HVORDAN TRENE FOR VEDLIKEHOLD?

IMG_3208

Jeg fikk følgende spørsmål her på bloggen forrige uke:
«Hvordan bør styrketreningen se ut dersom en ønsker å beholde muskelvolum, men ikke få større muskler/øke i muskelvolum? Jeg har som deg kjørt en revers diett nå i høst og merker at jeg lettere bygger muskler nå når jeg får i meg mer mat. Men jeg ønsker ikke å ha så mye muskler i lår og bein, så hvordan bør jeg trene for å vedlikeholde og ikke bygge?»

For å bygge muskulatur krever det at man presser seg til å løfte tyngre eller flere repetisjoner. Når målet er å vedlikeholde den muskelmassen man allerede har må du rett og slett sørge for å ikke løfte noe tyngre eller med noe mer volum. Vedlikehold kan være vel så krevende som bygging og styrkeøkning. Det krever nemlig at du rett og slett holder igjen fra å slite deg helt ut, og det kan føles meningsløst og kjedelig i lengden. Det er dog det som er løsningen. Vil du beholde de musklene du har per i dag må du stimulere dem såpass mye at de har en grunn til å forbli der, men ikke presse dem så de blir tvunget til å utvikle seg.

IMG_3179

For å bruke meg selv som eksempel; jeg bruker samme vekt i bulgarsk utfall hver gang jeg trener bein. Ja, det er tungt, men jeg holder likevel litt igjen. Når jeg har samme mengde stress på lårmuskulaturen uke inn og uke ut vil de ikke ha noen grunn til å utvikle seg, i motsetning til om jeg hadde kjørt på og stadig økt vektbelastningen eller treningsvolumet. Muskelmassen min vedlikeholdes, men utvikles ikke før jeg eventuelt gjør en endring i form av tyngre vektbelastning eller flere sett eller repetisjoner.

Jeg må dog nevne at om jeg hadde vært i kaloriunderskudd og ønsket å beholde muskelmasse fremfor å bygge ville jeg likevel gått inn for å øke jevnlig. Dette fordi det krever mer av kroppen å beholde muskler når man ligger i kaloriunderskudd. Nå som du spiser mye og kroppen får det den skal ha kan du fint trene for vedlikehold uten at du vil miste noe av den massen du allerede har.

Lykke til ! 🙂

IMG_3196

 

Del gjerne!
2 comments
  1. Tusen hjertelig takk for svar! Dette var veldig nyttig!! 😀

    1. bare hyggelig! Glad jeg kan være til hjelp 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *