Sunnere snacks VS. «ekte» godteri = hva er egentlig best?

«Sunnifiserte» oppskrifter og erstatninger for vanlige søtsaker, kaker og kjeks har vært i vinden i lange tider. De har florert rundt på blogger, instagram og snapchat så lenge jeg kan huske. En god del sunnere snack- oppskrifter har blitt delt her på hjemmesiden også.

Men… Er denne sunnere snacksen egentlig sunnere, og kan det bli for mye?

La meg først forklare hva jeg mener med sunnere snacks:
Erstatninger for kaker, bakverk, sjokolade og lignende som er søtet med kunstig søtning og hvor mel gjerne er erstattet av mandelmel, kokosmel, havremel og lignende, og som ofte også er tilsatt proteinpulver.

Jeg ble litt i tankeboksen her en dag, og drøftet litt for meg selv rundt dette. For om disse erstatningene for søtsaker blir daglig kost, er det egentlig så bra?

For mye av noe er aldri bra. Det er en regel jeg lever etter og tror på. Hvis det å lage noe sunnere snacks fører til at du spiser tre ganger så mye som du ville gjort av noe med sukker, så går vinninga litt opp i spinninga.
Personlig er jeg forkjemper for at søtsaker (mindre sunne og også sunnere søtsaker) bør være forbeholdt en dag eller to i uken, og ikke som hverdagskost. Søte ting vi spiser har en tendens til å trigge sultfølelse og søtsug, noe som slettes ikke er bra om man ønsker å ha et sunt og næringsrikt kosthold. Hverken raffinert sukker eller kunstig søtning er noe kroppen trenger. Da syns jeg det er logisk at man bør spise mindre av det og mer av næringsrike matvarer om man ønsker å gi kroppen godt med næring.

Så er det en gang slik at man av og til har lyst på noe ekstra godt og søtt. – Noe som er fullstendig innafor selv om man vil leve sunt! Bør man da velge noe «sunnifisert» eller «ekte vare»?

Personlig syns jeg det handler om preferanse og timing. Selv lager jeg gjerne sunnere versjoner av ting rundt juletider for eksempel, når det generelt er mye søtt som inntas. Da er det kjekt å ha noe å spise (og å by på) som har lavere sukkerinnhold. Det er også kjekt å lage noe sunnere snacks hvis man er veldig søtsugen og man vil være litt påpasselig med kaloriinntaket. Da er det dog viktig å tenke på det jeg nevnte over her – at man likevel passer på mengden.

Jeg er fan av å nyte ekte vare hvis man foretrekker det, og heller ha fokus på måtehold. Alt trenger ikke å gjøres sunnere. Iblant er det helt ok å nyte noe med ekte sukker og lite protein rett og slett fordi det smaker godt. Andre ganger kan man fint kose seg med å lage noe sunnere om man ønsker det.

Bottom line vil jeg si er: MÅTEHOLDEN NYTELSE. La søtsakene – ekte eller erstatninger – være forbeholdt kos og ikke hverdagskost. Nyt når du først spiser, og ikke overdriv med noe. Basen i et sunt kosthold mener jeg bør være gode råvarer som er nyttig for kroppen. Så kan «kremen» være søtsaker og kos i moderate mengder.

Liker du søte ting kan du fint lage deg deilige smoothier, gresk yoghurt eller havregrøt med topping av bær, honning og kakaonibs og ha det med i basen i kostholdet ditt. Så kan søtsakene fylle godteskåla en kveld eller to i uka 😉

God mandag! <3

Del gjerne!
error
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *