HÅRREISENDE FORSLAG FOR OVERVEKTIGE

På vei hjem i går hørte jeg på radioen i bilen. Jeg satt å lyttet og ante fred og ingen fare da en nyhet hørtes fra høytalerene. Hvis det går an å dø av sjokk, overgitthet, spasmer og hevede øyebryn så var det nettopp det jeg nesten gjorde.

blogg 201416

Først og fremst; Hvorfor ble de sykelig overvektige overvektige ?
1. FOR MYE MAT. 2. FOR LITE AKTIVITET.  ( Dårlige gener og psykiske lidelser er ikke hovedgrunner, for uten mat og manko på bevegelse så blir man ikke overvektig)

Flott, la oss forbedre norges helsetilstand for de overvektige  ved å  fjerne en mulighet for aktivitet!

Jeg har ingenting i mot Jørgen Foss og det er flott at han prøver å gjøre en god jobb som leder av landsforeningen for overvektige, men her er jeg veldig uenig med ham. (les saken her) Sykelig overvektige som har problemer med å bevege seg, både som følge av sykdommer som kommer av av overvekten eller overvekten i seg selv, bør få hjelp til å gjøre noe med det. DET er den tilretteleggingen som bør forekomme. De bør få sponset en PT og eventuelt psykolog som kan hjelpe dem å trene hjemme og legge om kostholdet slik at de får gjort noe med problemet, isteden for å få sydd puter under det.

Jeg er sikker på at samtlige overvektige i Norge ønsker å bli kvitt problemet sitt, så derfor bør vi hjelpe dem som ønsker det!

ViewImage

Om de overvektige får handikapparkering, da har de jo parkert, bokstavelig talt. De har blitt satt i bås- du er handikappet og du kan ikke gjøre noe med det. Er det det vi ønsker? Hva skjedde med å ta fatt i det faktiske problemet?

Jeg har enda bakoversveis etter det radioinnslaget og jeg får ståpels på armene av at det i det hele tatt tillates at et slikt forslag offentliggjøres. Jeg får inntrykk av at Norge har gitt opp kampen mot overvekt, og nå skal vi begynne å bygge om for at det skal være enda mer komfortabelt å være sykelig stor. Stakkar, de er jo overvektige. Nei, vet du hva. Vi må stoppe. Vi må sette foten ned å gripe inn slik at disse menneskene får hjelp til å redusere problemet sitt, isteden for å pakke dem inn i bobleplast.

Hva mener du om dette?

Del gjerne!
error
16 comments
 1. Så ufattelig enig! Vi kan ikke ifarliggjørr overvekt ved å tilrettelegge på disse måtene! Denne fremmingen av en stemplingsteori som handicappede vil bare virke mot sitt formål «samfunnet vet at jeg er overvektig, samfunnet forventer at jeg er overvektig, da kan jeg like godt være overvektig». En skaper jo ingen frykt for ekstrem fedme om det kun fører til bonusordninger?

 2. Greit om overvektige får handikappplasser, men da må det søren meg også settes av plasser til personer som trener tungt og sliter med å begeve seg fordi de er støle/gangsperr også 😉

 3. Ej syns det e heilt SJUKT at forslaget kjeme frå han – fordi ej syns han burde meine motsatt på ditta punktet. Forstår ikkje??

 4. Men Julie, det er jo snakk om mennesker som er så store at de har reelle funksjonshemninger. Årsaken til funksjonshemningen er jo ikke her relevant. Om noen er ekstremt overvektig, dårlige knær, nedsatt hjertekapasitet osv, så SELVFØLGELIG bør det tilrettelegges for at disse kan dra en tur på butikken uten å få hele dagen ødelagt.
  http://forum.fitnessbloggen.no/threads/overvektige-f%C3%A5r-gratis-parkering-j%C3%B8rgen-foss.28578/page-2#post-980392

  1. jepp, alle skal kunne få hjelp til å komme seg dit de vil, men jeg mener staten bør prioritere å hjelpe dem med å forbedre helsen, rett og slett redusere problemet som ødelegger så mange liv. Det virker ikke som det er oppe til vurdering en gang, noe som er tragisk.

   1. Herlighet, helsen kommer før et butikkbesøk! Rart de ikke setter opp personlige shoppere for dem også da! Hvordan får de handlet klær? Skal de ha egen tjukkasrullestol ventende i gangen på kjøpesentret?

 5. HELT ENIG!!

 6. Sier meg enig med Therese, det skal jo seff bare gjelde mennesker med reelle funksjonshemninger, grunnet overvekt eller ei.
  Men seff kan staten prioritere andre ting også, men jeg syntes ikke dette nødvendigvis er en dårlig ide for dem som virkelig trenger det!

 7. Jeg er helt enig Julie! Jeg forstår ikke hvorfor det også må være slik at slike saker som dette MÅ omhandle og komme fra overvekig hold eller altså må omhandle de som er overvektige.Hvis det handle om handikappede generellt og folk med psykiske problemer så burde det jo gjelde alle dette ikke bare overvektige. Hva med de som sliter med psyken etter kraftig overvekt? Hva med de som er overvektige på innsiden men ser slanke ut og har alle mulige tilleggsdiagnoser som tilser at de er like syke som en med kraftig fedme? Jeg synes dette er ekstremt unødvendig og litt som å gi noen en gode for sin sykdom og ikke gi noen med samme symptomer men som ikke er overvektige det samme.!

 8. Enig! Handikapparkering bør vera eit tiltak som kjem lenger etter ein har fått på plass tiltak som skal forebygge overvekt, men også tiltak som gjer noko med problemet!

 9. Jeg er både enig med deg og ikke. Og littegranne provosert når du sier at man kun blir overvektig av for mye mat og ingen trening…. Jeg har vært overvektig, og jeg er enda over 80 kilo. Jeg skjønte ikke hvorfor jeg la på meg da jeg var yngre, for jeg spiste faktisk normalt og var i aktivitet. Jeg hadde lavt stoffskifte som gjorde det. Vi med lavt stoffskifte fungerer ikke på samme måte som vanlige friske, alt i kroppen går i snegletempo, og jeg kan love deg at jeg sliter for å gå ned og det tar virkelig lang tid. Så på det området der er jeg provosert av det du sier. MEN, jeg kan heller ikke se at man skal få handicapplass bare for at man er stor. For de som virkelig trenger det handler det jo egentlig ikke om selve overvekten, men om alle de andre plagene de har, og der vil de jo kunne få handicapkort uavhengig av vekta si uansett. Hvis jeg har skjønt det rett, så ønsker han større plasser for overvektige, ja kan delvis skjønne den, men det er jo bare å lage alle plasser litt større for jaggumeg kan det være vanskelig for normalvektige også å komme seg ut og inn enkelte ganger 😉
  Jeg er helt enig i deg at det burde tilbys masse annen hjelp til overvektige.

  Ha en fin dag 🙂

  1. Jeg skjønner godt at du blir provosert av det i og med at du har den erfaringen, og personlig mener jeg at de med nedsatt stoffskifte bør få hjelp til å legge om kosten slik at man ikke går opp i vekt tross sykdommen sin. Likevel, fett kommer ikke fra noe annet en overskudd av kalorier, så det står jeg for å mene. De med stoffskifteproblemer må selvsagt være enda mer forsiktige og muligens også få bedre veiledning i hvor mye de bør spise for å unngå overvekt. Et ansvar legen bør ha, mener jeg 🙂

 10. Jeg er sååå enig med deg Julie. Hva blir det neste da ? For om de ikke klarer å gå fra parkeringa og inn, hvordan klarer de andre dagligdagse ting, som å handle klær, vaske huset osv osv. Helsa er problemet, og da er det helsa man må ta tak i, da hjelper det ikke å sette opp masse forskjellige parkeringer og gi ut handikapkort, som forresten er utrolig dårlig gjort for menneskene som har handikap de ikke på noen måte kan noe for selv.

  Åh. jeg kjenner jeg blir heeelt tullete av det her i det hele tatt, er så utrolig mye jeg gjerne skulle ha ropt ut på dette området- men i bunn og grunn er det staten som må trå til. Vi vil jo ikke ende opp verre en USA.

 11. Hei Julie!
  Det er helt riktig som du sier at til syvende og sist er det så enkelt som at hvis energiinntak > energiforbruket vil du gå opp i vekt. Men jeg ber deg om å være forsiktig når du uttrykker at virkeligheten er så svart/hvitt. Det er mye psykologi rundt overspising, og de aller fleste blir ikke overvektige/fete fordi de ikke vet bedre. Blant annet peker kasuskontrollstudier på betydningen av familiær sykehistorie og overgrep, som risikofaktorer for å utvikle overvekt. Underliggende faktorer som oppvekstforhold og livsvilkår kan også være med å påvirke utvikling av overvekt og fedme. Lav sosioøkonomisk grad er sterkt assosiert med risiko for utviling av overvekt og fedme. For mange brukes mat til å lindre eller dekke over følelser.

  Utover dette, så har utviklingen i samfunnet de siste tiårene, bidratt til den såkalte fedmeepidemien. Genene er de samme, men økt tilgjengelighet på fet og søt mat, mer motorisert transportmuligheter og mer fysisk inaktivitet, samt bedre råd, har gjort det lettere å utvikle overvekt og fedme. Og jeg er enig med deg at det er her intervensjonen bør ligge, samt tilpasning for den enkelte.

  Poenget med dette rotete innlegget er vel egentlig at jeg er enig med «baktanken» din, men at du kanskje må være litt forsiktig med ordbruken. Desverre opplever mange med overvekt/fedme stigmatisering, nedvurdering og negative holdninger fra samfunnet generelt, og dette bidrar til å opprettholde en ond sirkel med negative konsekvenser for livskvalitet og psykologisk velvære. Frem med god selvfølelse og mestringsforventning, og bort med skammen og krenkbarheten!

  (Ellers; stå på videre – du er flott! :))

  1. Hei Madelaine !
   Vet du hva, når jeg leser dette så er jeg faktisk veldig enig med deg, også når jeg leser gjennom mitt eget innlegg på nytt.
   Takk for konstruktiv kritikk og et smart og reflektert bidrag til diskusjonen!
   Neste gang vil jeg uttale meg litt mindre krass, for jeg ser veldig hva du mener.
   Ønsker deg en fin dag !

 12. Skulle tro at dette var et innslag på 5080 nyhetskanalen (der alt er tull hehe, men det er det altså ikke. Jeg er mildt sagt sjokkert, men jeg burde kanskje ikke bli det (?) Dette er ikke å hjelpe overvektige! Når man er kommet så langt (som overvektig) at man er nødt til å parkere på handikapparkering, så burde man hatt lovfestet rett til hjelp. Det kan være operasjon/psykolog/trening etc., men kombinasjon av flere tiltak er nok det beste.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *