seg som triggere, prøv å kutte dem ut for et periode. Typisk mat som kan gjøre oss oppblåst er løk, hvitløk, blomkål, egg, kål, søtningsstoffer og erter. Det vil ikke si at man bør kutte det helt ut. En reduksjon i inntaket hjelper for de aller fleste. Oppblåsthet kan også komme av stress, lite søvn, lite aktivitet og menstruasjonssyklus, så se også på om disse kan ha påvirkning i din situasjon.

Du får hyppig løs mage
Merk deg når dette skjer og skriv ned hva du har spist. Prøv herfra å finne ut hvilke matvarer som trigger, og reduser inntaket. Matvarer som kan trigge dette er blant annet kaffe, svisker og pastiller. Stress kan også påvirke magen og magesyren, så sjekk også om noe kan gjøres her.


Kropper har tydelige signaler, så vår jobb er å lytte til den.
Du kjenner kroppen din best! Ta grep når du kjenner det er på tide 🙂

Del gjerne!
error
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *