UNNGÅ OVERSPISING – MINE RÅD

Jeg får stadig mail fra mennesker som sliter med overspising, enten periodevis eller daglig. Gjengangeren er at de ønsker å slutte med det og få det under kontroll. Definisjonen på overspising er litt forskjellig, men generelt sett går det ut på at man for eksempel spiser normalt en hel dag for så å til slutt «sprekke» ved å omtrent tømme kjøkkenet for alt av mat. Brødskiver med pålegg, godteri, frokostblanding, nøtter også videre. Ikke nødvendigvis usunne ting, men i enorme mengder. Man blir mett men fortsetter likevel å spise som om man nesten er i en transe.

Jeg har lest mye og studert dette en del og har mine egne tanker om hva som kan bidra til at man slutter med overspising. Derfor vil jeg gjerne dele mine tips med de som måtte slite med det.

Overeating

1. Ikke sett alt for strenge regler for deg selv
Overspising skjer ofte når man har gått sulten lenge eller har tenkt mye og lenge på mat gjennom dagen. Når fokuset og følelsene rundt mat blir for sterke kan man bygge opp et veldig stort behov for å kaste i seg det man først kommer over, også blir man aldri tilfredsstilt. Spis jevnt med mat gjennom dagen og prøv å unngå og gå sulten over lengre tid.

2. Dropp «spisedager» og «fastedager»
Ekstreme ting kan fort trigge behovet for å overspise. Spisedager (hvor man spiser det man vil i frie mengder en hel dag) kan fort gå over alle støvleskaft dersom man har fulgt en streng diett ellers i uka, og også gi dårlig samvittighet, som igjen kan trigge overspising. Fastedager (hvor man spiser tilnærmet ingenting) kan også trigge behovet for å overspise dagen etter eller dagen før, på grunn av at sulten blir uutholdelig og også fordi det psykiske rundt maten blir anstrengt. Et jevnt inntak av mat hver dag hele uken er best, både for kroppen og for psyken.

binge

3. Om det er følelser som trigger deg til å overspise –
Ofte ligger det noe følelsesmessig bak behovet for å overspise. Kanskje man er stresset på grunn av at mye nytt skjer i hverdagen, kanskje man er redd for å ikke strekke til på jobb eller skole, kanskje forholdet ditt henger i en tynn tråd. Om du er i en slik situasjon – prøv å husk på at følelsene fortsatt vil være der når du har spist ferdig, og ingen mat i verden kan fjerne problemet ditt. Prøv å snakke med noen eller få ut frustrasjon og stress ved å for eksempel male, skrive eller rett og slett prate med noen du stoler på.

4. Ikke bruk mat som straff eller belønning
Mat er nødvendig for kroppen for at vi skal fungere optimalt. I en perfekt verden ville vi spist fordi vi var sultne og fordi vi trengte energi. Dersom mat blir brukt som straff (i form av at man enten sulter seg eller overspiser) og også som belønning, skaper man et unødvendig følelsesmessig bånd til maten og relaterer det til vonde eller gode følelser. Å spise mat bør være en selvfølge når man er sulten, ikke noe vi gjør fordi vi føler det ene eller det andre.

dreamstime_3294725

5. Ikke gjem deg bort
Det beste du kan gjøre for deg selv og de rundt deg er å være ærlig om hva som foregår og at du eventuelt trenger hjelp. Snakk om hva du føler og tenker. Å brenne inne med det selv vil ikke gjøre deg noe godt. Når du føler behov for å overspise, kontakt en venn eller et familiemedlem, eventuelt helsepersonell. Det er ingen skam å be om hjelp.

Et jevnt inntak av mat og et kosthold uten ekstremt strenge regler eller begrensninger er absolutt det jeg anbefaler deg som sliter med overspising daglig eller periodevis. Unngå strenge regimer og å ekskludere ting totalt fra kostholdet. Jeg anbefaler faktisk også å unngå ting som My fitness pal og lignende apper og hjelpemidler som setter et stort fokus på kalorier og gram. Prøv å gi litt slipp på kontrollen, for i mange tilfeller vil det ende opp med å gå for langt. Å få fokuset bort fra maten og over på det å leve og lytte til kroppens signaler – det er alfa omega.

 

kickasssss

Del gjerne!
error

2 Thoughts on “UNNGÅ OVERSPISING – MINE RÅD

  1. Amanda on august 26, 2015 at 10:09 am said:

    Gode og konkrete råd! 🙂 Viktig tema!

    Min erfaring er at overspising er en vane, en dårlig vane. Eller uvane om du vil. Ved å se på det som det (og ikke som et symptom på andre problemer i livet, som mange har en tendens til), så er det mye lettere å håndtere. Det er vanskelig å bryte vaner da, veldig vanskelig. Men ved å være bevisst og ved å skape nye vaner, er det på ingen måte umulig. Aksept, et avslappet forhold til mat og god måltidsrutine er dessuten svært gode hjelpemidler.

    Ha en fortsatt strålende dag, Julie!

  2. Helene Utheim on august 26, 2015 at 2:30 pm said:

    Dette har vært mitt store problem frem og tilbake i ti år.. jeg tenkte hele tiden at «jeg er vel bare litt glad i sjokolade, mat og godteri» men innså først i år at jeg faktisk hadde et skikkelig problem da jeg begynte å gjøre ekstreme ting for å ikke legge på meg som lange runder med straffeløping, kaste opp, utføre ekstreme treningsøkter og karbo-faste perioder. ser en kommentar her nede om at overspising er en «vane eller uvane», jeg vil ikke si meg enig i at dette kun er en uvane, da det er en stor forskjell på å spise for mye og det å overspise i de grader at man kommer inn i en transe. det er som en indre stemme som roper: fortsett å spis, hiv det i deg! men innerst inne skriker du etter hjelp, men klarer ikke stoppe, selv om det føles helt jævlig. da har man et psykisk problen, som kan gå utover mye. jeg har nå skjønt at det er mange som sliter med dette, men føler nok like stor skam som meg og synes det er flaut å innrømme for andre. jeg har rett og slett sagt i ifra til venner, familie og lege for å få hjelp nå 🙂 bare det å inrømme det var en lettelse! Jeg skjønner at my fitnesspall, dietter og lignende kan være triggere for andre, men for meg hjelper det faktisk å følge en diett med dag-for dag- mat, slik at jeg føler jeg har kontroll og likevel kan oppnå resultater. faktisk så har jeg kommet ganske langt nå og begynner å nærme meg helt fri fra spiseanfall :D! ble et langt svar det her, men dette er et tema jeg virkelig brenner for! Ønsker at alle som sliter med dette kan bli fri fra det, for det er et rent hælvette som setter ned livskvalitet, håp og selvtillit.. Takk for at du skrev dette innlegget :). Klem fra Helene!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Post Navigation