LAR DU HELGEN ØDELEGGE FOR DEG?

Det er fort gjort å la helgemodusen bli til to og en halv dag med avslapping, søtsaker og gjerne også ekstra god mat. Kanskje har man også stått på ekstra mye fra mandag til fredag og kjenner virkelig på at man har fortjent å kose seg. Det er vel og bra å skille mellom hverdag og helg, men kan det bli for mye?

Jeg er veldig fan av at man skal kunne unne seg noe som er mindre næringsrikt og nyte litt ekstra av og til. Samtidig er jeg også fan av måtehold og å ikke overdrive noe. For mange er det veldig fort gjort at helgekosen blir alt annet enn måteholden og man ender opp stappmett, kvalm og slapp. Det er ikke en ideell situasjon å komme i. For det første er det ikke behagelig og for det andre er det ikke optimalt om man ønsker å føle seg bra og ha overskudd. I tillegg kan det også ødelegge for deg som ønsker å leve en sunn livsstil.

Hvis fredag kveld, lørdag og søndag består i mer eller mindre overspising og generelt lite bevegelse er det faktisk 2,5 av 7 dager som «jobber i mot deg» som ønsker å ha en sunn og balansert livsstil. Da snakker jeg ikke om at 2 glass vin på fredag, litt smågodt på lørdag og tre pizzastykker på søndag er overspising, langt der ifra! Jeg snakker om den typen overspising som gjør deg uvel og som du egentlig ikke klarer helt å nyte.

Det går fint an å kose seg i helgen uten å overdrive. Å spise seg ok mett er en generell god regel å følge, uansett om du skal kose deg eller ei. Det er også lurt å holde seg til moderate mengder søtsaker og snop. Ikke bare fordi det fort blir veldig mye kalorier, men også fordi vi ofte trenger mindre for å bli tilfredsstilt enn vi tror. Litt søtsaker og litt snop kan være vel så godt som 2 liter is, 1 sjokoladeplate og 1 chipspose. Å velge måtehold kan dog være en ting som må læres, spesielt hvis man er vant med å forsyne seg grådig.

Et godt tips er å ta et godt valg allerede ved helgehandelen i butikken. Kjøp snop og godteri i mindre mengder og kjøp heller akkurat det du skal ha og ikke mer. Hvis man har det tilgjengelig er det veldig fort gjort å spise det opp. Kjøp i mindre kvantum, så har du gjort det lettere for deg selv! Et anet godt tips er å supplere med sunnere ting som frukt, bær og grønnsaker (for eksempel med dipp). Da fyller du også opp med god næring som kroppen har nytte av. Det gjør det også lettere å begrense det som er mindre næringsrikt. Et tredje tips er å huske på at sjansen for å spise noe mindre sunt kommer igjen! Det er med andre ord ingen grunn til å raide butikken å handle som om det var din siste dag. Det kommer en ny lørdag, så det er ingen grunn til å overdrive 🙂 Bestemt deg gjerne på forhånd for hva du har lyst på og kjøp det i moderate mengder.

Om man klarer å finne en gylden middelvei i helgekosen blir det også lettere når mandagen kommer, å spise sunt og bra uten å kjenne på søtsug. Her kommer derfor en fredagsoppfordring fra meg – velg helgekosen med omhu! Det vil føles så mye bedre og vil også støtte opp om valget om å ha en sunn livsstil 🙂

GOD FREDAG <3

Del gjerne!
error
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *