NÅR DU VET BEDRE – GJØR BEDRE!

Først og fremst vil jeg si at tittelen ikke bare kan knyttes til det jeg skal skrive om kosthold lengre nede, men også til det syke vi opplever i verden i dag. Det er VILT at noen mener at de har retten på å fastslå andre menneskers verdi og enda sykere er det at det fastslås ut ifra hudfarge. Hvordan er det mulig? Hvem har gitt disse menneskene denne makten? Problemet er at vi har fri vilje og vi kan hate hvem vi vil. Jeg håper dette som har skjedd kan være en oppvekker for alle som noen sinne har vært i tvil – ALLE liv er like mye verdt, uansett farge. Når vi vet dette så godt så må vi begynne å utøve det. Verdsette de rundt oss, gi slipp på hat og trakassering. Uansett om rasisme angår deg eller ikke så kan du fortsatt gjøre en forskjell og være god mot andre, uansett farge. Ikke misbruk muligheten du har til å hate, for det er en rett vi aldri skulle hatt og som vi aldri skal trenge å benytte oss av!

Når det viktigste er sagt så vil jeg gjerne snakke litt om dette med å gjøre bedre når vi vet bedre, i sammenheng med kosthold.

Det å komme inn i gode rutiner med kosthold krever kunnskap som man gjerne tilegner seg over tid. Å tilpasse kostholdet sitt både i hverdagen og i unntakstilstander krever øvelse, prøving og feiling. Livet skjer og vi kan ha perioder hvor det er enkelt og perioder som krever mer viljestyrke, mer planlegging, flere bevisste valg og mer disiplin. Det er hele tiden variasjoner i livene våre som utgjør hvorvidt det er enkelt eller krevende å ha gode matrutiner. Slik er det for alle.

At alt skal gå på skinner er liksom ikke mulig i praksis. Uansett om du har den mest perfekte kostplanen, en coach du har god kjemi med, god selvdisiplin, er god på kjøkkenet eller er en mester på planlegging. Det vil gå skeis av og til uansett og alle har mindre gode perioder.

Men – det er noe fint vi må huske på! Det ER naturlig å feile, føle at man aldri får ting til feilfritt og gå på trynet i blant. Det hører med. Det som likevel er så fint, er at man kan lære underveis. Og når du vet bedre kan du gjøre det bedre!

Jeg vet at om jeg er invitert i bursdagsselskap med et bugnende bord av mat og kaker og en utsultet mage, så er viljestyrken min svak. At jeg ender opp med å spise for tre mann og å triple kakeporsjonen er nokså sikkert. Dette er en erfaring jeg har gjort meg (både seks og syv ganger) og som jeg omsider har lært. Når jeg vet dette kan jeg «skadeforebygge» ved å sørge for at jeg har litt i magen før jeg drar. Da vet jeg at jeg er bedre rustet for å spise måteholdig både av maten og kakene.

Jeg erfart gjennom en årrekke at uken før menstruasjon får jeg ofte ulvehunger og søtsug som fort kan gå helt over styr. På et nivå hvor jeg mauler frokostblanding og mumser frem godteri i skapet som jeg egentlig ikke liker og gomler til det er tomt. Det jeg da har lært er at det er bedre å spise litt mer mat slik at behovene blir mindre, og heller ha frukt klart i kjøleskapet som kan stilne et eventuelt søtsug. Valg jeg tar basert på erfaring.

Poenget mitt er at det å tro at man skal ta riktig valg hele tiden og aldri gå på en «smell» er helt usannsynlig. Det viktige er at man prøver å observere ens eget handlingsmønster og se sammenhengene i hva som gjør at ting går over stokk og stein. Slik kan man bli bedre på å unngå å havne i situasjoner hvor man føler seg ute av stand til å ta avgjørelser og hvor mat og søtsaker bare tømmes inn i brødhullet uten å en gang vurderes først.

Det er ikke feil å «feile», men det er fryktelig dumt å ikke (til slutt) lære!

Man blir ikke klokere eller bedre av å hate seg selv for den posen med boller du åt når du satt i sultetranse i bilen på vei hjem fra jobb. Det er klokt å tenke at neste gang tar jeg med meg frukt og en porsjonspose med nøtter i bilen, i tilfelle jeg blir like sulten igjen!

Er du med på tanken?
Isåfall håper jeg du er inspirert og klar for å ta videre fatt på din reise mot gode matrutiner, uten selvforakt og anger, men med mer bevissthet og kunnskap om hvordan du kan legge opp til flere seire enn nederlag.

God lørdag! 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *