Slik får du i deg NOK mat!

Etter innlegget på søndag hvor jeg forklarte hva som skjer i kroppen når man spiser for lite, føler jeg det er på sin plass med et innlegg hvor jeg gir tips til hvordan du kan unngå nettopp dette.

Noen av oss overvurderer hvor mye mat vi faktisk trenger, mens andre undervurderer det, og gjerne også i veldig stor grad. I tillegg er det lett å bli forvirret av kroppens signaler, spesielt hvis man har gått over lang tid og spist for lite, slik at sult og metthetsfølelsen ikke er helt «i vater».

Først og fremst – finn ut hvor mye du faktisk trenger.
Her vil jeg anbefale å oppsøke en fagperson. Det finnes mange kalkulatorer på nett og på apper som kan gi deg tall på hvor mye du trenger av de forskjellige næringsstoffene, men utifra hva jeg har sett så er de ikke alltid til å stole på. En fagperson kan regne det ut for deg, i tillegg til at de kan bruke skjønn utifra egen erfaring og kunnskap – noe som er mye mer enn en formelbasert kalkulator kan.

Når du vet hvor mye mat du trenger i løpet av en dag, er det lurt å tenke over når på dagen du har behov for mest næring. Når er du mest sulten? Jeg skrev et eget innlegg om måltidsrytme, så det kan du lese HER. Planlegg slik at du har så faste tider på måltidene som mulig. Kroppen trives med rutiner, og da vil også sult- og metthetsfølelsen vende seg til rytmen og mest sannsynlig melde sin ankomst.

Ikke dropp måltider! Dette er viktig. Kroppen din blir så glad når den får jevnt med næring, og om du snyter den for et måltid vil du merke det på hvordan du føler deg. Vi trenger energi gjennom hele dagen!

Unngå kullsyreholdig drikke mellom måltider dersom du sliter med at du «aldri blir sulten». Kullsyre fyller magen og lurer deg til å tro at du ikke har plass til mat.

Lag deg delikate matpakker med på jobb og gjør måltidene til noe hyggelig. Inviter noen på middag eller lag mat sammen med venner eller kjæreste. Matglede er en reell greie, og absolutt noe vi bør ta på alvor. Om du hater å kokkelere, kan du søke rundt på matblogger for å finne sunne, enkle oppskrifter.

Ikke bruk sulting som straff! Dette er det viktigste av alle disse punktene. Ikke sett deg selv i en situasjon hvor du straffer deg selv med å ikke spise. Mat er en livsnødvendighet og bør ikke brukes som avstraffing. Kroppen din er uskyldig, ikke la ting som plager deg gå utover den! Er du frustrert eller lei deg over noe, prøv heller å avreagere ved å rydde, vaske, gå deg en tur eller snakk med noen. Problemet er aldri selve maten – da er det heller ting vi må rydde opp i topplokket vårt.

Med det ønsker jeg deg en god tirsdag! og NYT maten 😀

Del gjerne!
error
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *