Følge en tilpasset kostplan – fordeler og ulemper

Å ha kontroll på matinntaket sitt er svært nyttig hvis man har noe spesifikt man vil oppnå. Enten om det er å redusere fettprosenten, å gå opp i vekt eller å finne en energibalanse. Jeg lager ukentlig tilpassede kostplaner til mennesker med forskjellige mål. Jeg får også ofte spørsmål om en tilpasset plan satt opp av meg kan passe dem, eller om de bør prøve seg frem selv. Det vil jeg snakke litt om i dag! Jeg skal ta dere gjennom både ulemper og fordeler ved å følge en tilpasset (ikke generalisert) kostplan.

Fordeler ved å følge en tilpasset kostplan:
Man får god oversikt og et tilrettelagt opplegg
Man får en god oversikt over hvor mye man bør spise for å oppnå det man ønsker, samt en tilpasset fordeling av makronæringsstoffene protein, karbohydrat og fett. Jeg tilpasser alltid planene med mat som hver enkelt kunde liker og tar hensyn til allergier og intoleranser

Man får bedre innsikt i matmengder og porsjonsstørrelser
Ved hjelp av et tilpasset opplegg får man bedre innsikt på hvor mye man faktisk trenger av hver matvare og hvilke porsjonsstørrelse som er passelig for seg selv. Dette får jeg mye tilbakemelding på at kunder setter stor pris på og som de tar med seg videre.

Man slipper å være usikker på egne avgjørelser
Når matmengden er satt slipper man å bruke unødvendig med tid på å vurdere frem og tilbake hva som er riktig og galt for hver måltid. Da kan man enkelt bare velge et av alternativene i planen, så vet man at man har fått i seg det man skal.

Man kan kose seg med mat man liker i fornuftig mengde
Det finnes ikke «neimat», kun gale mengder. Når jeg setter inn mat som kunden liker i planen, får de en forståelse av at alt kan spises, så lenge det er i rett mengde tilpasset deres mål. Det å ikke få servert en «neimat» liste er noe de fleste setter stor pris på.

Man vil kunne nå målet sitt fortere enn om man ikke hadde en konkret plan
Har du et opplegg tilpasset deg og målet ditt og følger den, er det større sjanse for å nå målet ditt raskere og på en mer behagelig måte med minst mulig prøving og feiling. Dette kan spare deg for både tid, krefter og frustrasjon.

Potensielle ulemper ved å følge en kostplan;
– Man blir «besatt»
Enkelte opplever å bli helt besatt og opphengt på et ekstremt detaljert nivå. Dette er ikke nødvendig for å få resultater for de aller fleste. Om man velger paprika eller tomat er uvesentlig, og man bør passe seg for å gå i fallgruva med å bli for detaljfokusert. Det har noe å si om man har 50 eller 100 g ris, men ikke om man har villris eller fullkornsris, for å komme med et eksempel. Å være alt for streng med detaljene kan i verste fall gi deg et anstrengt forhold til det og gi deg en dårlig opplevelse.

– Man kan føle seg «låst»
Å følge en plan med eksakte mengder kan for noen oppleves restriktivt, selv om de har mat på planen som de selv liker og trives med. Man er gjerne vant med å spise fritt uten å ha kontroll på noe spesielt, og da kan overgangen til et fast oppsett oppleves som en stor kontrast. Noen liker rett og slett ikke tanken på å ha begrensninger på mengde. I disse tilfellene må man spørre seg selv; Er jeg villig til å følge et tilpasset opplegg en stund for å lære meg gode matvaner, eller vil jeg spise fritt og akkurat som jeg vil? Sistnevnte vil dog ikke gi deg noen garanti for at du når målet ditt, med mindre du har god intuitiv kontroll på matinntaket.

Jeg håper det var oppklarende! 🙂

Det å følge en tilpasset kostplan vil jeg si kan være positivt for de aller fleste så lenge man har riktig innstilling. Ønsker man å nå et spesifikt mål eller bare få orden på kostholdet sitt så er det et helt supert verktøy. Trives man best med å spise som man vil, så kan det oppleves begrensende.

Er du interessert i en personlig tilpasset kostplan, og/eller kanskje mer info om hvordan jeg tilpasser? Kontakt meg på mail: din.pt@live.no og merk mailen med «info kostplan» ! 🙂

Del gjerne!
error
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *