HAVET AV SØTNING

05073_Funksjonell_Mat_AS_Pakketilbud_-_Sukrin-mix_1

Havet av søtning kan bli forvirrende. Derfor skal jeg gi dere en kort innføring i de forskjellige sukrintypene basert på innhold og mine personlige erfaringer og meninger. Først og fremst – sukrin er ikke kunstig fremstilt  og skader ikke tennenene og har ikke påvirkning på blodsukkeret.

Sukrin gold
Det er vel ingen hemmelighet at dette er min favoritt! Den har mye rundere smak enn den originale og er brun. Jeg syns den smaker litt karamellaktig og den fungerer veldig bra i bakst og også i f.eks. havregrøt, som jeg bruker den mye til. Den smelter godt inn i varmt bakverk og fungerer også fint oppi cottage cheese eller kesam. Uten tvil min favorittsøtning.

Vanlig sukrin
Dette er den første sukrinen som kom på markedet. Den bør ikke brukes i store mengder men kan fint brukes sammen med annen søtning for ønsket resultat. Personlig er jeg ikke fan av den originale sukrinen da den gir «kald» smak når man har i nok mengde til å få det søtt nok. Den kan brukes både til steking/koking og til kald mat.

Sukrin+
Dette er sukrin og stevia som er smeltet sammen, og 50 g av denne tilsvarer  ca 100 g sukker. Smaken er veldig naturlig og kosistensen er veldig lik på vanlig sukker. Absolutt er god erstatning og jeg syns ikke denne gir kunstig eller «kald» smak. Jeg foretrekker karamellhintet i sukrin gold, men denne er absolutt også en god søtning. Den kan brukes til både baking, steking og kald mat. Det beste med disse er at du også får dem i porsjonsposer som er veldig greie å ha med i veska.

Sukrinmelis
Denne har jeg brukt mest når jeg har laget glasur til kaker eller muffins, men også i proteinfluff. Den blir god og luftig med naturlig ettersmak. Om du blander denne med litt vann så får du en tykk «røre», samme som med melis. Veldig anvendelig og grei å bruke. Jeg pleier dog å bande sukrinmelis og sukrin gold 50-50 om jeg bruker det i bakst for mest naturlig ettersmak.

Steviadråper
Steviadråper er kalorifritt og helt naturlig. De finnes i mange forskjellige smaker og er veldig søtt, så man trenger ikke mye. Med dråpeteller i korken er det lett å porsjonere ut den mengden du vil ha. Selv bruker jeg steviadråper til kaffe, grøt, kesam/cottage cheese, kaker, glasur og proteinfluff, for å nevne noe. Favorittsmakene mine er karamell og vanilje. De passer utmerket godt i proteinkaffe og setter en spiss på smaken.

IMG_9032-001

Generelt så er det ingen av disse som IKKE kan brukes til noe, men det beste er å prøve seg frem selv og finne ut hvilke du foretrekker til ditt bruk, samt hvilke mengde og fordeling som gir best resultat. 🙂 …Og du? Ikke glem x-life sitt helgesalg. Avsluttes i dag 😉

Innlegget er reklamebasert

Del gjerne!
error
9 comments
 1. IIK! Hvorfor bør ikke sukrin brukes i store mengder? Og hva er store mengder?

  1. det er fordi smaken kan bli veldig kunstig, og som nevøen min sier; «det svir i munnen» 😛

 2. Hei
  Fint det du skriver, MEN inget av det du legger frem er noen form for naturlig. Stevia i den form du og vi forbrukere får tak er heftig kjemisk ekstrahert og kan ikke betegnes som sunt overhode og i hvertfall ikke naturlig og i mange tilfeller skadelig både på fordøyelsessystemet, kreftfremkallende,gener og er ekstra ille for de med diabetes. Det beste er nok fornuftig intak av normalt sukker i mindre mengder. Og hvorfor skal alt vi stapper i oss søtes i utgangspunktet? Kaker og snadder smaker best og er sunnest slik de er tenkt lagd med skikkelig sukker. Begrens heller mengden om du absolutt må trøkke i deg kake!

  1. Har du noe forskning som viser at sukrin og stevia er skadelig og kreftfremkallende? Her kan du lese Sofie Hexebergs mening om dette: http://www.funksjonellmat.no/referanser/sofie-hexeberg/

   Jeg tror det handler om måtehold uansett hva det gjelder. Ost var også kreftfremkallende en gang i tiden i følge media. Jeg tror at for mye av alt er usunt uansett hva det er.
   når det er snakk om søtt i normale mengder foretrekker jeg uten tvil søtning fremfor sukker 🙂 det er mye meninger om søtning så man må nesten bare bestemme seg for hva man skal tro. Min mening er uansett- alt med måte. Sukker er dog ikke noe jeg anbefaler å ha et daglig inntak av.

    1. Igjen- jeg tror alt handler om mengde, og også hva man spiser ellers

 3. Erythrol er da vel naturlig? Sukring altså!

  1. jepp. uansett er sukker også behandlet, så å finne et søtningsmiddel som ikke er behandlet er nok ganske umulig.
   Jeg tror uansett man kan finne en artikkel som bekrefter akkurat hva man vil tro egentlig, så man kommer ikke så langt med å diskutere det ene eller det andre 😛

 4. Henning:

  Stevia er faktisk ANBEFALT for de med diabetes. Ref. PubMed: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19961353

  Kan ikke alltid stole på artikler på www.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *