PROBLEMET MED SUKKER

Ok, før jeg får kritikk for tittelen – JEG MENER IKKE AT SUKKER ER ET PROBLEM OG AT DET BØR UTELUKKES FULLSTENDIG FRA EN FRISK PERSONS KOSTHOLD. Så, la oss se nærmere på hva jeg egentlig mener.

Sukker i seg selv er bevist at ikke er hverken bra eller ille for friske individer. Det er faktisk helt nøytralt (1). Det spiller faktisk ingen rolle for kropskomposisjonen om du spiser sukker så lenge du spiser riktig mengde kalorier i forhold til målet ditt. Har du i tillegg et generelt sunt kosthold med tilstrekkelig med proteiner, fett, vitaminer og mineraler med kun innslag av sukker så gjør det faktisk ingenting.

IMG_3590

…Så hva er grunnen til at jeg ikke anbefaler et daglig inntak av raffinert sukker?
Som jeg sier til stadighet så er jeg ikke for å ekskludere matvarer fra et kosthold. Det er det ingen hensikt i så lenge man er frisk. MEN, det er flere grunner til at jeg ikke anbefaler sukkerholdige matvarer på daglig basis. De er følgende:

 • Det metter lite
 • Mange opplever det som en trigger til å spise mer
 • Mange opplever at det gir økt cravings
 • Innholdet av vitaminer og mineraler er ofte lavt
 • Sukkerets pårvirkning på helsen er noe uklar

Det står ingenting på den lista om at du blir feit av sukker. Du gjør nemlig ikke det, med mindre du spiser for mye. Det samme gjelder om du spiser for mye kylling. Kaloriinntaket er det som teller! Godteri, kaker og andre sukkerholdige ting er ikke mettende, og derfor er det svært fort å få i seg mange kalorier uten å bli særlig mett. Det er det som gjør det til ugunstig mat når målet er å redusere fettprosenten. Om det da i tillegg gir deg sinnssyke cravings de påfølgende dagene så sier det seg selv at det blir tøft å stå i mot lystene.

IMG_2107

For å gjøre det så enkelt som mulig for deg selv på diett – velg mat som metter og matvarer som ikke trigger deg til å overspise. Eksempler på geniale ting å ha i dietten sin er grønnsaker, kjøtt/fisk, bær og egg. Matvarer som metter godt og som gir vomfyll. Er du mett så frister det mindre å skeie ut eller spise mer enn du skal. En bolle med syltetøy vil ikke mette på samme måte som en bolle med friske jordbær, selv om du kan matche kaloriinnholdet. En liten bolle med seigmenn vil ikke mette like mye som en stor bolle grønnsaker selv om man kan matche kaloriinnholdet. Hverken grønnsakene eller bærene vil mest sannsynlig gi deg cravings i ettertid heller, i motsetning til syltetøyet eller seigmennene. Det handler ikke om å ekskludere noe, det handler om å velge smart utifra hvilke mål du har! 

Referanser:
1. http://www.simplyshredded.com/the-science-of-nutrition-is-a-carb-a-carb.html

Del gjerne!
error
3 comments
 1. Veldig bra skrevet, og veldig enig 🙂 .
  Det som er «problemet» er jo at sukker søter ting. Og mange foretrekker søte ting, fremover noe som er bittert eller smakløst. Klart det «føles» bedre å spise en bolle med seigmenn, istedenfor en bolle med brokkoli.
  Men er vel derfor at tallet for overvektige øker. Vi er mer opptatte av at det smaker godt, enn at det gjør godt.

  1. Hvis man liker det søtt kan man tilsette kalorifri søtning (og de fleste søtningsmidler er helt ufarlige).

   1. Fullstendig klar over det 🙂 . Jeg ville bare påpeke at det er det som er problemet med sukker. Det er som det skrives i innlegget at en ofte får mer søtsug eller lyst på mer pga sukker.
    Det er jo det at en kan bli eller blir avhengig av sukker. Og det tjener folk penger på.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *