«NEAT» – BRENN MER FETT !

Mange verdenskjente coacher skriver mye om NEAT om dagen. Hva er egentlig NEAT? Det er rett og slett bevegelse man gjør uten å nødvendigvis tenke over det. Reise seg fra stolen, ta oppvasken, riste med foten, tygge, vifte med armer, løfte ting fra gulvet også videre også videre. Generelt sett – bevegelse som kommer utenom treningsøkter og planlagt aktivitet. Bevegelse som faktisk kan gi ganske stor uttelling på det totale energiforbruket.

IMG_3747

Børge Fagerli postet dette for en stund siden som en repost fra Ari Whitten. Utrolig interessant lesning som peker mot at generell bevegelse gjennom dagen holder lenge når målet er fettreduksjon:

«En ny studie fra Benito et al. går langt i å gi oss et svar på dette viktige spørsmålet om hva slags trening som er mest effektivt for fettreduksjon. Forskerne hadde 96 overvektige mennesker fullføre en veiledet 22 ukers protokoll av ulike typer trening, kombinert med en kalorifattig diett. (Merk: Dietten var den samme for alle grupper – bare aktiviteten var forskjellig).

De ble delt inn i fire grupper:
1) Vekttrening
2) Kardio/kondisjonstrening
3) Vekttrening + Kardio
4) Lett bevegelse i løpet av dagen (ta trappene i stedet for heisen, rask gange i løpet av dagen, daglig bevegelse / NEAT)

Hva var resultatene?
ALLE mistet ca 9-10kg kroppsmasse og reduserte kroppsfettet med ca 5 kg. Forskerne var ikke i stand til å oppdage noen betydelig forskjell mellom de fire studiegruppene.

Hva betyr dette?
1) Ernæring er trolig den største faktoren i disse resultatene.

2) Kalorier inn, kalorier ut er den største variabelen for de som trenger å miste store mengder kroppsfett – ikke om du gjør kardio eller vekter eller ingen av delene – bare øk din daglige aktivitet. (Hos individer med lite kroppsfett, er det imidlertid sannsynlig at treningstype vil bestemme hvor mye fett eller muskelmasse man går ned).

3) Lett aktivitet / NEAT er like effektivt for fettreduksjon i overvektige mennesker som intens kardio/kondisjonstrening og/eller vekttrening» – det gjør også en forskjell for normalvektige !

IMG_3745
IMG_3749

I løpet av en uke får jeg en god del timer foran dataen, sittende på bakenden. Derfor bestemte jeg meg for, etter å ha lest teksten ovenfor, at jeg skulle skaffe meg en pilatesball (adlink) å sitte på istedet for kontorstolen min (som jeg gjerne også «ligger» i med like god holdning som Quasimodo…), så lenge høy pult som jeg kan stå ved ikke er et alternativ. Ballen krever at jeg hele tiden holder balansen og får inn litt mer bevegelse og muskelaktivitet enn ved å sitte henslengt som et bananskall i den deilige kontorstolen.

Holdningstrening? Check! Mer NEAT gjennom arbeidstimene? Check!
Dagens anbefaling til deg er altså – kom deg opp på beina, veiv litt med armene og ta trappa – alltid !

Del gjerne!
error

6 Thoughts on “«NEAT» – BRENN MER FETT !

 1. «Mange verdenskjente coacher skriver mye om NEAT om dagen»
  Mindre enn 1% av verdens coacher snakker om «Neat». Dette fordi du er tydelig i en boble hvor din verden er sentrum. Du bør sette deg inn i hva en coach er.

  • Skjønner ikke helt hva du vil frem til her…
   Børge Fagerli, Ari Whitten, Layne Norton og Menno Henselmans er verdenskjente coacher i fitnessindustrien som skriver om NEAT. Det finnes mange andre coacher også, om det var det du mente?

 2. Har ikke sagt at disse 4 du nevner som er «verdenskjente» ikke skriver om NEAT. Det jeg reagerte på av at du brukte mange og ikke hva de var coach i. Bare innenfor mitt snevre felt som er golfcoaching er vi flere hundre tusen. Stort sett alle idretter har sine spesialcoacher. Andre felt hver der er flere hundre tusen coacher er innenfor management-, karriereutvikling-, og minst 100 andre felt. Så når du sier Mange, så er det en mikroskopisk del av verdens coacher. Mitt fokus er at du utdyper i hvilket fagfelt vi snakker om, ikke bruker den generelle betegnelsen.

  • Skjønner hva du mener!
   Min blogg handler om fitness, livsstil og trening som i hovedsaklig styrketrening. Det tror og håper jeg leserne mine er velkjent med. I dette innlegget er det fokus på fettreduksjon og ikke en spesiell sport eller noe annet. Tror det kommer relativt tydelig frem.
   At det finnes mange coacher i mye forskjellig, det er sikkert og visst 🙂

 3. Amanda on august 12, 2015 at 2:54 pm said:

  Jeg synes dette er veldig interessant, og absolutt viktig å bringe til fokus. Man skal ikke undervurdere hverdagsaktivitet altså! Resultater må slett ikke komme iform av timevis på gymmet, og ved å være klar over det tror jeg at det kan være en motivasjon for mange til å bevege seg mer, og gjøre flere små skritt i en sunnere og lettere hverdag.

  Selv har jeg nå «stående hjemmekontor», hvor jeg rett og slett har plassert dataen oppå en bunke bøker. Det funker veldig greit egentlig 🙂

  • Ja, ikke sant! 🙂
   Så genialt! Når du sier det så er det fult mulig for meg også å bygge opp på pulten. Det blir en stor stabel, men det kan funke. Takk for tips! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Post Navigation