HVA SKJEDDE MED GODT GAMMELDAGS MATVETT ?

IMG_2107
Topp fra adidas ♥♥  Shape tights fra Rohnisch (adlinks)

I dagens samfunn definerer vi mye med tall. Vekt, kaloriinntak, makrofordeling, fettprosent, metabolisme, kaloriforbruk også videre. Er det strengt tatt nødvendig?

Min mening er at de fleste av oss har godt av å fokusere mindre på detaljer og heller tenke helhet. Helse betyr ikke nødvendigvis grønt lys på my fitness pal  og «optimal» mengde med fett, protein og karb. Helse betyr ikke nøyaktig ti tusen skritt per dag eller når pulsklokka di skriker «good job!». God helse kan oppstå selv uten hjelp fra apper og kalkulatorer fremme ved bordet til hvert måltid.

Å telle seg ned og regne ut på grammet på alt vi spiser og forbruker på daglig basis mener jeg er helt unødvendig (så lenge man ikke skal konkurrere i fitness). Har man et mål så må bør man ha kontroll på inntaket sitt og da kan det være helt genialt å ha en fast plan å følge, men nå snakker jeg om generell helse. Når målet er å prestere på trening, føle seg vel og  holde seg frisk. Jeg mener at det viktigste vi kan lære oss, uten hjelp av apper og kalkulatorer : HVOR MYE MAT ER OK FOR MEG Å SPISE OG HVA GIR KROPPEN MIN NYTTIGE NÆRINGSSTOFFER?

IMG_1995

Som PT er jeg opptatt av at kundene skal få en bedre forståelse av porsjonsstørrelse og matvalg, ikke bare resultater under oppfølgingsperioden. Dette mener jeg er nøkkelen for å få resultater og bevare dem over tid. Å måtte være avhengig av my fitness pal eller matvekta resten av livet bør ikke være nødvendig. Ja, man kan absolutt bruke det som verktøy, men når «hverdagen» kommer så bør man kunne tenke fornuftig og velge rett. Hva hjelper det med diett i seks uker om du står igjen etterpå og lurer på om du skal ha loff eller bolle til frokost?

Sunt matvett forsvinner liksom litt oppi hysteriet med gram og kalorier hist og pist.
Mitt råd er =  ♥ Sett deg inn i hva som er bra mat og god porsjonsstørrelse ♥

Øv deg på å bli god på øyemål! Her er en kostplan genialt å starte med. Når du etterhvert blir vant med mengden på planen blir det lettere å velge rett mengde når du er på familiemiddag, på tur eller hjemme hos deg selv uten å benytte deg av matvekt.

 

Del gjerne!
error

4 Thoughts on “HVA SKJEDDE MED GODT GAMMELDAGS MATVETT ?

  1. Kristin on februar 21, 2015 at 11:22 am said:

    Har en kunde som er så redd for å spise mat. Hun spiser veldig lite, rundt 1300 kalorier og redd for å gå opp i vekt. Hun er snart femti år og har vært usikker på kroppen sin hele livet, uten at hun er noe tykk eller noe som helst. Hun sa til og med at VG sin sånn Vektklubb regnet ut at hun skulle ha i seg 1500-1700 kcal. Eksperter?. Samfunnet tukler med hodet til folk i alle aldre. En annen jeg kjenner som sliter med matinntak, er sjefen til typen, er også PT samt psykolog. Hun kjemperedd for å legge på seg og spiser aaaaaltfor lite med tanke på aktivitetsnivå og trening. Hun er slank og har lav fettprosent, men ser nesten syk ut.

    Jeg ligger på mellom 2000-2500 kalorier, jeg spiser når jeg er sulten og spiser mye, ellers orker jeg ikke å trene eller å jobbe. Det jeg må bli flinkere til er å kutte ned på godteri og sukker, ikke i perioder, men alltid, og kontrollere det inntaket mer. Men at folk er hysteriske, er det ingen tvil om. Skjulte sukkerbomber som brus. Lettbrus kan faktisk trigge sukkerfysinger hos enkelte, som meg f.eks., jeg drakk mye Pepsi Max forrige uke, og hadde syyyke cravings hele tiden. Denne uken drakk jeg Fun light og masse vann, null pepsi max, null koffein. Mitt naturlige energinivå er snart tilbake og jeg er ikke i nærheten så søtsugen som i forrige uke. Jeg skal begynne å drikke kaffe til uken igjen, men skal holde meg unna sukkerfrie energidrikker. Vi putter så mye rart inn i oss. Får bedre energi fra karbohydrater, som jeg trenger mer til min trening. Folk må snart ta seg en bolle og få litt mattvett inn i skolten.

    • Godt sagt! Det er myyye info som blir gitt både her og der som fører til at flere blir hysteriske og besatt av kalorier. Skremmende at normalt matvett er fremmed for så mange!

  2. Jeg er både lei og oppgitt over det gigantiske foluset på små detaljer mht kosthold og sunnhet. Jeg for min del synes det beste for kropp og ikek minst psyke er å spise intuitivt og ikke ære opphengt i makronæringstoffer, kalorier eller andre detaljer.

    • Det kan absolutt bli for mye fokus på det, ja. Det beste hadde nok vært om alle hadde spist det som var bra for dem uten å bruke så mye energi på å styre og stresse rundt det! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Post Navigation