Når du vil gjøre noe, men ender opp med å gjøre noe annet

Høres det kjent ut?
Du har bestemt deg for å ikke spise sjokoladen i skapet, men så ender du opp med å gjøre det likevel?

Du var kjempe motivert på søndag kveld og bestemte deg for å trene på mandag morgen, men så endte opp med se på en serie istedet?

Dette skjer fordi vi alltid har en grunn til å gjøre det vi gjør. Det er dessverre ikke så enkelt at vi automatisk mister lyst til å gjøre alt som er «ufornuftig» bare fordi vi har lyst til å gjøre noe fornuftig. Så ensidig er det ikke. Du har nok veldig lyst til å la sjokoladen ligge, men samtidig har du også lyst på den og derfor spiser du den.

Jeg har filosofert mye over dette den siste tiden. Både fordi jeg selv stadig har tatt meg selv i å ta mindre gode valg selv om jeg vet bedre, og fordi kunder stadig forteller meg om sine impulsive og mindre gode valg både i forhold til mat og trening. Hvorfor kan vi ikke bare velge det som er smart når vi vil lykkes? Hvorfor er det så vanskelig å stå i mot fristelsen til å velge bort det som er bra for helsa?

Jeg tror det ligger noe bak disse spørsmålene;
Hvilke situasjoner eller følelser får meg til å få lyst på godteri eller droppe trening?

Det kan være fysisk eller mentalt stress, vonde følelser, tankekjør, lite søvn eller sosialt samvær hvor mat eller avslapping er sentralt. Kanskje har du hatt en dårlig dag eller fått en dårlig nyhet. Dette kan være med å påvirke hva du føler du har behov for. Å spise noe søtt og godt eller sone ut med Netflix kan virke som den beste kuren for å komme bort fra det du kjenner og føler på.

Evnen vår til å ta avgjørelser blir svekket når hodet er utslitt. Det påvirker naturligvis hva slags valg vi ender opp med å ta. Selv om vi vet hva vi burde gjøre så kan det virke som en mer tilgjengelig løsning å ty til kortvarig glede. Som for eksempel Netflix og godteri. Om man er bevisst på når beslutningsevnen er svak, er det mulig å være føre var. Vet du at du har en hektisk dag i møte for eksempel- planlegg noe hyggelig på kvelden. Sett av tid til noe du gleder deg til. Vet du at du har en telefonsamtale i vente som du gruer deg til- avtal en telefondate med en venn eller venninne som du vet vil lette humøret etterpå.

Hva forbinder jeg (eksempelvis) Netflix og godteri med?

Avslapping, avkobling, belønning, kos? Mest sannsynlig en av disse. Det er naturlig at man velger den løsningen som man vet tilfredsstiller behovet man har. Enten om det er avslapping og kos etter en stressende dag eller avkobling fra tanker man ikke vil tenke.

For å bryte uvaner med usunt matinntak og inaktivitet og erstatte det med næringsrik mat og aktivitet, tror jeg det er viktig å være bevisst på dette. Vi har behov for forskjellige ting til forskjellig tid, og om man overser egne behov vil det bli vanskelig å skape nye vaner. Om vi tilfredsstiller egne behov med noe som er sunt og bra for oss fremfor mindre sunne valg, vil det ikke oppleves som et offer eller som at vi gir slipp på noe.

Hva kan erstatte uvanene dine?

Behovene dine vil ikke forsvinne selv om du bestemmer deg for å overstyre dem eller slutte med ditt og datt. Tenk heller over hva som kan erstatte uvanene du har for å tilfredsstille egne behov. Kanskje en treningsøkt, et kafebesøk, en lengre telefonsamtale med en venn, en fruktsalat eller en god bok? Hva kan gi deg følelsen du er ute etter?

For min del vet jeg at jeg har et stort behov for både avkobling og en form for belønning til stadighet hvis jeg har jobbet i mange timer eller hatt en lang dag med mange gjøremål. Jeg kunne valgt å få avkoblingen og belønningen fra Netflix og en skål med godteri på sofaen hver gang, men det ville ikke gitt meg noen god følelse i lengden. Når jeg er bevisst på dette så velger jeg gjerne å gå meg en tur i skogen alene istedet. Det er min beste måte å koble av på samtidig som jeg nyter en stille stund i eget selskap. Da får jeg tid for meg selv hvor jeg legger fra meg alt av jobb og ansvar hjemme. Jeg tar meg rett og slett en time out og er utilgjengelig for en stund. – Og det unner jeg meg selv!

Det hender selvsagt for alle at man av og til glemmer alt av fornuft fordi man er desperat etter å distansere seg fra ett eller annet. Det er menneskelig. Jeg opplever likevel at det skjer sjeldnere når jeg er bevisst på dette og hva jeg har behov for. Det finnes alltid en god måte å tilfredsstille behovene våre på og det er lettere å ta gode valg når man har gitt seg selv svar på spørsmålene over.

Med det ønsker jeg deg en fin (og tilfredsstillende) mandagskveld 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *