BUD NR.1 FOR ØKT STYRKE OG MUSKELMASSE

IMG_4500Topp // Tights (adlinks)

Ønsker du å øke i styrke?
Bygge muskler?
Forme fysikken? 
Da er det en ting du bør innse en gang for alle. Du må begynne å like følelsen av  være ukomfortabel.

Gutta er ofte bedre på dette enn oss jenter. De presser seg til uante grenser. Det finnes helt klart en middelvei, og man skal ikke trene seg sønder og sammen hver eneste økt. Men  å presse seg – det må til dersom man ønsker en endring.

Kroppen er vanvittig tilpasningsdyktig. Den tilpasser seg og utvikler seg etter hva den utsettes for. Trener du med samme vekter uke etter uke så vil kroppen forbli som den er. Den får ingen grunn til å utvikle seg så lenge den utsettes for samme belastning og samme mengde stress. Hvorfor skal kroppen, som er en overlevelsesmaskin, gidde å bygge muskler den ikke har bruk for, når den muskelmassen som er fra før av holder i massevis til det du gjør ?

IMG_4521

Det krever energi av kroppen å ha muskelmasse, og det er også grunnen til at den må stimuleres for at den ikke skal brukes som energi. Om du stimulerer musklene dine gir du beskjed til kroppen om å beholde- og utvikle det du har. Ved å utsette kroppen for økt belastning blir musklene tvunget til å utvikle seg. Husk også at tilstrekkelig med mat er avgjørende. Muskler blir ikke bygget på luft og vann.

Å trene med vekter som ikke utfordrer deg, det er som å fortelle kroppen at; «Du trenger ikke bli verken større eller sterkere, for dette klarer jeg med den muskelmassen og styrken jeg allerede har».

Konklusjonen er altså; bli bevisst på hva slags signaler du gir til kroppen din med treninga du gjør. Jeg sier ikke at du trenger å endre på treningen din annenhver økt for å «sjokke» kroppen, det er ikke nødvendig. Det du derimot må sørge for er å hele tiden presse kroppen til å løfte tyngre. Du må like å være ukomfortabel. Det krever en innsats og det er slettes ikke deilig der og da, men det er også det som vil gi deg en endring.

IMG_4528

1443094072

 

2 comments
  1. Hei 🙂 Jeg er veldig enig i det du skriver, men har et spørsmål. For noen ganger så går vektene på bekostning av kontakten jeg får med muskualturen. Legger jeg på for mye vekter, mister jeg rett og slett kontakten (i noen tilfeller). Hva er det lurt å gjøre? Kjøre tungt eller kjøre lettere slik at jeg virkelig kjenner at musklene jobber?

    1. Hei Thea!
      Beklager sent svar!

      Dette er det mange som lurer på.
      Jeg er litt delt her. Det har seg nemlig slik at i mange øvelser, så lenge man har god teknikk, vil man bruke de rette musklene fordi bevegelsesbanen «tvinger oss» til det. Men i mange rumpeøvelser, som for eksempel hip thrust, er det mange som opplever at selv om teknikken er god er det fort gjort å bruke bakside lår og korsrygg mer enn rumpa når det blir for tungt. I dette tilfellet vil jeg anbefale å heller ha litt lettere vekter, og hele tiden jobbe med en vekt som gjør at du kjenner du bruker rumpa, men at det samtidig er tungt. Hold på kontakten hele tiden mens du gradvis øker vektbelastningen.

      I andre øvelser, som f.eks. skulderpress og nedtrekk er det umulig å bruke feil muskler dersom teknikken er god. Enkelte rumpeøvelser er dog litt anderledes, og personlig mener jeg at, i motsetning til mange andre øvelser, er det viktig å kjenne på kontakten her.
      Lykke til ! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *