OFTE STILTE SPØRSMÅL MED (USEXY) SVAR

Det florerer av treningstips og mattips på sosiale medier og det ser ut til å være en evig runddans med nye, fancy metoder, svar og varianter av alle mulige slags vidunderløsninger både innen kosthold og trening. Treningsprofiler vil gjøre seg synlige og interessante og er derfor på hugget etter å skape noe nytt som fenger og selger. Og midt oppi alt dette står vi PT’er som prøver å formidle fornuft og evidensbasert kunnskap. Faktum er at det ikke finnes noen snarvei til Rom og at gode valg og kontinuitet er det som gir best og varige resultater. Dette blir fort kjedelig og usexy for mange, og satt i skyggen av metoder som lover «ny kropp på 8 uker», «slank mage på fem minutter med fem øvelser» også videre, kan det fort virke så kjedelig at det ikke en gang vurderes som aktuelt å ta på alvor. For å oppsummere litt enkelt har jeg samlet noen ofte stilte spørsmål, med mine fornuftige men usexy og lite fancy svar…

«Hva skal til for å bli kvitt magefettet?»
For å redusere mettmasse på kroppen må man være i negativ kaloribalanse. Man må innta færre kalorier enn man forbrenner. Et moderat kaloriunderskudd er å anbefale for å opprettholde god hormonbalanse og et fettforbrennende miljø i kroppen. Ja, du kan merke relativt raskt fremgang i fettreduksjon dersom du er nøye med matinntaket ditt. Det er likevel kroppen selv som bestemmer hvor fettet forsvinner først og i hvilke rekkefølge. Å være tålmodig og konsistent er derfor viktig. «Toned abs» videoer på instagram kan ikke brenne bort magefettet ditt.

«Jeg har hørt at karbohydrater gjør at fettet lagrer seg lenger på kroppen»
Det stemmer ikke. Det som gjør at fettet forblir lagret i fettcellene, er som oftest fordi man inntar like mye (eller flere) kalorier som man forbrenner. Du kan jo spørre deg selv; hva tror du hadde skjedd hvis du spiste fem bananer hver dag og kun det. Det er så og si bare karbohydrater og du ville garantert gått ned i vekt (dog også tapt muskelmasse).

«Jeg føler jeg har så mye fett på ryggen så jeg har begynt med 5 ekstra øvelser for rygg to dager i uka. Tror du ikke det fungerer bra?»
Ingen styrkeøvelse i verden kan brenne bort fettet ditt. Ryggøvelser vil stimulere ryggmuskulaturen som igjen kan gi økt styrke eller økt muskelstørrelse, men fettet forblir der det er med mindre du gjør noe med kostholdet. Et godt sammensatt styrkeprogram kan dog fremme reduksjon i fettprosent (andel fett i forhold til muskelmasse) fordi styrketrening hindrer muskeltap når man er i kaloriunderskudd. Det smarteste du gjør for å redusere ryggfett er derfor å ligge i kaloriunderskudd og samtidig trene styrke for hele kroppen.

«Jeg hørte at nøtter er veldig bra, så jeg har begynt å spise det hver gang jeg blir søtsugen»
Nøtter er kjempe bra og en god næringskilde. Men, det kan bli for mye av det også, på lik linje med alt annet vi spiser. Om du ønsker å redusere fettprosenten er det ikke lurt å småspise utenom måltider, spesielt ikke matvarer som har høy energitetthet. Da risikerer du å utligne kaloriunderskuddet som du i utgangspunktet har. Om du skal opp i vekt kan det være lurt å bruke nøtter som mellommåltid om du sliter med å få i deg nok.

«Jeg vil heller begynne med sirkeltrening, for det har jeg hørt at bygger muskler og brenner fett samtidig»
Om målet er å bygge muskler så får man en mer effektiv prosess om man har fokus på å ha gode kvalitetsøkter hvor man presser seg for å stimulere til vekst for musklene, samtidig som man ligger i et kalorioverskudd. Å kombinere vektnedgang og bygging av muskler er en motstridende prosess og fungerer stort sett bare for nybegynnere som ikke har trent noe særlig før. Sirkeltrening gir ingen magisk effekt som både fører til muskelvekst og fettforbrenning. Det det gjør er å stimulere musklene og gi høyere forbrenning i selve økta. Dette er dog ikke nok for å brenne fett i det store bildet med mindre du ligger i et kaloriunderskudd.

«Jeg har både brød og pasta i kostholdsplanen min. Jeg trodde ikke det var sunt? Jeg trodde jeg måtte spise mer ren mat?»
Det finnes ikke en eneste usunn matvare. Det finnes bare usunne mengder og dårlige kombinasjoner. Eksempelvis vil jeg ikke anbefale pasta med ostesaus toppet med smelta ost som et godt sammensatt måltid. Hvis man har pasta sammen med kylling, avocado og grønnsaker er historien en helt annen. Det er ingenting «urent» med brød og pasta eller andre matvarer. Det handler om mengde og kombinasjon! Man kan fint spise både pasta og brød å oppnå redusert fettprosent. Det er ingenting magisk med kylling, ris og brokkoli (selv om den myten aldri ser ut til å dø ut…). MENGDE og sammensetning er den avgjørende faktoren for utfallet.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

«Jeg har hørt at fruktsukker bremser fettforbrenningen. Er det da så lurt at jeg spiser frukt?»
Her kunne jeg gjerne svart mye forskjellig for å virke nytenkende og fancy. Det reelle svaret er dog at frukt ikke bremser noe som helst, med mindre du spiser mer kalorier enn du forbrenner. Og da har det ikke noe å si om det er en banan du spiser for mye, eller om det er en stripe sjokolade. Frukt og fruktsukker er ikke et hinder i seg selv og du trenger absolutt ikke å unngå det selv om du ønsker å redusere fettprosenten. MENGDE er den avgjørende faktoren.

Håper det var oppklarende!
Jeg vil fortsette kampen for fornuft, måtehold og den gyldne middelvei i håp om at det en dag blir interessant nok til å ta på alvor 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *