Matglede – hva betyr egentlig det?

Gjennom alle år siden jeg først ble interessert i trening og kosthold har jeg prøvd en hel del dietter, spisemønstere og rutiner. På evig jakt etter denne ene dietten som skulle ta meg direkte til mål. Det har vært alt fra strikte fitnessdietter, lavkarbo, PSMF, steinalderkosthold, herbalife, periodisk faste, 5:2 dietten, også videre også videre. Alt jeg har prøvd har stort sett vært midlertidig, og det med god grunn.

For hva har ofte dietter til felles?
(Uholdbare) restriksjoner som vi i bunn og grunn ikke trives med!

Det tok meg mange år før jeg til slutt «ga opp» dette diett-maratonet og måtte innse at jeg trives best med å spise etter egen fornuft og intuisjon. Dette inspirerte meg til å sette opp kostplaner slik jeg gjør i dag, basert på hva slags mat hver enkelt kunde liker. Det kan være innmari fristende å ty til dietter når man oppdager at det har sneket seg på 4-5 kg og man får et øyeblikk at desperasjon for å få dem av igjen. Det er typisk oss mennesker å falle for raske løsninger som bare gir oss resultater i en fei, selv om det ekstremt sjelden blir varige resultater.

Dersom du blir fristet til å hive deg på en ekstremdiett så kan du jo stille deg selv spørsmålet; Hva gjør jeg når denne dietten er gjennomført?

Det er der trivsel og matglede kommer inn. To ting jeg vil påstå at du faktisk MÅ ha for å lykkes med et sunt kosthold over tid. Det er helt greit å prøve forskjellige dietter for moro skyld, men vær klar over at de er midlertidige og at du bør ha en plan for tiden etterpå- dersom du ønsker varige resultater. Min anbefaling er å finne en balansert måte å spise på som gir deg matglede, nok energi og som passer inn i hverdagen din. Disse elementene sammen vil gi deg trivsel. Og trivsel er avgjørende for at du skal klare å leve med det livet ut.

Matglede for meg betyr
– At jeg koser meg med det jeg spiser
– At jeg gleder meg over å gi kroppen min god næring
– At jeg kan sette pris på både hverdagsmat og helgekos
– At jeg kan nyte mat med venner og familie
– At jeg setter pris på og gleder meg til hvert måltid
– At jeg ikke er redd for enkelte matvarer eller makronæringsstoffer

For hva er egentlig gevinsten i å mistrives med kostholdet sitt? Det finnes ingen grunn i verden som er god nok for at man skal pine i seg mat og si nei til alt som er godt!

Dette brenner jeg så innmari for å formidle til kundene mine. Mat er en av livets store gleder, og man kan fint ha matglede selv om man har satt seg et mål! Ned i vekt? Ingen problem! Du kan fortsatt spise god mat og det du liker, så lenge det er i riktig mengde. Flere av kundene mine har for eksempel brunost, mørk sjokolade, sjokolademelk og smør på skiva oppskrevet i kostplanen sin uten at det hindrer dem i å nå målet sitt. Det handler om mengde, og det handler om å gi kroppen nyttig næring, samtidig som man også unner seg mindre næringsrike matvarer.

Med det ønsker jeg deg en matglad og fin mandag! <3

Del gjerne!
error
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *