KROPPENS EGNE LYKKEPILLER

Lykkehormoner – kroppens egne lykkepiller!
Hvilke oppgaver har de i kroppen og hva kan du gjøre for å øke mengden?

DOPAMIN – «Belønningshormonet» – Produseres i binyrene og i hjernen der det fungerer som nevrotransmittere, de som gjør det mulig for hjernecellene å kommunisere med hverandre.
Hvordan øke mengden – Få nok søvn og få i deg aminosyren tyrosin (kylling, fisk, egg, avocado, spina, brokkoli, erter, bønner, linser). Ha nærhet med noen du er glad i, eller kos med et kjæledyr (ja, faktisk! :D)

SEROTONIN – produseres først og fremst i tarmsystemet. Det påvirker alt fra hukommelse, humør, apetitt og fordøyelse.
Produksjonen av serotonin er forbundet med vitamin B6 og aminosyren tryptofan. Tryptofan er en essensiell aminosyre (kroppen produserer den ikke selv) og man får det gjennom mat som egg, laks og nøtter.

ENDORFIN – produseres i sentralnervesystemet og i hypofysen. Endorfin er kroppens egne smertestillende, og den kjemiske strukturen minner om morfin og opium. Endorfin påvirker de hjernecellene som vanligvis sender smertesignaler, til andre deler av hjernen.
Hvordan øke mengden – Vær fysisk aktiv, spis mørk sjokolade (i moderate mengder).

Har du et hormonsystem i balanse vil du føle deg tilfreds, glad, energisk og opplagt. Råstoffer til hormonene får du automatisk hvis du spiser sunt og variert. Hvis du i tillegg har gode personlige relasjoner, begrenset bruk av sosiale medier, får nok søvn og er fysisk aktiv, er du virkelig på riktig spor!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *