HVA ER EGENTLIG ET SUNT KOSTHOLD ?

Hva er egentlig et sunt kosthold?

Er det å unne seg det man har lyst på når man har lyst på det? En gang i uken? En gang til dagen?  Er det sunt med litt sjokolade på lørdag eller 1 chipspose, 1 sjokoladeplate og en kake? Er det å spise grønnsaker hver dag, få i seg nok proteiner eller drikke to glass melk eller 2 liter vann? Spiser du sunt når du får i deg alle vitaminer og næringsstoffer?

Jeg spurte meg selv dette spørsmålet her om dagen etter at jeg hadde spist enten mørk sjokolade eller yoghurtnøtter hver dag i ca en uke. Jeg hadde ikke dårlig samvittighet, men satt med tanken om at jeg egentlig ikke hadde et sunt kosthold i og med at jeg hadde spist noe søtt hver dag. Men hvem bestemmer hva som er et sunt kosthold?

IMG_8872-002

Jeg mener at et sunt kosthold ikke kommer an på hva du spiser, men hvordan du har det oppi hodet ditt når og etter du  har spist. Om jeg er anstrengt psykisk så kan jeg spise så sunt som bare det, men jeg føler fortsatt jeg må spise sunnere. Om jeg er på en streng diett så er det ikke utelukkende sunt selv om det er sunn mat, med mindre jeg har det bra og trives med det jeg spiser.

Det er opp til hver enkelt å dømme om en selv har et sunt kosthold eller ei, for det er ikke bare maten vi spiser, men hva vi tenker og føler rundt det som gir oss følelsen av å være sunn eller ikke. Psyken og tankene våre er jo det som gir oss belønning eller straff utifra hva vi spiser.

IMG_8874-001
Topp // Kari Traa tights (adlinks)

Så lenge jeg spiser med god samvittighet så kan jeg spise litt av alt og likevel føle meg sunn. Den riktige godfølelsen kommer når jeg har det bra, og ikke nødvendigvis når kostholdet mitt er hundre prosent sunt.

For noen er et sunt kosthold og kun spise noe søtt på lørdager, for andre er det et sunt kosthold å spise litt sjokolade hver dag. Hva er DIN definisjon på sunnhet?

 

4 comments
  1. Sunn mat… Er nok mye uenighet om hva dom er sunt og ikke. For meg er et sunt kosthold å spise naturlig og variert mat som kroppen blir glad av, samt litt av det som hodet mitt blir glad av 😉 Jeg får helt fnatt av disse «sunne kakene» uten kalorier, walden farms osv…

  2. Nok et knall innlegg, Julie!! 🙂 Et fra «utsiden» kjernesunt kosthold, kan på «innsiden være riktig å usunt.. Et sunt kothold for noen, er ikke nødvendigvis det for andre. Det er så viktig at hodet og tankene er på rett sted! Liker igrunnen uttrykket; «en sunn sjel i et sunt legeme» – det oppsummerer det hele veldig greit synes jeg 😉
    For meg er et sunt kosthold et kosthold som gjør at jeg kan prestere godt i idretten min. At jeg tåler og har nytte av all treningen jeg utøver. At kroppen har nok energi og at den klarer å restituere seg, samt absorbere treningen. At den bygges opp og ikke brytes ned! Hender titt og ofte at jeg spiser noe «mindre sunt» fordi kroppen min og jeg rett og slett trenger det. Med to daglige økter er det av og til litt vanskelig å få i seg nok, bare gjennom måltidene. Da må det litt ekstra til! Ingenting smaker så godt som en sjokolade på langtur i marka! 😉
    Jeg passer på å få i meg «rett», men ikke minst NOK mat. Mat som tilfører kroppen det den trenger, men også mat som gir hodet det det av og til har lyst på. Så lenge kroppen er med på det jeg vil ha den med på, den presterer godt, tåler treningen og jeg har det bra – så vil jeg si at jeg har et sunt kosthold for MEG, og det jeg driver med 😉

  3. Jeg er så teit at jeg måler sunnheten utfra hvor fort jeg går ned i vekt 😛 haha. uff.

    1. ja vekten er vel det du skal stole minst på 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *