DÅRLIG SAMVITTIGHET


Skal jeg fortelle deg noe?
På toget til Oslo spiste jeg en halv plate med mørk sjokolade. Jeg visste hvor mye kalorier jeg fikk i meg, jeg visste hvor dårlig sjokoladen passa inn i det daglige inntaket mitt. Jeg visste at jeg ikke skulle trene den dagen og igrunn ikke hadde behov for noe ekstra energi og likevel koste jeg meg som bare det. Jeg nøt den sjokoladen.

Som mange av dere vet har jeg noen år bak meg som anorektiker. Jeg VET hvordan det føles på kroppen med dårlig samvittighet, hvordan den gnager og skraper opp på innsiden helt til det blir nærmeste uutholdelig. Dårlig samvittighet rundt mat og trening tok fra meg flere år av livet mitt og jeg har bestemt meg for at den ikke skal få stjele ett eneste minutt til. Leser du dette å sliter med dårlig samvittighet rundt mat og trening – vær så snill, gjør noe med det I DAG.

happybirthday,phrases,digitalart,happy,life,typography-dc5dac450e65b9eda83c874e9c6ed9e0_h
Plages du av vonde følelser rundt spisisng og trening så anbefaler jeg deg å søke hjelp. Det er ingen skam å snakke med noen, få hjelp til å endre tankegangen. Livet er for kort til å ødelegge seg selv med tvangshandlinger og nedbrytende tanker. Jeg har vært der selv og jeg vet hvordan det er når trykket slipper. Det at jeg kan spise sjokolade når jeg vil uten å planlegge, trene ekstra, sulte meg i ettertid eller plages av noe som helst er en fantastisk følelse jeg unner alle. Jeg kan til og med se meg i speilet, se at jeg har lagt på meg og samtidig tenke at det er helt greit. Jeg ER ikke fettet mitt. Jeg ER ikke vekta mi. Det er to variabler som vil variere hele mitt liv. Jeg akter å leve livet uten å ødelegges av noe som alltid vil variere. Jeg kan forme og endre kroppskomposisjonen, men jeg kommer aldri til å hate kroppen min. Aldri igjen.

Når jeg ser tilbake på tenårene mine og årene etter jeg ble frisk så får jeg en enorm trang til å si det til alle jeg møter – ikke la dårlig samvittighet ta fra deg livet. Det ER mulig å leve et liv i frihet fra tvangstanker og tvangshandlinger og jeg kan skrive under på at det er det som virkelig er et liv. Jeg har prøvd begge deler.

IMG_9457

 

Del gjerne!
error
10 comments
 1. Vet ikke om det kan ses på som tvangstanker eller hva jeg skal kalle det, av hvordan jeg har det…
  Jeg er glad i mat og tenker hele tiden på at jeg må spise sunt, men så spiser jeg plutselig sjokolade/godter/kjeks…. Jeg sitter alltid igjen med sykt dårlig samvittighet, hater kroppen min, og hater tankegangen min.. Føler meg aldri bra nok, og det har mye med mat å gjøre.. Jeg sliter veldig med dårlig selvtillig og selvbilde, og jeg har håp om at hvis jeg kommer meg på rett vei med god og sunn mat, så kan alt forandre seg til det bedre.. men allikvel så sitter jeg der og føler meg forjævelig(unnskyld ordet) og dytter i meg alt av usunnheter 🙁 Skulle ønske jeg kunne fått en pille som kunne gjort at det ble enklere å holde seg unna, at jeg ikke hadde trangen etter noe søtt og godt, og at jeg fikk tusen ganger bedre selvtillit!
  Det verste med alt dette, er at det går utover forholdet til min samboer… 🙁 Han er den siste jeg vil det skal gå utover, men jeg tror det ødelegger mye for oss sammen når jeg sliter så med å se på meg selv og godta hvordan jeg ser ut. Som for eksempel så vil jeg helst ikke at han skal se meg naken, med mindre det er mørkt og det er vanskeligere å se noe.. Er helt teit å tenke sånn! Jeg vet det, for jeg vet at jeg ikke er tykk… Men jeg har ikke den kroppen jeg vil ha, og jeg har litt å ta i på mage og lår, og jeg klarer ikke tenke at jeg ikke er stygg… og er redd for at han synes jeg er det, og kanksje legger mer merke til det når han ser jeg ikke liker meg selv…

  Dette ble langt… Men kanskje du har noen tips, eller noe sted jeg kan finne noe som kanskje kan hjelpe meg..?

 2. Så deilig at du klarer å kose deg med en sjokolade i ny og ne uten å få dårlig samvittighet! Det er viktig 🙂

  Christine: Det virker som du har et litt forstyrret forhold til mat, og kan anbefale deg å ta kontakt på http://www.nettros.no/. Der kan du få rådgivning via epost og telefon gratis hvis du sliter med en spiseforstyrrelse eller har et vanskelig forhold til kropp, mat, følelser og trening 🙂

 3. Kamilla: Tusen takk for hjelpen!

 4. Hei! Heer kommer et spm som ikke omhandler dette… Hva mener du om buttwink? Jeg er mye bedre i knebøy enn jeg var for noen år siden etter mye tøying, men buttwinken er der… Klarer ikke helt forstå om det er OK eller ikke. Kommer ikke så langt ned å buttwinken gjør slik at den «siste delen» går. Har korte bein da… Så hva tror du? Tror ikke det er mye mulig for meg å ta knebøy uten buttwink, me mindre jeg kun holder meg til ca 90 graders bøy.

  1. heisann !
   Det som avgjør om det er ok eller ei er egentlig hvor stor bekkentilten er. Om du går fra svai til nøytral er det ok, men går du over til å kromme korsryggen så er det ikke bra. For min del hjelper det å ha fult fokus på å aktivere ryggstrekkerne ved å «trekke» stanga nedover når du har den på nakken, slik at du strammer opp hele overkroppen. Om du vil kan du filme knebøyen din og sende til meg på mail, så kan jeg se på det. mailen min er: din.pt@live.no
   🙂

   1. Glemte helt å sjekke svaret her, haha… Men takk! Det skal jeg se om jeg får til etter neste legday! 😀

 5. Man lever kun 1 gang! Og det skal nytes

  1. det er så sant !

 6. Deilig lesning!
  -storebror-

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *