Misforståelsen rundt variasjonsprinsippet

Du har helt sikkert hørt om de syv treningsprinsippene. Dette er grunnleggende retningslinjer for optimal treningsplanlegging og treningseffekt. Jeg har ikke klart å finne ut av hvem som har utarbeidet dem, men de er solide og faglig basert. Ett av prinsippene kalles variasjonsprinsippet, og er etter min oppfatning, et av dem som mistolkes mest av dem alle.

Derfor vil jeg skrive litt om det i dag!

Slik beskrives prinsippet om variasjon;
«Variasjon er viktig både for både treningseffekt, motivasjon og velvære. Du kan fort bli lei dersom du gjør det samme om og om igjen. Variert trening er utfordrende og motvirker ensidige belastninger, og er dermed skadeforebyggende. Ensidig treningspåvirkning kan føre til stagnasjon i prestasjonsutviklingen fordi kroppen etter en gitt tid har tilpasset seg denne belastningen. Det er av den grunn smart å av og til bytte ut eller supplere mye brukte styrketreningsøvelser, spenstøvelser med nye treningsøvelser»

Kroppen vår er skapt til å gjøre en haug med forskjellige bevegelser, og i teorien skal vi kunne gjøre dem uten smerter eller (selvpåførte) begrensninger. Å trene med forskjellige bevegelser og å utnytte kroppens bevegelsespotensiale er derfor veldig lurt for å opprettholde god helhetlig funksjon.

Det er dog blitt en stor misforståelse rundt dette hvor mange tror at variasjonsprinsippet går ut på at man bør variere treningen hele tiden for å «sjokke» kroppen slik at den blir tvunget til å utvikle seg. Dette er feil. Kroppen presterer best med kjente bevegelser og utvikler både styrke og muskelvolum bedre når bevegelsen er innøvd (da man også kan øke belastningen på bevegelsen ytterligere og dermed presse seg mer). Men- det betyr ikke at man kun skal gjøre et fåtalls bevegelser dag inn og dag ut. Det er lurt å bruke kroppen allsidig og variert, og ikke låse seg fast i få, faste bevegelsesmønstere. Skal man bli sterk i knebøy så bør man trene knebøy og varianter av den, det er et faktum. Det er samtidig lurt å bruke kroppen til for eksempel gåing i ulendt terreng, trappegåing, å sitte på huk, raske vendinger og fraspark, for å nevne noe. Dette er alle varierte bevegelser som er med på å bedre kroppens totale funksjon.

For å sette det på spissen – om du tar 200 kg i benkpress men ikke kan sitte på huk, har du da hatt generell god trenings- og helseeffekt, eller har du bare blitt veldig sterk i benk?

Variasjonsprinsippet handler ikke om å bytte ut øvelser på gymmet hele tiden og aldri ha kontinuitet i noe. Det vil bare gjøre deg, i beste fall, litt god i mye. Det handler om at vi bør bruke kroppen allsidig for å få en funksjonell kropp som presterer generelt bedre når den fungerer til flere ting.

Tren fokusert på det du ønsker å bli god på, men bruk også kroppen generelt og utnytt ditt fulle bevegelsespotensiale!

God mandag! 😀

Del gjerne!
error

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Post Navigation