KOSTPLAN – MIN VISJON

Jeg er nå inne i mitt tiende år som personlig trener på senter og online og antallet PT’er har økt noe helt enormt de siste årene. Med det følger også enda flere forskjellige metoder, fremgangsmåter og synlige tilbud som kundene må velge mellom. Jeg snakket nylig med en annen PT om dette med oppsett av kostplan og om det er hensiktsmessig og bærekraftig eller ikke, hvis man ser på hva kundene får igjen for det. Det inspirerte meg til å skrive litt om dette, og om min visjon.

For mange er en kostplan noe kortvarig og noe de ønsker å følge kun for en periode for å oppnå et mål. Hvis planen da i tillegg er svært restriktiv og ikke inneholder mat som kunden egentlig trives med å spise, sier det seg selv at man legger opp til å feile på sikt fordi det ikke er levelig i lengden. Mitt ønske er å hjelpe. Ikke bare her og nå ved å oppnå midlertidige resultater på en pinsom måte. Jeg ønsker å tilby hjelp som kommer til nytte livet ut.

Og ja, det er store ord. Men det er min visjon.

Jeg ønsker IKKE å;

— Bidra til at kunden lider seg gjennom en kort periode på min plan og gleder seg til den dagen de kan leve igjen
— Ha fokus på ja-mat og nei-mat og å skape frykt for enkelte matvarer eller matvaregrupper. Alt kan spises, bare i riktig mengde!
— Få kunden til å tenke at å følge planen 100% er den eneste måten å lykkes på, og at hvert gram MÅ veies livet ut, hvis ikke går alt galt.
— Bidra til at kunden unngår sosiale settinger og hyggelig ting som innebærer mat, i frykt for å gjøre noe feil.
— Bidra til økt stress, mistrivsel og overdrevet fokus på mat som noe negativt.

Mange opplever nok nettopp dette som følge av å følge en kostplan, og det syns jeg er utrolig trist. Å selge en kostplan som bidrar til punktene over har ingen nytteverdi verken for meg som PT eller kunden. Ja, jeg tjener penger på kostplaner, men hadde jeg bare brydd meg om inntekt hadde ikke jobben min gitt meg noe som helst. Jeg ønsker ikke å bruke mange år på å skaffe meg erfaring og kunnskap, for så å kaste det bort på slett og nytteløst arbeid. Jeg ønsker å ha ekstra fokus på punktene under, for å kunne bidra på en utelukkende positiv måte til at kunder får et bedre kosthold og oppnår det de ønsker.

Jeg ønsker å;

— Sette opp planer som passer inn i kundens hverdag uten at det blir stress og mas.
— Ta hensyn til hva de liker å spise slik at matgleden opprettholdes.
— Gi kunden en god forståelse av hva som er riktig og god måltidsmengde og sammensetning. En forståelse de kan ta med seg videre når de selv står på valg om hva de skal spise i situasjoner hvor de ikke kan følge planen eller ønsker å prøve seg uten (noe jeg virkelig heier på!).
— Skape rom for at litt kos i form av mindre næringsrik mat og drikke (les: godteri, chips og øl, eksempelvis) er en del av det å ha god balanse og at det slettes ikke er ulovlig i moderate mengder, uavhengig av målsetning.
— Bidra til mindre tankekjør og dårlig samvittighet rundt mat.

Når jeg setter opp kostplaner til kunder så tilpasser jeg først og fremst etter svar de gir i et kundeskjema eller i samtale ansikt til ansikt eller via telefon. Dette for å danne meg et bilde av hvordan kunden trives med å spise, hva de selv føler fungerer bra med tanke på måltider i hverdagen, om de har familie de skal spise sammen med, om de har en hektisk eller rolig hverdag, om de trives med å lage mat eller liker det enkelt, også videre. Ut ifra dette lager jeg et tilpasset oppsett slik at kunden får noe de kan trives med, satt i system og ut ifra min kunnskap om matvalg og mengder. Mitt oppsett er likevel ikke lov og den eneste veien til Rom. Det er et forslag satt i system og ment for å være en guideline og en hjelper slik at kunden får et spesifikt oppsett som gir god oversikt og forståelse.

Jeg tror ikke det finnes PT’er og kostveiledere som ønsker å skade noen og bidra til vonde følelser og et komplisert forhold til mat hos kundene sine. Jeg tror likevel vi har godt av å bli mer bevisste på hva slags råd og veiledning vi gir og hvordan vi tilpasser opplegg til hver enkelt kunde. Vi som virkelig ønsker å hjelpe og skape positiv endring i folks kosthold har godt av å tenke over hva vi sender ut, hva vi står for og hva vi formidler. Jo mer tid jeg får i dette yrket, jo mer respekt får jeg for det og innser mer og mer hvor komplekst og viktig det er. Når man jobber med mennesker er det spesielt viktig å hele tiden være tilstede og sørge for at det man gjør er fruktbart og bra. Ikke bare gjøre ting som hover inn penger. Det er misbruk av tillit.

Da fikk jeg lettet litt på hjertet mitt og delt noen tanker. Jobben min er så viktig for meg. Grunnen til at jeg utdannet meg i utgangspunktet var for å kunne hjelpe andre fordi det gir meg så utrolig mye. Jeg håper på å kunne fortsette å utvikle meg i årene fremover, og bruke min kunnskap om mat og trening til å spre både matglede, treningsglede, livsglede, økt livskvalitet og varige resultater. Det er min visjon.

Med det ønsker jeg deg en god fredag og takk for at du leste <3

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *