LITE KALORIER = SUNT

IMG_0004

Hvor ofte har jeg egentlig hørt «det er sunt, det er nesten ikke noe kalorier i!» ? Det har jeg faktisk ikke tall på.

Jeg tror og håper at dere lesere er vel inneforstått med at en matvares kaloriinnhold har lite å si på om det er sunt eller ei. Hvis ikke skal jeg overbevise dere om det her og nå.

Først: HVA ER HENSIKTEN MED MAT ?
Mat gir kroppen næring i form av makro- og mikronæringsstoffer, hjelper kroppens prossesser, gir energi og velvære. Et egg (som jeg forøvrig skrev et eget innlegg om her) er en utrolig næringsrik matvare. 100 gram rått egg inneholder 141 kalorier. En yoplait 0% yoghurt inneholder 42 kalorier pr.100 g. Ved første øyekast kan det se ut til at yoplait 0% er «sunnest» av disse to utifra kaloriene, men hva med innholdet?

jepp

400b0b92161563515eb9fbecef4318a0

Ved første øyekast så ser vi at yoghurten har et generelt lavere innhold av næringsstoffer. I tillegg til denne listen inneholder egg også fosfor, sink, magnesium, vitamin A, RAE, kalium og jern. Nyttige næringsstoffer som kroppen har bruk for for å fungere optimalt. Yoghurten er altså langt mindre næringstett, og derfor i manges øyne det beste valget. Hvor lenge metter et egg fremfor et beger yoplait? Prøv selv.

Om du får valget mellom en pølse og en biff- er det kalorimengden som gjør at du velger pølsa? Da bør du tenke deg om på nytt. Kaloriinnholdet sier ingenting om hva maten gir kroppen din eller hvor sunn den er. Sunn mat tilfører kroppen gode og viktige næringsstoffer – ikke minst mulig kalorier. Velger du mat med mye næring blir du også fortere og lengre mett – og dermed sparer du også kalorier.

Så hva velger du – minimalt med kalorier eller mat som tilfører kroppen din næring?

 

1398257362

5 comments
  1. Jeg er helt grønn (ny) på alt detta med trening og kosthold… så i dag begynte jeg å tracke maten jeg eter på MyFitnessPal for å se hva jeg faktisk får i meg. Har tenkt å tracke så godt jeg kan i ei ukes tid.

    Har en snikende mistanke om at jeg får i meg for lite kalorier og derfor også «feil» sammensetning av makroer. Foreløpig dagsmål for kalorier er 1200, noe som kanskje høres lite ut – meeen… så var det detta med å være helt ny til trening da 🙂 (Når jeg etterhvert begynner å trene mer / hardere så må jeg nødvendigvis justere opp kaloriinntaket/makro-sammensetninga også.)

    Uansett … lang omstendig kommentar for å egentlig bare si hei. 🙂

    1. Hei Stine !
      1200 kcal høres veldig lite ut, ja. Om du ønsker hjelp med maten så er du velkommen til å sende meg mail på din.pt@live.no 🙂

      1. Hei igjen!
        Er veldig frista til det, ja … men (jeg regner med) det er mye som må endres på / finne alternativer til pga matallergier på både meg og Gubben. Eksempel: Jeg kan spise _noen_ typer fisk, men jeg kan IKKE tilberede fisken heime pga gubben.

        Jeg er med andre ord en sånnderre vanskelig klient, hehe 😉

        Har bumpa kaloriinntaket til 1600/dagen nå, så får vi se – når jeg har tracka det hele i ei uke eller så – om det kanskje kommer en epost 🙂

        1. Jeg tilpasser etter eventuelle allergier. Du er hvertfall velkommen til å maile meg om du vil ha hjelp 🙂
          1600 kcal høres bedre ut, men det kommer selvsagt an på aktivitetsnivået ditt og vekten din mm. 🙂
          Hører fra deg om du trenger hjelp! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *