DU TRENGER IKKE FIKSE ALT

Jeg har lagt merke til at mange sliter med følelsen og presset om at de må fikse alt rundt seg hele tiden. Hva er det som gjør at vi tar på oss ansvaret og setter krav, ikke bare for oss selv, men også for dem rundt oss? Det er klart vi kan hjelpe og bidra med og gjøre det vi kan, men hva med de tilfellene hvor vi rett og slett ikke strekker til?

Et klassisk eksempel jeg ofte kommer over er mennesker som har et fulltidsstudie og gjerne også en jobb på si. På toppen av dette har de en smørbrødliste med ting de vil oppnå på trening. Frustrasjonen er stor når de opplever gang på gang at de ikke har nok overskudd og tid til å få kabalen til å gå opp. De feiler på ett eller flere punkt på den milelange lista over ting de skal prestere i en hverdag som så vidt har rom for en kaffepause på syv minutter.

large

For meg som «sitter på utsiden» og hører på dette er det klinkende klart. Man kan ikke fikse alt på en gang, og det er faktisk helt ok. Vi har en viss kapasitet og vi har fått tjuefire timer i hvert døgn. Det er faktisk begrenset hva vi kan få til, selv om vi gjerne vil prestere på alt. Så er det også slik at selv om man kan være en mester på planlegging, krever det fortsatt at man er hundre prosent med når det skal utføres. Når vi da har fem forskjellige ting som krever hundre prosent, da sier det seg selv at det er umulig å få gitt alt på alle punkter. Vi har ikke fem hundre prosent å gi.

Jeg tenker slik selv også og jeg vil helst fikse alt, hele tiden.
Men jeg tror vi må ta noen skritt tilbake og få et større perspektiv på vår egen situasjon og hverdag. Det er helt menneskelig å bli sliten. Det er menneskelig å bli ufokusert. Det er menneskelig å sovne tre timer på sofaen etter jobb, selv om du hadde planlagt å rydde. Det er menneskelig å ikke klare ny rekord i knebøy når du har sittet oppe fire netter på rad i forkant for å få A på en prøve.

flinkpike

Skjønner du hvor jeg vil med dette?

Kjenn etter på hvor stor kapasitet du har, ikke bare hvor mye lyst du har. Kropp og sinn skal henge med. Sørg for at du er snill mot deg selv i havet av krav, mål, tidsfrister og press!

Del gjerne!
error
3 comments
  1. Jeg kjenner meg veldig igjen i det du skriver her, travle hverdager og en redsel for å ikke oppnå alt man ønsker. Jeg har i en periode nå, nedprioritert trening for å fokusere på skolen. Men har endelig funnet noen smutthull, som åpner for trening igjen! 🙂 Kanskje du har noen tips til enkle, men gode treningsøkter?
    Supert innlegg Julie, det får en til å åpne øynene litt ekstra 🙂

  2. Bra skrevet! Det er et viktig tema som er lurt og stoppe opp og tenke over i blant.

    1. takk! så bra du syns det 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *