Kunsten å ta gode matvalg

Vi står på valg mange ganger om dagen.
Hva skal jeg spise?

Hva vi velger å spise og i hvilke mengde er veldig avgjørende for hvordan vi føler oss, energinivået, yteevnen, humør, treningsresultater, søvn, hormonbalanse, fettprosent og kroppsvekt. Det er ingen hemmelighet at matvalgene vi tar kan ha enormt stor påvirkning på livet vårt. Nettopp på grunn av dette er jeg en stor forkjemper for å lære seg kunsten å ta gode matvalg.

Å få inn gode vaner i den daglige rutinen mener jeg er aller viktigst. Som en grunnpilar i et godt kosthold. Evner du å ta gode valg og sette sammen balanserte og næringsrike måltider på daglig basis har du allerede nailet veldig mye. Å bevisst starte dagen med et proteinrikt og mettende måltid vil gi deg en god start, og følger du på med en bra sammensatt lunsj som metter vil det også bli enklere å ikke velge noe raskt og mindre sunt fordi du er utsultet til middag. Spiser du en næringsrik og god middag er det også mindre sjanse for å småspise og rote i skapene på kvelden fordi du er kjesken, men heller velge en smart kveldsmat når det er tid for det. Du skjønner tegninga. Faste, fornuftige måltider gjør at både overspising, snacking og småspising mindre fristende.

Om du gjør et godt forarbeid å
1. Fyller kjøleskapet med sunne matvarer, vil det bli mye enklere å få inn disse måltidene også. Det bevisste matvalget starter derfor i det du trår inn i butikken. 2. Skriver du en handleliste og lager en ca plan på ukens måltider, har du lagt et solid grunnlag for at du skal klare å ta gode valg gjennom uka. Følger du disse to rådene er du kommet veldig langt!

Utfordringene starter gjerne når man er på farten og vekke fra sitt eget kjøkken eller når man er ute på noe og blir akutt sulten. Fra naturens side er det nærliggende å velge noe som gir oss rask energi, som for eksempel sjokolade eller boller. Helt impulsivt vil du kunne oppleve at det popper opp i hodet som første og beste valg. Det er i disse situasjonene man bør trene seg opp til å tenke èn gang til. To gode råd til disse situasjonene er å 1. alltid ha noe sunt tilgjengelig i veska eller i bilen. Det kan være frukt, grønnsaker, YT proteinshake eller en liten pose nøtter. Om du må innom en butikk, 2.prøv å tenke fornuft fremfor ren lyst. Står du på Deli deluca og stirrer på bollene, tenk heller hva kroppen har nytte av. Velg en skyr, en frukt eller en proteinbar om så. Ja, dette krever en grad av selvdisiplin. Men om man øver på det så blir man bedre på det!

Også har vi disse sosiale lagene da…
Hva man blir servert hos andre kan man ikke ha kontroll på naturligvis. Det bør heller ikke være noe alternativ å bli hjemme for å unngå å stå på valg (!!). Så hva gjør du når boret foran deg bugner av alt mulig greier som roper på deg som et englekor? Det er egentlig ikke noe problem. Du kan fint spise alt du får servert, så lenge du er bevisst på mengden. Her kommer noen flere råd; 1. Om du kan har muligheten, prøv alltid å velge proteinrike matvarer først. Det gir kroppen byggestener og metter godt. 2. Se også etter grønnsaker, for det har alltid kroppen godt av og det skal mye til å spise for mye. Tallerkenmodellen hvor man har halvparten grønnsaker er alltid en god idè. Du får ikke bare i deg masse vitaminer, mineraler og fiber, det blir også automatisk mindre plass til andre ting. Om du står ovenfor et kakebord sendt direkte fra himmelen så trenger du absolutt ikke avstå totalt. Prøv heller å 3. ta litt av hver ting som frister mest. En liten smak kan være nok til at du kan nyte det maksimalt uten å føle deg påkjørt av metthet og ubehag! Og om kakebordet også byr på frukt eller bær – 4. velg en større mengde frukt og bær, så får du hentet inn både god smak kombinert med vitaminer og mineraler der også 😉

Om man klarer å tenke litt langsiktig når man velger mat og mengde så har du mulighet til å komme frem til hva slags følelse valget ditt vil gi deg. Du vet det egentlig godt – om du spiser en halv (eller hel for den saks skyld) oreokake så er det kjempe godt der og da, men sjansen for å bli kvalm og uvel er der hundre prosent. Er gleden da like stor? Mest sannsynlig ikke. Om du velger halve tallerkenen med frukt og resten med et lite stykke oreokake og et lite stykke ostekake, vil du høyst sannsynlig sitte igjen med følelsen av at du er tilfreds både med at du har spist noe som er bra for kroppen og noe som smakte himmelsk, i moderat mengde.

Å bli bevisst krever trening og repetisjon. Du må regne med å ha dager hvor du omtrent tar utelukkende gode valg fordi du er bevisst og andre dager hvor du går med trynet først i kakefatet. Begge deler er en del av reisen mot å bli mer bevisst på egne valg og å skape gode rutiner. En utrolig viktig del av treningen er å gi seg selv skryt for alle gode valg, og å ikke høvle seg selv med nedlatende tanker om man skulle gå på tryne. Spis er spist, også må man heller gjøre seg opp noen tanker om hva man skal velge neste gang sjansen byr seg. Jo mer bevisst du blir, jo enklere er det å ta gode valg oftere. Det bør aldri være rom for dårlig samvittighet. Det hjelper nemlig ingen verdens ting. Bygg videre på gode valg og tilgi deg selv for de mindre gode valgene. Se på det som en reise og tenk at du hele tiden kan lære noe. Et feiltak er ikke et skritt tilbake, det er heller en ny sjanse for å få ny lærdom.

Har du et ønske å om å danne gode matvaner og bli en mester på å ta gode matvalg? Start i dag! Her og nå! Ønsker du hjelp med å lære mer om hva du bør spise og i hvilke mengde, send meg en mail på din.pt@live.no, så skal jeg forklare deg mer om hvordan jeg kan hjelpe deg 🙂

GOD TIRSDAG!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *