Tren opp viljestyrken

Viljestyrke – noe en og en hver av oss til tider kan føle at er en stor mangelvare. Hvorfor kan vi ikke la den sjokoladen være og hvorfor kan vi ikke bare få ræva opp av sofaen og ut på joggetur?

Vi mennesker liker komfort. Punktum.

Det er likevel et faktum at litt for mye komfort over tid ikke blir så komfortabelt likevel. Latskap og økende kroppsvekt er ikke noe vi nødvendigvis setter veldig stor pris på og nyter godene av.

Så, hvordan kan man trene opp viljestyrken?

Hold løftet til deg selv
Jeg mener at det handler mye om det å holde løftene man gir seg selv. Rett og slett det å være en person du selv kan stole på. Har du lovet deg selv å trene tre økter denne uka? Vær den som gjennomfører det du har lovet. Har du lovet deg selv å ikke spise deg overstadig mett? Vær tro mot deg selv og stopp når du er mett! Det er veldig ofte slik at viljestyrken vokser når vi erfarer at vi faktisk kan levere, og da er det fint å starte der – med løftene til deg selv. Kan du levere èn gang, så kan det være viljestyrken er sterkere neste gang du står ovenfor et valg, fordi du vet du har klart noe før.

Kjenn svakhetene dine
– og legg en plan der etter
. Det krever mye energi å ta bevisste valg hele dagen, og det er ingen hemmelighet at i visse situasjoner er det lettere å gi etter og ikke la god viljestyrke stå for valgene vi tar. Hvis man er sulten i bilen på vei hjem fra jobb for eksempel. Da blir den sjokoladen på bensinstasjon ekstra lett å velge. Hvor er svakhetene dine? I hvilke situasjoner ender du oftest opp med å gi etter for dårlige valg? Kartlegg dette og legg opp til at disse situasjonene ikke oppstår. Er du den sultne i bilen, så kan det være en løsning å ha med seg frukt i veska. Er du den som fort dropper trening etter jobb, pakk treningsbaggen dagen før eller avtal en økt med en venn!

Spør deg selv «hvorfor» når du er i ferd med å ta et dårlig valg
Når du står med hånda på isen i frysen, spør deg selv hvorfor du er i ferd med å gjøre det. Når du er i ferd med å droppe trening, spør deg selv hvorfor. Som regel kan vi ikke gi oss selv særlig gode grunner til at det er lurt å gjøre. For eksempel; Hvorfor er jeg nå i ferd med å droppe trening til fordel for sofaen? Fordi jeg er slapp og ikke orker. Fordi jeg er trøtt og har sovet lite. Fordi jeg heller kan trene i morgen. Ingen av disse er gode nok grunner, og det vil øke viljestyrken din når du blir bevisst på nettopp det.

Gi det ti minutter
Sitter å krangler med viljestyrken over chipsen i skapet som du vet at du egentlig ikke trenger, men bare kjesker på? Gi det ti minutter. Gi viljestyrken litt tid til å fortelle deg at det ikke er nødvendig, at du kan vente til lørdag, at chipsen ikke vil ta deg nærmere målene dine. Ti minutter kan virke lenge, men min erfaring er at de minuttene kan kortes ned for hver gang dette skjer. Fornuften i viljestyrken blir sterkere!

Dette kan jeg skrive mye mer om, men jeg håper dette kan hjelpe dere litt på vei 🙂 Lykke til og god onsdag! 🙂

Del gjerne!
error
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *