HVA ER EGENTLIG FASITEN ?

«Det funka for han som vant det og det, da MÅ det være bra !»
«Jeg kan ikke spise havregryn på kvelden, da lagres det jo som fett»
«Det gjør litt vondt, men jeg får jo stor biceps»
 «Jeg spiser ingenting, DA får jeg sixpack!»

…. Av og til får jeg lyst til å stikke hodet i sanda og vente til alle i treningsbransjen og alle som trener er enige før jeg kommer opp igjen. Det ER mye som funker av måter å gjøre ting på, både med tanke på kosthold og trening. Det funker å spise hver tredje time, det funker å spise ett gigamåltid om dagen, det funker å spise en kl.15.04 istedenfor 15.00, det funker å trene bicepcurl i knebøy racket, bruke kroppen som svingmoment og ha ti min pause mellom settene.  Det funker alt sammen! (så lenge du holder på lenge nok…).

1. Vit at noe faktisk ER feil og noe er riktig.
Vi snakker om kroppen vår her, og noe er skadelig mens andre ting ikke er det.  Anatomien kommer man ikke utenom. Tren med god teknikk fra starten av så gjør du deg selv en tjeneste både i form av at du ikke får skader og samtidig får bedre resultater.  F.eks: Benkpress med beina på benken gjør ikke at du løfter mer, det gjør deg mer ustabil. Fakta. Bastabom.

2. Lær deg god teknikk.
Uansett om du er bodybuilder, styrkeløfter, mosjonist eller crossfit entusiast.  Om du ikke har teknikk i bunnen av «huset» du skal bygge så faller det sammen en eller annen gang på et eller annet vis. Du kommer ikke utenom god teknikk. Se punkt 1.

 Skikkelig-markløft-ehAuch…

3. Vær kritisk til «ekspertråd».
Gode råd og teknikkhjelp vokser dessverre ikke på trær. Mennesker som har god peiling på anatomi, vet hvordan kroppen fungerer og samtidig har fått gode resultater (og ikke bare har nesa i faktabøkene) er for eksempel Eirik Sandvik som har mye fokus på teknikk i sine youtube videoer, er gode kilder til informasjon. Du kan ha all erfaring i hele verden, men kan man ikke noe om kroppens funksjon så kan det likevel være at du trener feil. Hva vet vel du ?

4. Du MÅ egentlig ikke.
Du MÅ ikke spise hver tredje time og du MÅ heller ikke la være å spise karb på kvelden. Ja, det funker nok det og, men du kan prestere bedre og få bedre fremgang om du spiser havregrøt på kvelden istedet. Du MÅ ikke gå tur før frokost, du kan gå tur etter lunsj og få samme resultat. Har du gjort det samme de fem siste åra uten veldige resultater så bør du absolutt prøve noe nytt. Les nye artikler, les bøker, les ny forskning. Skaff deg ny og oppdatert kunnskap. 

5. Vær åpen for nye alterativer.
Men, les punkt 1, 2 og 3 først. Nye treningsmetoder og spisemønster kommer hele tiden. Les deg opp og følg med, sil ut det du ikke tror på og prøv det som virker bra. Hold øynene oppe for bedre måter, de dukker opp hele tiden. Men – aldri gå bort i fra rett teknikk.

Bottom line:
Mix både kunnskap og handling så kommer du lengre enn de fleste.

20121202_151026

Del gjerne!
6 comments
  1. Takk for et FINT og viktig innlegg. Det er så viktig å lytte til kroppen sin selv, og som du sier; og å lære seg teknikken i øvelsene!! 😉 Selv var jeg veldig glad i biorytmedietten, men den siste tida funker det ikke, fordi jeg får ikke sove når jeg pøser på med carbs til kvelds.. 🙁 Blir så gira og varm i kroppen..

    1. Takk for kommentar 🙂 Noen reagerer slik på mye karb og da er det gunstig og finne en annen måte 🙂

      1. Synes det var så rart, fordi jeg har hørt om flere som blir søvnige og sover så godt av mye karbs til kvelds.. Selv om jeg har vært ganske sikker på at det var rett avgjørelse å bytte om på kveldsmat og frokostmåltidet, så var det likevel ekstra fint å høre deg si at man må gjøre det som fungerer for seg. Hehe. Liitt vel påvirkelig likevel kanskje, men jeg jobber med saken 😉 God onsdag til deg! 😀

  2. Du kan prøve å regulere litt på mengden karb på kvelden, eventuelt ha siste måltid 2-3 timer før leggetid 🙂

  3. Youre so cool! I dont suppose Ive read anything like this before. So nice to find somebody with some original thoughts on this subject. realy thank you for starting this up. this website is something that is needed on the web, someone with a little originality. useful job for bringing something new to the internet!

  4. I discovered your blog site on google and check a few of your early posts. Continue to keep up the very good operate. I just additional up your RSS feed to my MSN News Reader. Seeking forward to reading more from you later on!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *