KUTT NED PÅ DE RIKTIGE TINGENE

Det er mye snakk om alt man ikke bør spise i media, såkalt «nei mat». I flere sammenhenger har mye forskjellig vært nevnt. Blant annet brød, pasta, frukt, frokostblandinger og yoghurt for å nevne noe. Jeg mener dette gir et feil inntrykk av hva man bør ha fokus på når målet er vektnedgang.

Det første man bør tenke på når man skal legge om kostholdet med mål om vektnedgang, er hva kan man trives med å spise og hva man kan klare å holde seg til og samtidig trives med maten man spiser. Alle ønsker fremgang, men det er desto viktigere å huske på at man bør skape vaner man kan klare å leve med over tid og samtidig ha det bra. Store restriksjoner og begrensninger vil mest sannsynlig ikke holde i lengden.

Så hva bør man egentlig kutte ut?
Jeg sier INGENTING! Det er fordi et måteholdig kosthold alltid vil være mest bærekraftig. Du vil få lyst på kake, du vil få lyst på pasta og du vil mest sannsynlig få lyst på en øl – det er ikke til å unngå. Livet skjer! Å stålsette seg for å unngå alt man syns er godt for alltid er et håpløst prosjekt. Å spise riktig mengde av ting er dog absolutt noe man bør lære seg dersom man ønsker å bli bukt med overvekt.

Jeg liker derfor å legge det frem slik;
Spis MER grønnsaker
Spis MER frukt
Spis PROTEINER til hvert måltid
Spis deg METT, aldri stappmett
Spis MINDRE godteri, kaker, brus og snacks
Drikk MINDRE alkohol og sukkerholdige drikker

Litt godteri på lørdag, litt kake i selskap, en øl eller to i sola – alt dette kan fint forenes med et sunt kosthold. Et daglig inntak av godteri, store mengder kake, flere alkoholenheter i uken og en chipspose i slengen- totalen av dette kan fort bli i såpass store mengder at det ikke bare påvirker kaloriinntaket ditt i stor grad. Det tar også plassen til næringsrike matvarer som kroppen din har mer nytte av.

Ta en titt på kostholdet ditt. Hva tenker du selv det blir for mye av? Brød til frokost og pasta til middag kan være helt supert! Godteri i helgen kan gå helt fint det også! Det kommer alltid an på mengdene. Du må ikke knaske på salat til alle måltider og kutte alt som er godt for å oppnå resultater. Kanskje du kan kutte ned mengden snop i helgen til en mer moderat mengde? Kanskje du kan kutte småspising mellom måltider eller bytte ut juice med vann? Kanskje bytte ut den ekstra chipsen med oppkuttede grønnsaker med litt dipp? Slike små endringer kan gjøre stor forskjell.

Ikke kutt ut matvarer eller næringsemner totalt. Kroppen din har nytte av både proteiner, karbohydrater og fett, og du har godt av å nyte det du spiser! Det viktige er å tenke over hva du spiser mest av, hva som er grunnpilarene i kostholdet ditt kontra hva som er «kremen», og hvor store mengder du får i deg. Grunnpilarene i kostholdet ditt bør bestå av næringsrik mat som kroppen har nytte av og som fremmer helse og funksjon. Mat som godteri, kaker og alkohol kan også nytes, men i mer moderate mengder. Dessuten har porsjonsstørrelse alt å si. Spiser du sunt men i alt for store mengder vil du ikke oppnå vektnedgang. Kutter du helt ut enkelte matvarer men likevel spiser for mye utenom vil du heller ikke oppnå vektnedgang. Et moderat kaloriunderskudd er det mest optimale slik at du slipper å gå sulten samtidig som du gir kroppen det den trenger og opprettholder kroppens evne til å prestere, restituere og fungere optimalt.

Å spise mat du liker i riktig mengde vil gi deg størst sjanse til å lykkes, ikke bare akutt men også over tid. Det er av den enkle grunn at vi mennesker liker best å ha det greit og trives. Uten trivsel vil du på ett eller annet tidspunkt bli lei og gi opp.
Du kan fortsette å spise det du liker og likevel oppnå det du ønsker. Alt handler om mengde og balanse!

Ønsker du hjelp med kosthold og trening? Send meg en mail på din.pt@live.no så kan vi sammen se på hvordan jeg kan hjelpe deg!

Del gjerne!
error
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *