MIN MENING OM «SPISEDAG» – ØDELEGGENDE ?

IMG_9629

Frimåltid, cheat meal, free meal, cheat day, spisedag.  Dette er ord de aller fleste av oss kjenner til, og som sikkert flere også har en eller annen følelse rundt.

Så er spørsmålet -hindrer det oss i å få fremgang? Ødelegger det alt?

Som jeg stadig snakker om her på bloggen og ellers  – måtehold er undervurdert. Problemet som fort kan oppstå når man har en «spisedag» eller et cheat meal som går over alle støvleskaft er at man sitter igjen med sprengt magesekk og tidenes verste samvittighet. Da spør jeg; er det virkelig verdt det når du ender opp med å hate deg selv fordi du har gitt etter for cravings som har bygget seg opp gjennom hele uka?

Min mening er følgende : sørg for å ha en diett du ikke føler konstant behov for å ta fri fra i form av bingemåltider og utskeielser ut av en annen verden. Du bør spise på en måte som gir deg matglede daglig. Mat skal være godt, hyggelig og noe vi har glede av. Man kan fint være på diett og samtidig spise god mat.  Et frimåltid i uken er jeg veldig fan av, og det er fordi det kan brukes i for eksempel sosiale settinger eller om du vil ha en kosekveld med kjæresten med pizza, litt sjokolade og et glass vin. Et frimåltid i uken med en bedre middag med dessert, det ødelegger ingenting og gir mest sannsynlig heller ikke dårlig samvittighet. Det er helt ok å ta seg et frimåltid hvor man ikke tenker mengde, kalorier eller noe som helst annet enn at man skal spise seg mett.

wpid-20150426_094242

Et eksempel fra min egen hverdag; når jeg og Gøran var med på Oslo grand prix for noen uker siden så valgte jeg å ha frimåltidet mitt med hotellfrokost sammen med atleten min Elin og kjæresten hennes for å feire at det hele var over. Da spiste jeg en proteinrik frokost først med egg, skinke, grønnsaker og frukt og en saftig, feit nugattiskive til dessert. Et superdigg frimåltid i veldig godt selskap. Dette var et enkelt valg for meg i og med at jeg elsker hotellfrokost.

I min verden er det ikke noe  naturlig ved å gå hele uken å bare vente på den dagen hvor man kan kaste i seg alt man kommer over. Det er ikke det jeg forbinder med et sunt og godt kosthold, når man har konstant lyst på alt annet enn det man skal spise. Jeg er fan av å kose seg med maten sin hver dag, og heller ha ett måltid i uken hvor man kan kose seg litt ekstra. Ikke fordi man sulter seg og piner seg gjennom søndag til mandag, men fordi man kan nyte noe annen mat, gjøre litt ekstra stas på det og kose seg sammen med andre.

Uansett hva du måtte foretrekke så mener jeg det viktigste av alt er at du har det bra og ikke sitter med dårlig samvittighet. Det er en giftig følelse som ikke bør ta fra oss livet, uansett hvilke valg vi tar.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *