SUNNHET OG HELSE – HVA ER DET ?

Man kan diskutere lenge om hva god helse egentlig er. Noen mener det er å ha et perfekt kosthold med mist mulig behandlet mat, andre mener det er godteri på lørdag, andre mener det er bare det å være frisk. Jeg mener uten tvil at helse ikke bare handler om kropp, men også om det mentale.

Jeg har prøvd å spise helt «perfekt». Jeg hadde et kosthold med rent kjøtt og fisk, poteter, ris, grønnsaker, frukt, ingen søtsaker, ingen ferdigprodukter eller halvfabrikata, ingen alkohol og ingen matvarer med mer enn tre ingredienser. Så jeg bra ut? Rent fysisk følte jeg at jeg så bra ut. Men hadde jeg det bra? Absolutt ikke. Jeg drømte om brunost og pepsi max omtrent hver natt, og jeg planla dagen slik at jeg unngikk å spise sammen med andre. Kun for å kunne ha 100% kontroll på det jeg fikk i meg.

Rent kostholdsmessig så fikk kroppen min i seg veldig mye bra mat og god næring. Rent fysisk var kroppen i fin balanse og alt fungerte bra. Men samtidig slet jeg med dårlig treningsmotivasjon, dårlig humør, dårlig søvn som følge av dårlig humør og generelt en miserabel hverdag med lite sosialt rundt mat og hygge.

IMG_3387

Da kan man spørre seg – er et perfekt kosthold egentlig sunt? Og er det egentlig noe som heter et perfekt kosthold? Når jeg ser tilbake så ser jeg ikke på den perioden som perfekt i det hele tatt. Jeg hadde det tragisk og jeg eide ikke matglede.

Når jeg ser tilbake på den siste måneden av livet mitt så ser jeg følgende;
En jente som trener nesten daglig, spiser masse grønnsaker, frukt, bær, kjøtt og fisk og nyter maten. Jeg ser ei tilfreds jente som koser seg i sola med fire kalde øl og som opp til flere ganger har sittet i en godstol med beina på bordet og en nugattiskive i hånda. Ei som får kick av både fisketur og melkesyre på gymmet. Jeg ser ei tilfreds, livsglad og SUNN jente!

Etter min mening så er det ikke først og fremst kostholdet som avgjør om man er sunn eller ei. Det handler vel så mye om hva som foregår mellom ørene våre. Hva foregår oppi topplokket når du spiser, trener og lever generelt? Har du det bra? Er du frisk? Smiler du ofte og ler mye? Har du glede av livet du lever?

Enjoy-life

Om du spiser fire chipsflak «for mye» eller tar ei bolle på bensinstasjon så betyr ikke det at du er usunn i mine øyne. Min definisjon på dårlig helse og et usunt liv er en hverdag preget av vonde følelser, tvangsregimer, latskap, og begrensninger som går utover humør og livsglede og et alt for stort fokus på noe som til syvende og sist ikke gjør deg noe annet enn lei deg og utilfreds.

6 comments
  1. Dette er det beste jeg har lest på lenge! Takk gud for at noen kommer med en slik teori om hva som er sunt og usunt! Ha en flott sommer 🙂

    1. så utrolig bra å høre Margaret!! 😀
      Ha enn nydelig sommer du og 🙂

  2. Takk. Bare takk.

    1. 😀 bare hyggelig!

  3. Sier bare «klapp,klapp,klapp»!!!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *