VANNVEKT – HVERDAGSSPØKELSET

Jeg skriver dette innlegget på meget godt egenerfaringsgrunnlag. Jeg er vannbalongen selv, formet som en kvinnekropp.

Vannvekt er noe mange av oss jenter (og noen gutter) blir fotfulgt av fra og med den dagen puberteten starter. Vi holder vann i tide og utide og slipper det igjen ofte like fort som det kom. Det kan gjøre at vi går fra flat, definert mage til fullstendig udefinert. Hvordan skjer dette ?

(Dette har jeg ikke medisinsk forklaring på, jeg snakker kun av egen og kunders erfaring).

Kroppen holder vann når prossesser i kroppen er i full sving eller når noe er i ubalanse. Dette kan f.eks være;
☺ Etter trening. Kroppen restituerer seg og holder vann rundt muskler du har kjørt hardt.
☺ Når du har spist noe du ikke pleier. Kroppen holder vann for å hanskes med noe ukjent.
☺ Når du har spist mer enn du pleier. Kroppen holder vann når magesekken er full og fordøyelsen jobber på spreng.
☺ Når du spiser for lite. Kroppen blir stresset med for lite næring, og holder derfor vann.
☺ Når du er syk. Kroppen holder vann under helbredelsesprossessen.
☺ Når du ikke har det bra – kortisolet er forhøyet og kroppen holder dermed mer vann.
☺ Når du stresser. Høye kortisol/stresshormonnivåer har ikke akkurat vanndrivende effekt på kroppen.
☺ Når du spiser mat du er intolerant mot eller er allergisk mot. Kroppen holder vann når den har ting den må bli kvitt eller må fikse opp i.
☺ Når du har spist mer eller mindre salt enn vanlig. Salt binder vann i kroppen, det samme gjør for lite salt. Jo mer du drikker, jo mer salt trenger du.
☺ Når du har spist mer karbohydrater. Karbohydrater binder vann i kroppen.
☺ Når du venter mensen og under mestruasjon. Hormonene fyker alle veier og kroppen gjør seg klar til å gi slipp på «huset» den har bygget opp.
☺ Når man har flydd. (Dette kan jeg ikke forklare, men det skjer hver gang).

100PHOTO14

Listen kunne vært mye lengre, men jeg velger å stoppe her. Jeg regner med flere kjenner seg igjen i at noen dager er vekten mye høyere, buksa litt strammere og magen litt mer «fluffy»… Det er HELT NORMALT. Du har ikke blitt tykkere i løpet av natten.

Vannvekt er ikke noe mer enn det høres ut som – det er vann. Du tisser det ut eller svetter det ut på et eller annet tidspunkt så slapp av !

Om du går opp 300 g en dag, så kan du være sikker på at det er vann. Du kan ikke legge på deg 300 g fett i løpet av en natt. Ei heller 200 gram eller 1 kilo for den saks skyld. Om du har gått opp 10 kilo på 3 mnd så er nok en del av det vann, men også en del fett. Man skal være realisisk og 😉

♥♥♥ Vannet legger seg i fettcellene og vil derfor se ut som fett. Det kan være vanskelig å skille, så minn deg selv på at vann er vann og ikke fett !

For å unngå vannsamling – (så langt det er mulig å unngå…)
♥ Drikk når du er tørst
♥ Spis vanlige mengder salt (for lite blir feil det, og!)
♥ Spis tilstrekkelig i forhold til hvor mye du trener
♥ Sov godt og slapp av
♥ Sørg for å spise mat du vet du tåler. Finner du ut at du reagerer på dem, kutt dem ut.
♥ Ha det bra i hverdagen
♥ Ikke heng deg opp i vekt og speilbildet til en hver tid- bare der kan du unngå samling av vannvekt!

Del gjerne!
error
15 comments
 1. Hei! Anngående vannvekt, så lurer jeg på en ting. Hva er da den egentlige vekten? Er den det man veier på det laveste, på det høyeste, eller noe midt i mellom? Vekten min varierer veldig fra dag til dag, og lurer bare på hva jeg da «egentlig» veier, siden den ikke er stabil. Hvis jeg f. eks har spist normalt den første dagen, med lite karbohydrater så veier jeg forholdsvis lite, mens jeg veier mer neste dag hvis jeg spiser mer mat, spesielt karbohydrater. Veier jeg da «egentlig» det vekten viser den første eller andre dagen? Sikkert litt rart spørsmål, men jeg er nysgjerrig,

  1. Heisann !
   Jeg skjønner hva du mener! Din egentlige vekt er jo det du veier når du ikke er vannete, men normalt sett har vi jo en del vann i kroppen. Jeg går utifra den gjennomsnittlige vekta ila en uke, også tar jeg hensyn til de dagene jeg veier 0,5 – 1,5 kilo mer enn vanlig. 🙂

 2. Et innlegg jeg virkelig trengte å lese akkurat nå!!!!

  Takk for at du reddet uken min 🙂

  1. Så bra jeg kunne være til hjelp 😀

 3. Hei Julie ! Jeg har flere ganger ønsket å kommentere innleggene dine, men har slitt med å finne de rette ordene… jeg synes iallefall innleggene dine er så lærerike og vender alltid til din blogg når det er noe jeg lurer på – som mangel på diverse nærinsstoffer i kroppen. Dær har jeg flere gang fått meg en «aha» opplevelse, så takk for at du deler din kunnskap med oss 😀 ellers vil jeg bare si at jeg digger personligheta og utstrålinga di – du er skjønn! Ikke minst setter jeg pris på din ærlighet og innleggene hvor ditt følsomme og reflekterte «jeg» kommer inn 🙂 Du har så mange gode verdier som får en til å tenke! Fortsett å være den du er 🙂

  1. Tusen takk for gode ord Viola! Såå koselig av deg 🙂
   Jeg setter stor pris på tilbakemelding og jeg er glad for at bloggen min kan være til hjelp. Sender en klem til deg!! 🙂

 4. Bare for å hjelpe litt på det siste punktet 🙂
  Vann i kroppen etter en flytur er som regel en kombinasjon av to faktorer: Dårlig(ere) blodsirkulasjon, og dermed også vann – saamler seg da i de lavere delene av kroppen. Opp å rør på deg under turen hjelper. Bruk hjerte nr 2 (venepumpa som befinner seg i leggene) så ordner dette seg på noen timer. nr 2 er rett og slett luftrykksforandringer, men dette er svært lite påvirket av passasjerer, med mindre du drikker alkohol og fet mat – da samler det seg ( som du sikkert kjenner) i fingrene, tærne og de andre stedene hvor man får lettest dårligere blodsirkulasjon.

  1. Takk!! Jeg har alltid irritert meg over dette. Føles veldig ubehagelig, men neste gang skal jeg få plass ytters så jeg kan få beveget meg litt 🙂

 5. hei!
  jeg er på veg ut av en langvarig anoreksi, og opplever ofte dager der jeg spiser ekstreme mengder med mat. i går spiste jeg 6000 kalorier feks, deriblant en hel 200 g sjokoladeplate. det som alltid skjer dagen etter er at jeg selvfølgelig føler meghelt jævlig tjukk, men også at det er ømt i huden! i dag er jeg øm på skulderbladene, hoftene bak på ryggen, rumpa og litt nedover lårene, i tillegg til langs ribbeina. hvorfor er det sånn? er det her jeg legger på meg fett nå?

  1. Hei Mari !
   grunnen til at du føler deg øm i huden er nok mest sannnsynlig fordi kroppen din samler vann etter at du har spist såpass mye mer enn du pleier.
   Det er helt normalt. Det tar somregel noen dager før vannet slipper igjen.
   Jeg anbefaler deg å søke hjelp ifht. disse overspisingsdagene. Det beste for kroppen er å ha et jevnt matinntak. Lykke til:)

 6. Hei Julie!

  Jeg har slitt med selvbildet mitt lenge nå, har spist lite over en lang tid og gått ned 18 kg, til jeg veide 52 kg på det minste. På fredag veide jeg 52,2 kg etter en «bra» uke hvor jeg har spist sunt og holdt mine mål. Men på fredag spiste jeg mange, kanskje 8 brødskriver med masse majones og ost (noe som er sykt kaloririkt, jeg vet) fordi jeg sprakk, etter dette spiste jeg også sjokolade og litt nøtter.. På lørdagen spiste jeg også masse hvetbakst, cookies, sjokolade, kaker og mat og sprakk helt og regner med at jeg kan ha spist så mye som 7000 ckals. Følte meg helt jævlig og spiste ganske sunt på søndagen igjen, men jeg spiste en rett med mye soyasaus (salt) og fiskekaker som er salte pluss endel kaviar (mye salt) og jeg fikk vondt i magen og den stod liksom helt ut når jeg prøvde å sove. Når jeg våknet veide jeg 55,3 kg:( skal sies at jeg spiste alt på kvelden, men er det virkelig mulig at jeg har gått opp 3 kg? Dette ødelegger hele uken min og jeg føler all den harde jobbingen er forgjeves… Som du skriver om her så føler jeg at lårene mine går tettere sammen og at jeg har blitt tjukkere? selvom jeg håper det bare er vann.. for jeg har spist sånn mye flere ganger og gått ned igjen etter noen dager, men nå blir jeg urolig.

  1. Heisann!
   Kroppen får litt sjokk når det skjer så store kostendringer på kort tid og den holder mye ekstra vann. Prøv å ikke overtenke det, tenk heller at spist er spist. Du får uansett ikke gjort noe med det nå 🙂
   Jeg håper du spiser salt til vanlig og? Hvis ikke anbefaler jeg deg det. Kroppen trenger salt for at flere viktige funksjoner i kroppen skal fungere. Om du vender kroppen til et normalt saltinntak vil du ikke holde ekstra vann heller når du spiser salt.

   Hvor mye som er vann og hvor mye som er fett er vanskelig for meg å si, men jeg kan si deg sikkert at det viktigste du kan gjøre nå er å spise som normalt. Ikke prøv å «ta igjen» for noe, bare spis som du ville gjort til vanlig som sprekken aldri skjedde. Kroppen vil stabilisere seg på sikt 🙂 Lykke til !

 7. Noe oppløftende å lese alt på denne siden. Har vært oppblåst lenge pga. svært få kalorier ifohold til forbruk i jobben som steinlegger (og fettprosent på 6.5), mens når jeg endelig fikk hodet på rett kjøl og begynte å spise mer så har kroppen holdt tilbake vann og jeg får det ikke bort. Såpass plagsomt at jeg vurderer å gå tilbake til 1400 kalorier. Havnet på sykehus i desember med kraftige magesmerter og konstant oppblåsthet og de fant ingenting galt i noen deler av kroppen. Fikk til slutt henvisning til en ernæringsfysiolog på en klinikk for spiseforstyrrede 3 mars. Har vært veldig nær ved å avbestille den, men ser nå at det kan være redningen for begge plagene.
  Jeg merker det ikke som ødem som typiske vannansamlinger rundt ankler og håndledd, men heller en myk «puffyness» over hele spesielt overkroppen og mye i ansiktet. Med den lave fettprosenten min så merker jeg slik lett.

  Mats

 8. Hei!
  Hva skal jeg gjøre for å få bort vannvekta? Du har jo på en måte svart på det, men det ser ikke ut til å fungere. Jeg har tatt en dag i dag hvor jeg spiser null karbohydrater og drikker mye vann + litt te, men jeg ser ingen forbedring. Jeg fikk ikke i meg veldig mange kalorier, så det kan ikke være fett, men spiste litt mer i går. Hva skal jeg gjøre?

  1. Vi må ha vann i kroppen, det er livsnødvendig for oss. Å hele tiden streve etter å tømme seg for mest mulig vann er direkte helsefarlig. Jeg ville startet med å spise normalt, drikke når du er tørst og holde deg unna matvarer du reagerer på (magevondt/oppblåsthet). Unngå kullsyreholdig drikke, få nok søvn og stress ned. Da vil kroppens vannbalanse mest sannsynlig stabilisere seg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *