Langtur på barnevandrerstien

Mange kjenner sikkert til barnevandrerstien som går gjennom 8 kommuner i Agder. Stien er totalt 163 km lang og er merket med symbolet på bildet under neste avsnitt. I går bestemt jeg og mamma oss for å gå en av etappene fra Ålefjær til Jegersberg. En helt nydelig tur i variert terreng.

Barnevandringen oppstod i en landsdel hvor mennesker levde i generell fattigdom, mange i stor nød. Årsakene er sammensatte, men begrunnes gjerne med en uvanlig sterk befolkningsøkning i området, og gårder som stadig ble mindre. Flere familier i indre bygder vest på Agder måtte sende de eldste barna til Austlandet – Kristiansands området og østenfor – for å arbeide. Her var gårdene gjennomgående større og menneskene mer velstående.

Slik oppstod begrepet barnevandring. Barn som vandret var helt ned i 7 års alderen, og på Austlandet arbeidet de med fjøsstell, matlaging, slåttonn, snekring og gjeting. Barna vandret mellom 15 og 20 mil, som oftest flere i samme følge. De dro hjemmefra i april og vendte gjerne ikke hjem igjen før i november. Fenomenet på Sørlandet er sannsynligvis unikt i Norge, og vedvarte frem til ca. år 1910. Da startet og utvandringene til Amerika.
Kilde: barnevandring.no

Mamma og pappa har sommerhytte i Ålefjær, så vi gikk derfra og over justvik og endte til slutt opp i Jegersberg. Stiene var godt merket og fine å gå på hele veien. Totalt gikk vi 15 km fra start til endes og med gode pauser og nistemat underveis brukte vi ca 4,5 timer. Jeg syns det er utrolig spennende å gå denne veien å tenke på forhistorien som er veldig rørende og spesiell. Her gikk de små barna for å komme seg på arbeid og tjente til livets opphold.

Hele stien er som sagt på totalt 16,3 mil og er oppdelt i flere etapper. Det hadde vært utrolig moro å gått hele veien en gang og overnattet underveis. Om du søker opp barnevandrerstien på google finner du kart og veibeskrivelse. Kanskje du kan gå en etappe fra der du bor?

Jeg og mamma tok det som en dagstur og koste oss veldig underveis. Det var også mye fint å se på stiene, spesielt når været var så fint som det var. Jeg anbefaler virkelig å prøve det ut!

Ønsker deg en fin fredag <3

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *