DA RESPEKTEN DRO PÅ BÆRTUR

Jeg tenkte å skrive om noe jeg tenker på støtt og stadig. Jeg har lest bloggen til flere toppbloggere den siste tiden, og en gjenganger er at de føler seg mobbet og hatet av mennesker de ikke en gang kjenner. Heldigvis er jeg heldig og får svært sjeldent stygge kommentarer, men likevel er dette noe som engasjerer meg.

Hvis du noen gang har skrevet noe negativt til noen på nett som ikke en konstruktivt, så vil jeg at du tenker over dette: Se på eksemplene under som jeg har funnet i kommentarfeltet hos bloggere. (Dessverre slutter du antakelig å lese her om du er en av dem, fordi du tror du vet bedre).
 image-91_h

A) Syns du virkelig at du er fit? Har du sett deg selv i speilet? Du er større enn gjennomsnittet og ikke akkurat stram i formen.

Det sies at bloggere må tåle kritikk, men dette er ikke kritikk som hjelper noen som helst. Dette er negative og nedlatende ord uten noe form for oppfordring til forbedring. Ting du mest sannsynlig ikke hadde sagt til personen ansikt til ansikt. Vær ærlig med deg selv – det hadde du virkelig ikke gjort. Isåfall hadde du nok fått en flat hånd, hvertfall av meg 🙂

B) Er du helt hjernedød? Du har ikke skjønt en dritt. Fatter ikke hvordan du kan mene det der, du er dum tvers gjennom.

Ok, bloggeren er uenig med deg. Det betyr at hun/han er dum? Prøv det på stortinget – det slår sikkert an! Alle som ikke mener det samme som deg har hull i hodet. Yes. En mening er en mening. Respekter at noen ikke er som deg eller mener det samme. Sånn er livet, kjære venn. Respekt for andre betyr å godta at man er forskjellig. Det gjelder uansett hvor dumme meninger du mener den andre personen har.

I forum og på blogger rundt omkring er det folk som mener de slenger ut kritikk som «bloggere må tåle». Bloggere er  altså utenomjordiske, kalde, altetende vesener med hjerter av stein.

wwagwag

Om du har problemer med eller en uenig med en blogger, skriv en konstruktiv kommentar eller personlig mail hvis du i det hele tatt MÅ uttrykke deg. F,eks: Jeg får inntrykk av at du er litt i villrede her. Min mening er at *blablabla*. Som leser tenker jeg at kanskje det hadde vært bedre om du hadde gjort *det og det* istede, og kanskje lagt *det og det* frem litt anderledes slik at det ikke oppfattes feil. Bare et tips. Ha en fin dag.

Blærh, tenker du. Må man gå på tå rundt bloggerne og sy puter under armene på dem for å kritisere på en ordenltig måte? Nei. Dette kalles normal folkeskikk. En respektful måte å komme med kritikk til et menneske du ikke kjenner.

10 comments
  1. Utrolig bra tema du tar opp. Alt for mange som mener de gir konstruktiv kritikk, men egentlig bare rakker ned på folk 🙂 Utrolig bra du skriver om dette.
    Foressten, så lurte jeg på hvor mye forbrenner man på en time med styrke trening ca? vet dette er vanskelig og svare på, men bare sånn ca!

    1. takk! 🙂
      Det er så utrolig variabelt. Kommer veldig an på pause mellom sett, hvor tungt du løfter mm. 🙂

  2. Jeg har sett det på en del blogger selv i det siste og synes det er helt utrolig synd at de skal måtte utsettes for direkte mobbing, kun fordi de deler av livet sitt på nett! Der er mange bloggere jeg er sterkt uenig med og som fronter ting jeg på ingen mulig møte støtter selv, derfor følger jeg dem ikke. Så enkelt er det faktisk! Jeg liker ikke det de skriver om, så derfor besøker jeg ikke siden deres, problemet løst.

    Noe annet jeg har merket meg som jeg også synes er synd er når jeg har sett kommentarer som er konstruktive og gjennomtenkte, som blir direkte angrepet av andre kommentatorer eller til og med bloggeren selv. Det er heldigvis ikke så ofte jeg ser dette, men jeg synes ikke noe om at genuint konstruktive tilbakemeldinger blir reagert på med personangrep fra andre kommenterere og bloggeren selv.

    1. Enig! Konstruktive kommentarer som har noe med sannheten å gjøre, bør svares ordentlig på. At man angriper dem som prøver å komme med noe fornuftig blir helt feil. Kunsten er vel i bunn og grunn for både blogger og leser, å skille mellom konstruktiv kritikk og drittslenging 🙂

  3. Bra innlegg, som vanlig.

    Men – som Lene sier. Mange bloggere er utrolig på defensen (med god grunn kanskje) og «nekter» å se andre sider av saken når de svarer på kommentarer som oppleves som kritikk. Mye av problemet i disse tider er at folk skjønner ikke hvor viktig kroppsspråket faktisk er når man kommuniserer og det er ikke så lett å forstå f.eks. sarkasme på nett.
    Samme med toneleie. Man kan lese en og samme kommentar og få to HELT forskjellige meninger etter hvilken «stemning» du er i selv.

    Når DET er sagt. Jeg har aldri, og vil ALDRI forstå meg på noen som skriver f.eks: «Du er stygg og dum som et brød!» til noen de ikke kjenner. What?? Ingen fortjener det, uansett hvor uenig du er i det de sier. Hva skjedde med det gode gamle uttrykker: «Hvis du ikke har noe fint å si – ikke si noen ting». Virker som det ble drept ved internetts fødsel og folk fant ut at de kan mobbe andre – uten konsekvens.. Yey…

    Uff, ble mye rabling dette! Men det er også noe jeg engasjerer meg for, så..

    1. helt enig, der. som blogger må man kunne ta til seg kritikk og svare på en ordentlig måte. Man ser fort hvem som mener det godt og ikke, og selv om det er kjipt å få kritikk så må man lære seg opp til å takle det 🙂

  4. Å skrive et innlegg om mangel på respekt, for så å poengtere at man ville besvart denne manglende respekten med vold….

    1. Jeg tror du skjønte hva jeg mente, der.
      Hvis noen hadde sagt det til deg (som i eksempelet) så hadde du nok blitt veldig fornærmet. Om du hadde gitt «en flat hånd» eller ei (noe som i og for seg ikke er vold i mine øyne, kun en heads up) er jo opp til hver enkelt og hvordan man reagerer på stygge fornærmende ord.

  5. helt enig med deg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *